Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politekoknomia_kr_shpory.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
183.2 Кб
Скачать

31. Кругообіг капіталу.

(Визначення кругооборот капіталу (5); промисловий капітал (5); стадії кругообороту капіта визначення, зображення, характеристика (10); функціональні форми капіталу: характеристи особливості кожної з трьох форм (5); три фігури кругообороту капіталу єдність та розбіжності (5)).

Кругообіг капіталу – це безперервний рух капіталу, у процесі якого він послідовно проходить три взаємозалежних стадії, втілюючись на кожній із них у відповідну матеріальну форму: засобів виробництва, готової продукції і грошових коштів.

Промисловий капітал – це капітал, що послідовно проходить три фази у своєму русі (придбання засобів виробництва, наймання робочої сили, безпосередньо виробництва і збуту зроблених товарів), знаходиться в процесі руху послідовно в трьох функціональних формах (грошової, продуктивної і товарний), самозростає в остаточному підсумку, при цьому забезпечуючи власнику капіталу прибуток у межах середньої суспільної. Основу промислового виробництва складає промисловий капітал.

Рух капіталу починається з того, що підприємець направляє його на придбання засобів виробництва і робочої сили. Це перша стадія руху капіталу, в межах якої він виступає в грошовій формі. Вона здійснюється на ринку, в процесі обігу. Цей рух можна виразити таким чином:

рс

Г – Т .

Зв

Потім настає друга стадія руху, в межах якої відбувається продуктивне споживання цих факторів виробництва. Підприємець з'єднує робочу силу із засобами виробництва, організовує процес виробництва, в результаті якого створюється новий продукт. Це продуктивна стадія руху капіталу, що здійснюється в процесі виробництва, в межах якої він з продуктивної форми перетворюється в товарну. Її можна виразити так:

... В ...

На третій стадії свого руху капітал залишає сферу виробництва і функціонує в сфері обігу. На цій стадії відбувається перетворення товарного капіталу знову в грошовий, тобто вироблений продукт реалізується на ринку. Вона може бути виражена у вигляді

Т΄ – Г΄.

Важливо підкреслити й іншу особливість процесу кругообігу. Кожна форма капіталу здійснює свою, властиву тільки їй, функцію, завдяки чому вони є функціональними формами капіталу.

Грошова форма є вихідною формою руху капіталу. Зовні вона нічим не відрізняється від грошей. У процесі обігу гроші виконують функції, властиві їм саме як грошей (засобу обігу і платежу). Але відмінність грошової форми капіталу від грошей як таких полягає в тому, що перша перетворюється не просто в товар, а в товари як елементи продуктивного капіталу, фактори виробництва додаткової вартості. Крім того, гроші в акті Г – Т витрачаються покупцем на певний товар і більше до нього не повертаються. Грошовий же капітал на першій стадії свого руху не витрачається, а лише авансується, тому що через певний час він знову повертається до підприємця.

Друга форма – продуктивний капітал. З натурально – речової сторони виступає як засоби виробництва і робоча сила, є умовами всякого процесу виробництва. Але їхня відмінність саме у формі, бо засоби виробництва і робоча сила до капіталізму не набули форми капіталу. Продуктивна форма капіталу є умовою виробництва додаткової вартості.

Третя форма – товарний капітал – за натурально – речовою формою нічим не відрізняється від звичайних товарів. Але його зміст відрізняється тим, що містить в собі вироблену додаткову вартість, яка і повинна реалізуватися при продажу цих товарів на ринку.

Формула руху промислового капіталу, тобто його кругообігу, має наступний вигляд:

рс

Г – Т … В … Т΄ – Г΄

зв

Загальна формула кругообігу тотожна кругообігу грошового капіталу, оскільки останній у загальній формі характеризує рух капіталу взагалі. Але продуктивний і товарний капітали мають свої фігури кругообігу. Наприклад, формулу кругообігу продуктивного капіталу можна представити таким чином:

рс

В … Т΄ – Г΄ – Т …В.

зв

Формула ж кругообігу товарного капіталу виражається наступною фігурою:

рс

Т΄ – Г΄ – Т …В…Т΄

зв

Отже, процес кругообігу представляє собою єдність всіх трьох фігур кругообігу. Кожен індивідуальний капітал одночасно перебуває і у формі грошового капіталу, і в формі продуктивного капіталу, і в формі товарного капіталу. Тільки єдність цих форм у часі забезпечує нормальний процес кругообігу. Саме завдяки єдності цих форм забезпечується одночасність і безперервність цього процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]