Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДС особенная 4 к.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Заняття № 1 (2 години).

Особливості складання формалізованих запитів у НЦБ Інтерполу в Україні та доручення про вручення документа (запрошення) для участі в проведені слідчіх дій у кримінальній справі.

Завдання на самопідготовку:

  1. Ознайомитися з нормативними документами, що регламентують порядок надання правової допомоги у кримінальних справах.

  2. Вивчити порядок складання звернень про запрошення потерпілих, свідків, експертів та інших фахівців слідчим до компетентних органів іноземних держав та їх процесуальне оформлення, а також порядок підготовки міжнародного доручення про здійснення кримінального переслідування.

  3. Ознайомитися зі змістом увідних № 1, 2.

  4. Визначити, які запити дати до НЦБ Інтерполу в Україні; обговорити структуру та зміст, а також особливості складання слідчим доручення до Все польської прокуратури Міністерства юстиції Республіки Польща щодо вручення запрошення потерпілому Яну Боровському для участі в проведені слідчих дій у кримінальній справі за фактом крадіжки з номеру готелю “Турист”.

Увідна № 1:

3 вересня цього року о 17 годині у чергову частину Фрунзенського РВВС м. Харкова зателефонував громадянин Республіки Польщі Ян Боровський, який тимчасово знаходився у готелі “Турист” за адресою: м. Харків, пр. М. Жукова, б. 50, кімната № 127 і повідомив, що коли прийшов у свій номер з ділової зустрічі, то побачив у ньому безлад та відсутність ноутбуку “Sony”, документів, пов’язаних з його службовою діяльністю та спортивної куртки фірми “Nike”.

В ході оперативно-розшукових заходів було встановлено, що крадіжку особистого майна з номеру 127 готелю «Турист», розташованого по пр. М. Жукова 50, м. Харкова скоїв громадянин України Василенко Михайло Іванович, у котрого під час обшуку по місцю проживання було виявлено та вилучено викрадене майно, а саме ноутбук “Sony” і спортивну куртку фірми “Nike”, які належать потерпілому Яну Боровському.

03.09.2006 року слідчим відділенням Фрунзенського районного відділу Управління міністерства внутрішніх справ України в Харківській області було порушено кримінальну справу № 66061234 за фактом крадіжки особистого майна Яна Боровського з номеру 127 готелю “Турист” по пр. М. Жукова, 50, м. Харкова щодо громадянина України Василенко Михайла Івановича за ознаками ч.3 ст. 185 Кримінального кодексу України.

Досудовим слідством у справі встановлено, що 02.09.2006 року десь у 13 годині Василенко М.І. зустрічався у кафе „Камелія” з громадянином Республіки Польща Яциком Душевським, де останній запропонував та умовив за винагороду Василенка вчинити злочин відносно Яна Боровського свого компаньйона по фірмі „Автосервіз”, який приїхав разом з ним 01.09.2006 року в Україну у службове відрядження в зв’язку з укладанням угоди з українською фірмою “Автосвіт”. Крім того, він розказав Василенко, які треба взяти речі у номері готелю „Турист”, а саме: службові документи по фірмі та ноутбук „Sony”, в якому знаходилась комерційна інформація фірми „Автосервіз”. За цю роботу Яцик Душевский пізніше подарував Василенко ноутбук, але вже без інформації. Василенко М.І. був затриманий тільки 10.09.2006 року, а свідок Яцик Душевський разом з потерпілим Яном Боровським 08.09.2006 року повернувся в Республіку Польща.

Яцик Душевський зупинився у номері 128 готелю “Турист”. 3 вересня в 11 годин Ян Боровський разом з Яциком Душевським поїхали на вул. Сумську 90 в офіс фірми “Автосвіт” на ділову зустріч. Після переговорів з керівництвом фірми Яцик в 14.00 поїхав до знайомої Лучко Марини у гості, а Ян залишився у технічному відділі фірми.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами встановлено: горничну – Нежину Валентину Петрівну та охранника готелю “Турист” – Дмитренко Сергія Семеновича, які впізнали Василенко М.І. по відповідним ознакам.

В кримінальній справі знаходяться :

1.Протоколи допитів потерпілого Яна Боровського, свідків – Нежиної В.П., Дмитренко С.С., Яцика Душевського, Лучко М.В.

2.Протокол відтворення обстановки та обставин події.

3.Висновки дактилоскопічної, товарознавчої експертиз.

4.Протокол про проведення обшуку у житлі гр. Василенко М.І.

5.Протокол огляду предметів та постанова про визнання і приєднання їх до справи в якості речових доказів.

6.Протоколи пред’явлення осіб для впізнання.