Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДС особенная 4 к.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Увідна:

12 липня цього року у чергову частину Комінтернівського РВ УМВС України в Харківський області по телефону надійшло повідомлення від Андрійченко Н.Н. про те, що близько 20 години вона поверталася з роботи додому, та у під’їзді, що розташований у буд.15 по вул. Одеської м. Харкова, на неї напав невідомий і зірвав сережки.

При виїзді на місце злочину та при опитані потерпілої було встановлено: що у той момент коли вона знаходилась на площадці біля своєї квартири та виймала із сумки ключа від вхідних дверей , до неї підбіг невідомий чоловік приставив ножа до спини і наказав віддати йому сережки. Злякавшись, Андрійченко зняла із вух сережки та віддала чоловікові. Після чого він швидко побіг сходами вниз.

За даною інформацією слідчим порушено кримінальну справу.

В ході розслідування із допиту свідка Маркової, яка проживає поруч, стало відомо, що 12 липня десь о 20- й вона почула на площадці якійсь гомін. Підійшла до вхідних дверей та побачила, що її сусідка Ніна свариться із молодим чоловіком, якого вона бачила часто у компанії сина сусідки Андрійченко Віталія.

В ході додаткового допиту потерпілої слідчий виявив, що дійсно Андрійченко була знайома з чоловіком, який забрав у неї сережки, але їй було соромно у цьому зізнатися, бо її син Віталій є наркоманом, веде аморальний спосіб життя, виносить із дому речі, щоб купити наркотик.

12 липня у під’їзді її дому о 20- й годині до неї підійшов знайомий Віталія та пояснив, що Віталій займав у нього гроші, та якщо вона не віддасть йому гроші , то він заподіє Віталію шкоди.

Спочатку Андрійченко Н.Н. почала сваритися, але злякавшись за життя сина зняла і віддала молодику сережки.

Практична робота на занятті:

1. Розгляд питань згідно плану заняття.

2. Обговорити зміну кваліфікації даного злочину.

3. Скласти відповідну постанову.

4. обговорити можливість відображення рішення про перекваліфікацію в іншому процесуальному документі – в постанові про притягнення як обвинуваченого.

Тема 2. Особливості досудового слідства у складних кримінальних справах: при розслідуванні багатоепізодних злочинів, а також злочинів, скоєних злочинними групами. Обєднання та виділення кримінальних справ (2 год.)

План:

  1. Поняття складної кримінальної справи. Види складних кримінальних справ.

  2. Особливості провадження у кримінальних справах про багатоепізодні злочини.

  3. Специфіка розслідування злочинів, скоєних злочинними групами.

  4. Процесуальні основи та порядок обєднання та виділення кримінальних справ.

  5. Виконання завдань згідно увідної.

Мета заняття:

В останній час зростає число злочинів, скоєних злочинними групами. Злочинці об'єднуються між собою, використовують новітні засоби для досягнення своїх цілей. Тому збільшується кількість так званих складних та особливо складних кримінальних справ. Курсанти повинні засвоїти поняття складної кримінальної справи, вивчити особливості організації розслідування багатоепізодних злочинів та злочинів, що скоєні злочинною групою. На прикладі конкретної увідної потрібно вивчити підстави й порядок обєднання кримінальних справ в одне провадження, обчислення процесуальних строків по обєднаних справах; підстави виділення кримінальних справ в окреме провадження; уяснити структуру та зміст постанов про обєднання й виділення кримінальних справ; оволодіти навиками складання відповідних процесуальних документів.

Література:

  1. Кримінально-процесуальний кодекс України.

  2. Інструкція з організації діяльності органів досудового слідства в системі МВС України та взаємодії їх з іншими структурними підрозділами органів внутрішніх справ України у розкритті та розслідуванні злочинів: Затверджена наказом МВС України № 160 від 20.02 2006.

  3. Наказ МВС України № 458 від 30.04.2004 р. “Про затвердження Положення про основи організації розкриття органами внутрішніх справ України злочинів загально кримінальної спрямованості”.

  4. Кулагин Н.И. Соединение и выделение уголовных дел на предварительном следствии. – Волгоград: ВА МВД России, 2001. – 100 С.

  5. Потьомкін І.Ю. Актуальні проблеми кримінально-процесуального інституту об’єднання та виділення кримінальних справ. – Х., 1994. – 24 С.

  6. Селезнев М. Бригадный метод росследования //Законность. – 1997 г. – № 9. – С. 14-19.

  7. Справочник следователя. Випуск 2. – М; 1990.

  8. Шимановский В.В. Вопросы соединения и выделения уголовных дел в судебно-следственной практики. //Вопросы совершенствования предварительного следствия. Вип.. 3. – Л; 1974.

  9. Юркова Г.В. Вдосконалення питання об’єднання і виділення кримінальних справ – гарантія швидкості попереднього розслідування //Вісник Запорізького юридичного інституту. – 2000. - № 2. - С. 205-213.

Завдання на самопідготовку:

1. Згідно плану заняття підготувати відповіді на питання.

2. Вивчити увідну.

3.Скласти проекти постанов про обєднання та про виділення кримінальних справ. Визначитись, кім і в якому порядку будуть обєднуватись кримінальні справи та розслідуватись.