Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДС особенная 4 к.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Заняття № 1 (2 год.)

Порушення кримінальної справи за фактом скоєння злочину. Планування розслідування. Висунення версій. Оперативно-розшукові заходи та слідчі дії по встановленню особи, яка скоїла злочин.

Завдання на самопідготовку:

  1. Підготувати відповіді на перше питання плану.

  2. Вивчити особливості розслідування даної категорії справ на початковому етапі слідства по двом напрямам:

а) особа, яка скоїла злочин, не встановлена;

б) особа, яка скоїла злочин або суспільно-небезпечне діяння, встановлена.

  1. Ознайомитися зі змістом увідної № 1.

Увідна № 1:

Приватний підприємець Чалий В.І. з квартири 40, розташованій в буд.46 на пр. Л. Свободи м. Харкова, що дісталась йому у спадок від бабусі, зробив сховище для товарів, які він продавав у своєї крамниці. Про це було відомо багатьом мешканцям будинку, а саме родині Новожилових. Ця родина перебувала на обліку в ВКМСН Дзержинського РВ як багатодітна (11дітей), старший син Олег відбував покарання в виправній колонії, Олександр декілька разів скоював суспільно-небезпечні діяння, однак в порушенні кримінальної справи було тричі відмовлено по ст.6 п.5 УПК України(за недосягненням 11-річного віку), а в минулому році порушена відносно нього кримінальна справа була закрита відп. ст.7-3 УПК (за недосягненням 14-річного віку).

7 листопада цього року, у свій день народження(15 років), Новожилов Олександр запропонував своїм братам Олексію (12 років) та Павлу (6 років) залізти у квартиру Чалого та викрасти продукти харчування, напої та сигарети. Павло проник у квартиру через маленьку відкриту кватирку, зсередини відкрив вікно, в яке заліз Олексій. Останній зібрав у 2 великі сумки ковбасу, цукерки, шоколад, фрукти, напої, пиво, горілку, сигарети та передав їх через вікно Олександру. Також було викрадено касовий апарат та електронний апарат для зважування. Неповнолітні брати Новожилови частину продуктів віднесли додому, а другу частину сховали на горищі будинку. Апарати загорнули та відвезли на візку до своїй бабусі на вул. Олексіївську у домоволодіння 8-Б, де заховали у сараю.

Кримінальну справу було порушено 15 листопада за фактом крадіжки. Слідчий надав доручення в ВКР та ВКМСН щодо встановлення осіб, які скоїли злочин.

Практична робота на занятті:

1. Розгляд 1-го питання згідно плану заняття.

2.Обговорення процесуальних особливостей розслідування кримінальних справ щодо неповнолітніх на початковому етапі розслідування.

3.Обговорення постанови про порушення кримінальної справи.

4.Складання плану першочергових слідчих дій та оперативно-розшукових заходів.

Заняття № 2 (4 год.)

Застосування до неповнолітнього запобіжних заходів. Допит підозрюваного. Участь захисника в справах про злочини неповнолітніх. Пред'явлення обвинувачення.

Завдання на самопідготовку:

1.Вивчити порядок затримання неповнолітнього обвинуваченого (підозрюваного), допиту, обрання запобіжного заходу, пред'явлення обвинувачення, залучення до участі в справі захисника.

  1. Ознайомитися зі змістом увідної № 2.

  2. Доповнити план провадження по справі слідчих дій.

  3. Скласти постанову про обрання запобіжного заходу відносно Новожилова Бориса. Вирішити, який запобіжний захід обрати щодо Олександра.

  4. Скласти проекти постанов про притягнення як обвинувачених Новожилових Олександра та Бориса.