Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит Мікробіологія .docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
269.94 Кб
Скачать

 Питання для закріплення

1. Наведить методику підрахунку колоній на чашках Петри при визначенні ЗКБ уборошні.

2. Наведить методику визначення спороутворюючих мікроорганізмів у борошні.

3. Наведить методику визначення мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів у кремі борошняних кондитерських виробів.

4. Наведить методику визначення бактерій групи кишкових паличок у кремі борошняних кондитерських виробів.

Висновки:_______________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка_____________

Підпис викладача _____________(__________________)

Висновки

Лабораторний практикум містить методичні рекомендації по виконанню лабораторних робіт, пов’язаних з визначенням мікробіологічних показників якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції хлібопекарського, макаронного, кондитерського та харчоконцентратного виробництва.

У робочому зошити рекомендується вивчення характеристик культурально-морфологічних і біохімічних властивостей мікроорганізмів, які використовуються для виробництва хлібобулочних і кондитерських виробів, а також мікроорганізмів, що викликають псування готових виробів.

Крім того, в посібнику викладено правила безпеки роботи з мікроорганізмами, техніку мікроскопії, приготування середовищ, культивування та дослідження морфології мікроорганізмів, а також методи вивчення основних метаболічних процесів мікрорганізмів, впливу чинників зовнішнього середовища на мікрорганізми та їх екологію.

Під час виконання лабораторних робіт студенти отримують практичні навики вивчення мікроорганізмів у об'ємі, необхідному для розуміння протікання основних процесів під час приготування напівфабрикатів, зберігання сировини і готової продукції. Це повинно створити студентам базу для виконання дослідів під час підготовки курсових та дипломних проектів.

Лабораторний практикум з мікробіології, разом з біохімією і органічною хімією, створюють теоретичну базу для засвоєння дисциплін спецкурсу і сприяє підвищенню якості підготовки фахівців сфери соціального харчування зі спеціальності «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних, виробів і харчоконцентратів».

Також студенти під час виконання лабораторних робіт набувають навички користуватись приладами та обладнанням мікробіологічної лабораторії, вирощувати та досліджувати певні види мікроорганізмів, виконувати аналізи складу мікроорганізмів та активності деяких ферментів, оформляти результати лабораторних робіт, проводити математичну і статистичну обробку експериментальних даних, користуватись довідниками, підбирати та використовувати наукову та методичну літературу, застосовувати теоретичні знання на практиці.

Такий практикум сприяє підвищенню якості підготовки фахівців.