Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politekoknomia_kr_shpory.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
183.2 Кб
Скачать

28. Процес централізації та концентрації

(Визначення поняття концентрації капіталу, характеристика цього процесу (10); визначення централізації капіталу, характеристика, форми централізації (10); взаємозв'язок цих процесів та їх відмінності (10)).

Процес нагромадження капіталу здійснюється у двох формах: у формі концентрації та централізації капіталу.

Під концентрацією капіталу розуміють збільшення його розміру внаслідок капіталізації додаткової вартості. Це має місце тоді, коли частина додаткової вартості, створеної на підприємстві, використовується підприємцем для подальшого розширення й удосконалення виробництва, тобто нагромаджується.

Однак процес нагромадження капіталу за допомогою його концентрації є процесом повільним. Суспільству довелось би довго чекати, поки розміри індивідуальних капіталів стануть достатніми дія будівництва, наприклад залізниць, каналів та інших великих підприємств і споруд.Можливості збільшення капіталу за допомогою концентрації обмежені величиною додаткової вартості, що може бути використана в певний час на нагромадження. При цьому додаткова вартість повинна досягти значної величини.

Прискоренню зосередження суспільного капіталу в руках незначної кількості самостійно функціонуючих капіталістів служить централізація капіталу. Централізація капіталу становить собою збільшення розмірів капіталу в результаті об'єднання кількох капіталів в один, більш великий. Централізація протидіє дробленню індивідуальних капіталів. Вона стає могутньою силою завдяки двом важелям: конкуренції і кредиту. Великий капітал побиває в конкурентній боротьбі своїх суперників і поглинає підприємства, що зазнав банкрутства.

Централізація капіталу передбачає його збільшення через об'єднання кількох самостійних капіталів в один. Об'єднання може бути примусовим, коли внаслідок конкурентної боротьби неефективні, слабкі підприємства поглинаються сильнішими, і добровільним через створення акціонерних товариств. На відміну від концентрації капіталу централізація безпосередньо не приводить до збільшення всього суспільного капіталу, а сприяє його перерозподілу між окремими підприємствами

Централізація капіталу значно збільшує можливості зростання розміру підприємств, оскільки вона, на відміну від концентрації, не передбачає попереднього нагромадження певної маси додаткової вартості. Укрупнення капіталу здійснюється внаслідок перерозподілу капіталів між окремими підприємствами.

Процеси концентрації та централізації тісно пов'язані між собою. З одного боку, збільшення розмірів окремих капіталів внаслідок централізації є передумовою створення великих підприємств, для яких можливі більші масштаби нагромадження. З іншого — збільшення розмірів капіталів функціонуючих підприємств завдяки капіталізації додаткової вартості сприяє підвищенню їх конкурентоспроможності та прискорює банкрутство неефективно працюючих підприємств. Концентрація та централізація капіталу значно прискорюються під час економічних криз, війн.

29. Технічна, вартісна та органічна будова капіталу.

(Технічна будова капіталу : визначення, тенденція (10); вартісна будова капіталу: визначення, зміна вартісної будови капіталу при незмінній його технічній будові (10); органічна будова капіталу : визначення, формула, тенденція зміни (10)).

Процес відтворення залежить від структури функціонуючого капіталу. Існують різні види структури капіталу: технічне, вартісне і органічна будова капіталу. Під технічним будовою розуміється співвідношення між масою застосовуваних засобів виробництва і чисельністю робочої сили. Воно показує ступінь технічної оснащеності праці. Вартісне будова являє собою співвідношення між вартістю застосовуваної маси засобів виробництва і вартістю функціонуючої робочої сили. Ці структури можуть змінюватися як в одному і тому ж напрямку, так і в протилежних. Якщо мати на увазі технічний будова капіталу, то воно може бути однаковим у різних однорідних підприємствах при різному вартісному будові. Наприклад, на підприємствах, що обробляють чорні і кольорові метали, технічне будова капіталу може бути приблизно однаковим, але при цьому вартісне будова буде істотно відрізнятися, оскільки вартість кольорових металів значно вище, ніж чорних.

Динаміка технічної будови капіталу визначає зміна його вартісного будови. Звідси випливає висновок: будова капіталу за вартістю, якщо воно відображає технічне будова капіталу і відповідно до нього змінюється, називається органічним будовою капіталу. В економічній теорії це будова отримало назву органічний склад капіталу. Він виражається відношенням постійного капіталу (с) до змінного капіталу (v) і дорівнює с / v. Необхідно зауважити, що закономірністю руху органічного складу капіталу в міру розвитку капіталізму є його зростання. Це означає, що постійний капітал зростає за рахунок змінного. У міру розвитку підприємств частина додаткової вартості витрачає на придбання елементів постійного капіталу і в абсолютному, і у відносному вираженні більше, ніж на придбання елементів змінного капіталу. Отже, попит фірм на робочу силу по мірі їх розвитку скорочується. Зазначена закономірність виразно простежується на всьому протязі історії функціонування підприємств. Особливо чітко вона виявляється на стадії великого машинного виробництва. Одним з її наслідків є застосовуються в розвинених країнах заходи, спрямовані на підтримку малого бізнесу і на цій основі пом'якшення проблеми зайнятості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]