Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДС особенная 4 к.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Заняття № 1 (2 години).

Прийняття рішення про порушення кримінальної справи. Та планування провадження початкових слідчих дій.

Завдання на самопідготовку :

На підставі даних, які містяться в увідній №1 визначити порядок дій слідчо-оперативної групи по прийняттю і реєстрації інформації про злочин та можливі способи її перевірки, розподілити ролі членів СГ.

Увідна № 1:

До оперативного чергового УБОЗ УМВС України в Харківській області анонімно телефоном звернулась особа, яка повідомила про те, що у домогосподарстві, яке знаходиться по вулиці Тракторній, 12 у м. Харкові і належить гр. Шевчуку Г. С., незаконно зберігаються бойові припаси.

Після відповідної перевірки даної інформації у помешканні Шевчука було проведено огляд місця події, у результаті якого у гаражі були виявлені та вилучені скляна банка ємністю 3 л. з речовиною у вигляді порошку жовто-коричневого кольору, а також 18 циліндричних предметів довжиною 75 мм та діаметром 9 мм з вивідними проводами жовтого і зеленого кольору довжиною 150 мм.

Згідно з довідкою НДЕКЦ при УМВС України В Харківській області речовина, вилучена в гаражі по вул.. Тракторній, 12 є вибуховою речовиною - амонітом, а циліндричні предмети – вибуховими пристроями – електродетонаторами „ЄД – КЗ – ПМ”.

Практична робота на занятті:

  1. Встановити наявність фактичних і юридичних підстав для проведення огляду місця події у помешканні Шевчука Т.С., скласти відповідний протокол.

  2. Обговорити та прийняти рішення у відповідністю зі ст.. 97 КПК України та щодо кваліфікації . Скласти постанову про порушення кримінальної справи.

  3. Висунути основні версії щодо розслідуваної кримінальної справи та визначити шляхи їх перевірки, склавши план розслідування кримінальної справи.

  4. Обговорити питання експертам. Скласти постанови про призначення експертиз вибухових пристроїв та вибухових речовин, продуктів вибуху і пострілу.

Заняття № 2 ( 2 год.)

Притягнення особи як обвинуваченого. Направлення кримінальної справи за підслідністю.

Завдання на самопідготовку:

  1. Вивчити увідну № 2.

  2. Кваліфікував дії Шевчука Г.С.

  3. Скласти проект постанови про притягнення як обвинуваченого.

Увідна № 2:

Згідно з висновками експертів сумішева порошкоподібна речовина жовто-коричневого кольору, вилучена в гаражі гр.. Шевчука т.с. за адресою: вул.. Тракторна, 12 є промисловою сумішевою бризантною вибуховою речовиною – амонітом, виготовленою із тротилу , аміачної селітри та хлориду натрію, здатна для проведення вибуху, маса якої складає 3,240 кг.18целіндричних предметів з вивідними проводами є вибуховими пристроями – електродетонаторами „ЄД – КЗ – ПМ”, виготовлені промисловим способом, придатні для вибуху.

Допитаний як підозрюваний Шевчук Г.С. винним себе у вчиненні будь-якого злочину не визнав і показав, що не знає , що представляють собою вилучені у його гаражі предмети і речовина, і звідки вони з’явилися, він їх туди не клав.

Заходами, які були направлені на вивчення особи підозрюваного, було встановлено, що він служив у Збройних Силах на посаді начальника складу бойових припасів в одній із військових частин Харківської області , звідки був звільнений у 2005 році за дисциплінарні порушення, які полягали у неналежному забезпеченні зберігання товарна – матеріальних цінностей.