Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДС особенная 4 к.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Практична робота на занятті № 2:

  1. Обговорення підстав і порядку затримання Топоркова за підозрою в скоєнні злочину.

  2. Обговорення протоколу допиту підозрюваного Топоркова.

  3. З урахуванням увідної № 2 скласти подання про провадження обшуків (визначитись, у кого, де) і постанову про призначення наркологічної та біологічної експертиз.

Заняття № 3 (4 год.)

Притягнення як обвинуваченого. Прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи відносно окремої особи (по окремому епізоду) у ході досудового слідства.

Завдання на самопідготовку:

1.Вивчити увідну № 3

2.Відповідно до одержаних слідчим нових даних по справі:

а) доповнити план розслідування;

б) визначити коло осіб, яких необхідно притягти як обвинувачених;

в) скласти проект постанови про притягнення як обвинуваченого Топоркова М.А.;

г) визначитись із процесуальним становищем Гаркунової М.І.

Увідна № 3:

Під час обшуку в будинку Топоркової М.А. (бабусі підозрюваного) виявлені та вилучені: каструля об’ємом 1 л із залишками рідини коричневого кольору в кількості 5 мл. із запахом опію. М’ясорубка побутова із залишками роздрібнених макових голівок в кількості 10 грамів, використаний одноразовий шприц об’ємом 10 см3.

На даху будинку № 47 по вул. Вишневій в селі Липці, де проживає Гаркунова Марія Іванівна виявлені при обшуку макові голівки із зернами маку вагою 500 г.

Гаркунова М.І, пояснила, що 14 жовтня ц.р. до неї в гості прийшов внучатий племінник Топорков Михайло, який приїхав до її сестри Топоркової Марії в гості, та попросив у неї маку на пироги. Вона дала йому великий кульок маку (голівки разом із зернами), він, щоб віддячити їй, нарубав дров і пішов. Про те, що висівати мак заборонено, вона знала, їй говорив про це дільничний міліціонер. Мак вирощувала для себе, нікому не продавала.

Допитана як свідок Топоркова М.А. пояснила, що каструлею та м’ясорубкою, які було вилучено при обшуку, користувався Михайло, коли приїздив до неї в гості. Обшук, проведений за місцем проживання підозрюваного в м. Суми, позитивних результатів не дав. Допитана як свідок мати Топоркова пояснила, що її син в 2002 р. був засуджений за незаконне зберігання наркотичних речовин та крадіжку. 13 жовтня ц. р. поїхав у Харків до родичів і взяв з собою сумку синього кольору.

Згідно із висновком наркологічної експертизи, Топорков М.А. страждає опійною наркоманією. Згідно довідки про судимість, Топоркова було засуджено місцевим судом Харківського району м. Суми 5 травня 2002 р. за скоєння злочинів, передбачених ч.1 ст. 309 і ч. 3 ст. 185 КК України до трьох років позбавлення волі; звільнено після відбуття покарання.

Практична робота на занятті:

  1. Обговорення законності і обґрунтованості прийнятих по справі процесуальних рішень, форми і змісту постанов.

  2. Складання постанови про відмову в порушенні кримінальної справи відносно Гаркунової М.І.

  3. Складання обвинувального висновку по справі.

Тема 9 Особливості досудового слідства і складання слідчим основних процесуальних документів по кримінальних справах про злочини і суспільно-небезпечні діяння, скоєні неповнолітніми. Закриття кримінальних справ щодо неповнолітніх (10 год.).

План:

1.Особливості провадження по справам щодо неповнолітніх:

а) порядок провадження по даній категорії справ;

б) предмет доказування;

в) запобіжні заходи;

г) порядок виклику та допит неповнолітнього;

д) виділення справи про злочин неповнолітнього в окреме провадження;

є) відмова в порушенні кримінальної справи відносно неповнолітнього.

2. Призначення психологічної експертизи.

3.Підстави та порядок закриття кримінальних справ по ст.6 п.5, ст.7 –3, ст.9 УПК України.

4.Закінчення кримінальної справи відносно неповнолітнього обвинуваченого обвинувальним висновком.

5. Виконання практичних завдань згідно увідних.

Мета занять:

Вивчаючи дану тему, курсанти повинні засвоїти особливості розслідування кримінальних справ, які визначаються специфікою психології неповнолітніх осіб, підстави і порядок порушення кримінальних справ та відмови в порушенні кримінальних справ, порядок закриття кримінальних справ щодо неповнолітніх.

На конкретному прикладі здійсненого злочину, керуючись нормами КК та КПК України, необхідно скласти основні процесуальні документи та одержати навики розслідування кримінальних справ про злочини, здійснені неповнолітніми.

Література :

1.Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх. Закон України від 24 січня 1995 року ВВР України 1995 р., № 6.

2. Про організацію діяльності загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації та професійних училищ соціальної реабілітації і про організацію діяльності спеціальних навчальних закладів для дітей і підлітків, які потребують особливих умов виховання. Постанова Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 1993 року № 859 із змінами, внесеними Постановою від 11 серпня 1995 року № 646.

3. Положення про кримінальну міліцію у справах неповнолітніх. Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 8 липня 1995 р., № 502.

4. Типове Положення про притулок для неповнолітніх служби у справах неповнолітніх. Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 1997 року № 565.

5. Про практику застосування судами примусових заходів виховного характеру. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 р.

6. Алікіна Н.В. та інші. Психологічна експертиза в слідчій практиці. К., 1993.

7. Возбуждение и предварительное расследование дел о преступлениях несовершеннолетних. Волгоград, 1982.

8. Гуковская Н.И., Долгов А.И. Расследование и судебное разбирательство дел о преступлениях несовершеннолетних. М., Юрид. лит., 1974.

9. Закатов А.А. Психологические особенности тактики производства следственных действий с участием несовершеннолетних. Волгоград, 1979.

10. Каневский Л.Л. Расследование и профилактика преступлений несовершеннолетних. М., Юрид. лит., 1982.

11. Костицкий М.В. Судебно-психологичекая экспертиза. Львов, 1987.

12. Кудрявцев И.А. Судебная психолого-психиатрическая экспертиза. М., Юрид. лит., 1988.

13.Ландо А.С. Предствавители несовершеннолетних обвиняемых в советском уголовном процессе. Саратов, 1977.

14. Лукьянчиков Е.Д. Особенности расследования преступлений несовершеннолетних. К., 1990.

15. Мітрохіна З.І. Судово-психологічна експертиза. Х., 1997.

16. Нор В.Т., Костицкий М.В. Судебно-психологическая экспертиза в уголовном процессе. К., 1985.

17. Омельченко Г.Е. Применение следователями органов внутренних дел мер пресечения к несовершеннолетним. К., 1988.

18. Очередин В.Т. Обеспечение законности при расследовании преступлений несовершеннолетних следователями органов внутренних дел. Волгоград, 1990.

19. Сафин Н.Ш. Допрос несовершеннолетнего подозреваемого в советском уголовном судопроизводстве. Казань, 1990.