Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politekoknomia_kr_shpory.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
183.2 Кб
Скачать

40. Утворення ціни виробництва

Міжгалузева конкуренція і утворення середньої норми прибутку (10); утворення ціни виробництва визначення, формула, економічний зміст (10); ціна виробництва як перетворена форма вартості (10).

Міжгалузева конкуренція – боротьба, яку ведуть капіталісти різних галузей за більш прибуткове прикладання своїх капіталів.

На перший погляд здається, що не може бути конкуренції між виробниками різних товарів, тобто між капіталістами різних галузей.

Проте в дійсності вона існує і ведеться шляхом переливу капіталу з одних галузей в інші, з менш прибуткових у більш прибуткові. Більш прибутковими є ті галузі, в яких нижча органічна будова капіталу і швидший оборот капіталу.

Перелив капіталу приводить до зміни свіввідношення між попитом і пропозицією товарів певних галузей, а це в свою чергу викликає відхилення цін товарів від їх вартостей в той чи інший бік. Масовий приплив капіталу, а разом з ним і праці в більш прибуткові галузі викличе перевищення пропозиції даного виду товару над попитом на нього і призведе до відхилення цін вниз від вартості й до зменшення норми прибутку. Масовий відплив капіталу, а заодно і робочої сили з менш прибуткових галузей загальмує розвиток виробництва, призведе до відставання пропозиції від попиту, викличе відхилення цін вгору від вартості товару й забезпечить зростання норми прибутку.

Переливання капіталу буде відбуватися доти, доки норма прибутку в усіх галузях виробництва не вирівняється в середню, або загальну, норму прибутку.

Середня норма прибутку визначається як відношення всієї створеної в суспільстві додаткової вартості до всього вкладеного У виробництво капіталу.

Перетворення прибутку в середній прибуток приводить до того, що товари починають продаватися не по вартості, а по ціні виробництва.

Ціна виробництва - це сума витрат виробництва товару плюс середній прибуток на авансований капітал, тобто C+V+Pc.

Оскільки рівновеликі капітали приносять власникам рівний прибуток незалежно від сфери їх додатки; міжгалузева конкуренція веде до формування рівня ринкових цін, що забезпечує відшкодування витрат виробництва і здобуття середнього прибутку кожному функціонуючому капіталістичному підприємству. Цією середньою ринковою ціною в умовах домонополістичного капіталу виступає ціна виробництва. Вона служить центром, довкола якого вагаються ринкові ціни товарів.

Ціна виробництва виражає класові стосунки між класом капіталістів і робочим класом в цілому. Розміри середнього прибутку, який міститься в ціні виробництва залежать не лише від умов експлуатації в даній галузі, але і від умов експлуатації у всьому капіталістичному суспільстві в цілому. Кожен капіталіст об'єктивно зацікавлений в посиленні експлуатації всього робочого класу. Але всі капіталісти прагнуть здобути максимальний прибуток, і усередині класу капіталістів йде нещадна конкуренція за велику частку в додатковому продукті. Тому ціна виробництва виражає не лише міжкласові протиріччя капіталістичного суспільства, але і протиріччя усередині класу капіталістів.

Створюється видимість, ніби обмін за ціною виробництва суперечить закону вартості. Ц. в. відрізняється від вартості як по структурі, так і по величині. Вартість товару визначається витратами праці, Ц. в. — витратами капіталу. Величина прибутку, що реалізовується в Ц. в., не збігається, як правило, з масою прибутку, що створюється в галузі. Проте між вартістю і Ц. в. існує внутрішній органічний зв'язок. Міжгалузева конкуренція приводить лише до перерозподілу сукупної вартості і додаткової вартості. Одна частина капіталістів реалізує товари за цінами вище за вартість, інша — за цінами нижче за вартість, але зрештою виграші і втрати взаємно врівноважуються. Клас капіталістів в цілому не може привласнити прибутку більше, ніж її вироблено класом робітників. Тому в масштабах всього суспільства сума Ц. в. дорівнює сумі їх вартостей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]