Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДС особенная 4 к.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Увідна:

Раніше засуджені Смірнов Є.І. й Хвойченко П.О. вирішили створити злочинну групу для швидкого та легкого збагачення. З цією метою вони в різних спортивних секціях віднайшли хлопців, які ніде не працювали й не навчались, але ж бажали «гарного життя». Таким чином у злочинну групу ввійшли Петрусенко О.А., Батрак Ф.Л., Середа М.М., Татіщєв В.Я..

Смірнов і Хвойченко розробили план пограбування магазинів та кіосків у маленьких містечках Харківської області. Злочинна група діяла згідно плану: протягом 3 місяців було пограбовано 18 крамниць.

У серпні цього року Середа М.М. і Петрусенко О.А., знаходячись у кафе «Абріс» , що розташовано на пр.Гагаріна м. Харкова, влаштували сварку та бійку, й були доставлені у Червонозаводський РВ. У ході догляду у Середи та Петрусенка було виявлено та вилучено золоті прикраси з пограбованих магазинів. Злочинці зізналися у скоєному.

18 кримінальних справ, що були порушені за фактами пограбування крамниць, прийнято до провадження старшим слідчим по особливо важливим справам СУ УМВС України в Харківській області підполковником міліції Полуяном В.С. та об’єднані в одне провадження.

Практична робота на занятті:

  1. Розгляд питань згідно плану заняття.

2. Обговорення постанови про призначення по кримінальній справі декількох слідчих. Кім буде прийнято це рішення? Написання остаточного варіанту постанови.

Тема 4. Особливості досудового розслідування у кримінальних справах, пов’язаних з міжнародними відносинами (4 год.).

План:

  1. Міжнародно-правова регламентація надання правової допомоги органам дізнання і досудового слідства України у розслідуванні злочинів.

  2. Процесуальний порядок досудового слідства у кримінальних справах про злочини, вчинені іноземцями на території України.

  3. процесуальні особливості міжнародного співробітництва слідчих органів внутрішніх справ України при розв’язанні питань про видачу злочинців (екстрадицію).

  4. Порядок оформлення підрозділами кримінальної міліції України звернень про організацію міжнародного розшуку злочинців.

  5. Виконання завдань згідно увідних.

Мета занять:

Курсанти в ході вивчення даної теми повинні оволодіти навиками складання міжнародних слідчих доручень про проведення процесуальних дій на території України і за її межами та запитів, які направляються в Національне Центральне бюро Інтерполу в Україні про надання правової допомоги у кримінальних справах про злочини, скоєні іноземцями, а також ознайомитися з процесуальними особливостями розслідування справ, які порушуються у зв’язку зі скоєнням злочинів іноземцями та щодо іноземців на території України; навчитися застосовувати норми європейських конвенцій, міжнародних міждержавних, міжурядових і міжвідомчих договорів (угод) з питань кримінального судочинства. В ході заняття слід звернути увагу на те, що існує особливий порядок притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які користуються дипломатичним імунітетом і привілеями. Крім того, приділити увагу питанням видачі осіб для притягнення до кримінальної відповідальності компетентним органам іноземних держав порядку підготовки доручень про здійснення кримінального переслідування та їх виконанню.

Література:

  1. Інструкція з організації діяльності органів досудового слідства в системі МВС України та взаємодії їх з іншими структурними підрозділами органів внутрішніх справ України у розкритті та розслідуванні злочинів: Затверджена наказом МВС України № 160 від 20 лютого 2006 року.

  2. Інструкція про порядок використання правоохоронними органами можливостей Національного центрального бюро Інтерполу в Україні у попередженні, розкритті та розслідуванні злочинів: Затверджена спільним наказом МВС України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Державної митної служби України, Державної податкової адміністрації України № 3/1/2/5/2/2 від 9 січня 1997 року, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 26.02.1997 р. за № 54/1858 // Офіційний вісник України. – 1997. – Число 9. – С. 77.

  3. Наказ Генерального прокурора України № 8 гн від 26 грудня 2005 року “Про організацію роботи органів прокуратури України у галузі міжнародного співробітництва і правової допомоги.

  4. Інструкція про порядок підготовки, передачі та виконання органами прокуратури України звернень про правову допомогу у кримінальних справах: Затверджено наказом Генерального прокурора України № 8 гн від 26 грудня 2005 року.

  5. Інструкція про порядок обробки інформації в НЦБ Інтерполу в Україні: Затверджена наказом МВС України № 568 від 6 вересня 1993 року.

  6. Інструкція про порядок виконання європейських конвенцій з питань кримінального судочинства: Затверджена спільним наказом Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Верховного Суду України, Державної податкової адміністрації України, Державного департаменту України з питань виконання покарань від 29.06.1999 р. № 34/5/22/103/512/326/73, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 07.07.1999 р. за № 446/3739. // Офіційний вісник. – 1999. – № 28. – С. 185-194.

  7. Міжнародне співробітництво України у правовій сфері: Зб. Міжнародних документів / Упоряд. В. Дріжчаний, О. Павличенко, О. Уманський. – Харків: Фоліо, 1998. – 217 с

  8. Курко М.Н., Чернега В.П. Процесуальні особливості розслідування злочинів, вчинених іноземними громадянами на території України та громадянами України на території інших держав. – К.: РВВ МВС України, 1995. – 156 с.

  9. Крылов И.Ф., Бастрыкин А.И. Розыск, дознание, следствие: Учебное пособие. – Л.: Изд-во ЛГУ, 1984. – 217 с

  10. А.И. Бастрыкин, О.И. Александрова Уголовные дела с участием иностранцев (вопросы тактики, организации и методики расследования): Науч.-практ. пособие. – СПб., 2003. – 367 с.

  11. Бастрыкин А., Александрова О. Расследование по делам с участием иностранных граждан // Законность. – 2004. – № 1. – С.13-15.

  12. Бастрыкин А., Александрова О. Особенности допроса иностранных граждан на предварительном следствии // Законность. – 2004. – № 3. – С.30-32.

  13. Родионов К.С. Інтерпол: вчера, сегодня, завтра. – М., 1990.

  14. Овчинский В.С. Інтерпол в вопросах и ответах. – М., 2001.

  15. Бельсон Я.М. Интерпол в борьбе с уголовной преступностью. – М.: Наука, 1989. – 240 с.

  16. Бородін С.В., Ляхов Е.Г. Международное сотрудничество в борьбе с уголовной преступностью. М., 1993.

  1. Закатов А.А., Смирнов В.В. Правовые, тактические и психологические особенности расследования по уголовным делам с участием иностранных иностранных граждан. Волгоград 1984.

  2. Романова А.С., Степанов Е.А. Особенности участия иностранцев в советском уголовном процессе. М., 1980.