Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит Мікробіологія .docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
269.94 Кб
Скачать

Правила роботи з мікроскопом

Для роботи з мікроскопом поле зору повинно бути освітленим. Обертаючи револьвер, встановлюють об'єктив з малим збільшенням. Після того як встановлено найкраще освітлення, поміщають препарат на столик мікроскопу, укріплюють його затискачами і, дивлячись з боку, за допомогою макрометричного гвинта опускають об'єктив майже до препарату. Тубус далі повільно підіймають до появи чітких контурів препарату. Фокус уточнюють мікрометричним гвинтом, після чого обертаючи револьвер підводять під тубус об'єктив із середнім збільшенням 40 або 60.

Мікроскоп весь час має зберігатися в футлярі або ящику, захищений від прямих сонячних променів. До оптичної частини торкатися пальцями не слід, а протирають тканиною змоченою в бензині. Рухомі частини мікроскопа кожні 4-6 місяців змащують маслами.

Методичні вказівки

Основні етапи приготування незабарвлених препаратів:

Незабарвлені препарати готують у тих випадках, коли мікрорганізми розглядають у живому стані і коли потребується їх рухомість; розмноження.

На чисте предметне скло наносять краплю води. В краплю води наносять малу кількість культури мікрорганізмів. Добре перемішують і покривають склом.

Рідкі культури наносять безпосередньо на скло (без води).

Основні етапи приготування «забарвлених препаратів»:

1. Знежирити скло

На чисте предметне скло наносять краплю води і на неї невелику кількість досліджуваного матеріалу. Перемішують і рівномірно розподіляють по склу по площі 2см2. Мазок треба готувати тонким, це полегшує вивчення окремих клітин.

2. Висушування мазка

Мазок висушується на повітрі.

3. Фіксація

Препарат декілька раз проносять над спиртівкою. При фіксації мікроорганізми гинуть, приклеюються до скла. Такий мазок легше забарвлюється, тому що мертвий білок більш сприяє забарвленню.

4. Забарвлення

На зафіксований мазок наносять фарбу (р-н метиленової синьки чи фуксину) на 1-3 хв.

5. Промивання водою

Промивання водою препарату і його висушування фільтрувальним папером. На забарвлений мазок наносять краплю імерсійного масла і визначають під мікроскопом, під об'єктивом 90х, мікрофлору.

ФОРМА ЗВІТУ:

 Питання для закріплення

1. Назвіть правила роботи з мікроскопом.

2. З яких частин складається мікроскоп? Охарактеризуйте їх.

3. Наведить основні етапи приготування «забарвлених препаратів».

4. Назвіть основні етапи приготування незабарвлених мікроскопічних препаратів.

Висновки:_____________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка_____________

Підпис викладача _____________(__________________)

Дата «___» ________ 20__р.