Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит Мікробіологія .docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
269.94 Кб
Скачать

3.1 Правила охорони праці та техніки безпеки під час роботи в лабораторії

Виконання робіт, передбачених лабораторним практикумом, пов’язане з використанням електронагрівальних приладів, мікроскопів , хімічних реактивів, що мають специфічну дію, скляного посуду.

У зв’язку з цим студент повинен знати правила техніки безпеки при роботі в лабораторії, дотримання яких необхідне для запобігання нещасних випадків.

Перед початком роботи необхідно впевнитися у справності електронагрівальних приладів, електропроводки. Включати обладнання при його несправності категорично забороняється.

Особливістю мікробіолочіних робіт є постійний контакт працівників лабораторії з біологічно­небезпечним матеріалом: культурами патогенних мікрoорганізмів. Тому всі працівники мікробіологічної лабораторії зобов’язані дотримуватись наступних правил роботи, які забезпечують стерильність в роботі і попереджують можливість зараження:

1. До приміщення мікробіологічної лабораторії заборонено заходити без спеціального одягу – халату та косинки.

2. Забороняється заносити до лабораторії сторонні речі.

3. Не дозволяється виходити за межі лабораторії в халатах або одягати верхній одяг на халат.

4. Двері мікробіологічної лабораторії повинні бути постійно зачиненими.

5. В приміщенні мікробіологічної лабораторії категорично заборонено вживати їжу, зберігати продукти харчування.

6. Весь матеріал, який потрапляє до мікробіологічної лабораторії для аналізу повинен трактуватися як інфікований.

7. При використанні біологічного матеріалу не дозволяється ставити посуд, який містить матеріал для дослідження, безпосередньо на стіл. Для цього використовуються підноси або кювети, посуд попередньо протирають ззовні дезинфікуючим розчином.

8. Переливання рідин, які містять патогенні мікроорганізми, здійснюють над посудиною з дезінфікуючим розчином.

9. У випадках пошкодження посуду з мікробіологічним матеріалом або його витік слід негайно повідомити викладачу або лаборанту і провести заходи для обеззараження забрудненого одягу, частин тіла, предметів робочого місця.

10. При роботі з мікробіологічним матеріалом необхідно використовувати загальноприйняті технічні прийоми, які виключають можливість контакту рук з мікробіологічним матеріалом.

11. По закінченні роботи непотрібний біологічний матеріал і культури мікроорганізмів повинні бути знищені. Інструменти, які використовувалися в роботі, та поверхню робочого столу необхідно дезинфікувати.

12. Необхідно також пильно слідкувати за чистотою рук – по закінченню роботи руки дезинфікуються.

13. Мікробіологічний матеріал та культури мікроорганізмів, які потрібні для подальшої роботи, здаються відповідальній особі.

14. Забороняється ремонтувати чи переносити прилади, які знаходяться під струмом. Включені в електромережу прилади неможна залишати без нагляду.

15. При використанні скляного посуду необхідно дотримуватися мір безпеки: при закриванні колби пробкою неможна тримати її на ладоні. 16. Категорично забороняється користуватися лабораторним посудом для їжі та пиття.

17. При роботі з хімічними реактивами необхідно дотримуватися обережності для запобігання попадання цих речовин на руки, обличчя, в очі.

Після закінчення роботи необхідно прибрати свої робочі місця та здати їх черговим, а чергові – лаборантові або завідувачу лабораторії.

    1. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ НЕЩАСНИХ ВИПАДКАХ В

МІКРОБІОЛОГІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ

Порушення правил техніки безпеки, недодержання інструкцій і правильних прийомів виконання лабораторної роботи можуть призвести до нещасних випадків. Кожен студент повиннен суворо дотримуватися вказаних правил та повинен уміти надати першу долікарську допомогу потерпілому. В тяжких випадках необхідно звернутися до лікаря.

Для першої допомоги в лабораторії на доступному місці повинна знаходитися аптечка першої медичної допомоги, до складу якої входять: спиртовий розчин таніну, водяні розчини перманганату калію, борної кислоти, гідрокарбонату натрію, йодний настій, вата, пластир, бинти, мазь від опіків.

Ознаками термічних опіків першого ступеня є почервоніння. До опеченого місця слід прикласти вату, змочену 96% етиловим спиртом, при опіках другого ступеня поступають так само або прикладають вату змочену 3-5% розчином марганцево-кислого калію. При опіках третього ступеня рану прикривають стерильною пов'язкою і негайно викликають лікаря.

При пораненні склом чи гострим предметом рану очищають від осколків і забруднення, змочують йодом і зав'язують бинтом при сильній кровотечі, вище рани накладають джгут, який можна тримати не більше 2-х годин, за цей час потрібно звернутися до лікаря.

З приведеними вище загальними правилами студент повинен ознайомитися перед початком роботи. На кожному робочому місці студент додатково знайомиться з відповідними інструкціями.

Дата «___» ________ 20__р.