Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети Педагогіка.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
668.67 Кб
Скачать

25. Поясніть терміни «педагогічна діяльність» і «педагогічна майстерність». Назвіть основні складові педагогічної діяльності.

Педагогічна діяльність – взаємопов’язана послідовність вирішення значної кількості педагогічних задач різного рівня складності.

Педагогічна майстерність – це функціонуюча система знань, навичок, умінь, психічних процесів, властивостей особистості, що забезпечує виконання педагогічних задач.

Гуманістична спрямованість – найголовніша характеристика майстерності педагога, що будується на основі ціннісних орієнтацій: на себе (самоутвердження); на засоби педагогічного впливу (коли найважливіше для педагога – виховні ідеали, виховні заходи та методика їх здійснення); на вихованця (допомогти йому адаптуватися до соціального середовища, знайти смисл у житті); на мету педагогічної діяльності (сприяти самоактуалізуванню у професійній діяльності та громадському житті).

Професійна компетентність є підвалиною педагогічної майстерності. Зміст цього компонента становлять глибокі професійні знання, навички та вміння, професіоналізм у галузі психології та педагогіки, досконала методика здійснення навчально-виховних заходів.

Здібність до педагогічної діяльності – дуже важливий елемент у структурі педагогічної майстерності. Провідними здібностями вважаються чутливість до людини і до особистості, комунікативність, перцептивність, динамічність, емоційна стабільність, оптимістичне прогнозування і креативність.

• Четвертим компонентом педагогічної майстерності є педагогічна техніка як форма організації поведінки педагога. Це конкретний інструментарій, навички та вміння організації та проведення різноманітних навчально-виховних заходів. За відсутності або недостатнього її розвитку інші елементи педагогічної майстерності залишаються нереалізованими.

26. Охарактеризуйте виховний процес, його структуру та особливості інтеріоризації загальнолюдських цінностей.

Виховний процес – система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно й гармонійно розвиненої особистості.

Структура виховного процесу являє собою взаємозв’язок основних елементів: мети і змісту, методів і засобів, а також досягнутих результатів.

Інтеріоризація – перехід зовнішніх стимулів у внутрішні цінності особистості. Ціннісні орієнтації особистості не завжди збігаються з цінностями, виробленими суспільною свідомістю. Суспільні цінності спонукають до дії лише тоді, коли вони усвідомлюються і сприймаються людиною, стають її особистісними цінностями. Цінність спонукає до активної діяльності, самовиховання, розвитку, якщо вона інтерифікована особистістю та зумовлює внутрішні орієнтири. Процес інтеріоризації цінностей загальнолюдських та формування власних цінностей неможливий на рівні усвідомлення. Активна роль належить емоціям і почуттям. Участь емоцій і почуттів визначає реальне сприйняття загальнолюдських цінностей особистістю, а не лише їх розуміння.

27. Сформулюйте права й обов’язки класного керівника (вихователя), поясніть особливості його діяльності.

Класний керівник зобов'язаний:

1. Здійснювати систематичний аналіз стану успішності і динаміки загального розвитку своїх вихованців.

2. Організовувати навчально-виховний процес у класі; залучати учнів в систематичну діяльність класного і загальношкільного колективів, вивчати індивідуальні особливості особистості учнів, умови їх життєдіяльності в сім'ї та школі.

3. Відслідковувати та своєчасно виявляти девіантні прояви в розвитку і поведінці учнів, здійснювати необхідну педагогічну та психологічну корекцію, в особливо складних і небезпечних випадках інформувати про це адміністрацію школи.

4. Надавати допомогу вихованцям у вирішенні їхніх гострих життєвих проблем і ситуацій.

5. Організовувати соціальний, психологічний та правовий захист учнів.

6. Залучати до організації виховного процесу в класі педагогів-предметників, батьків учнів, фахівців з інших сфер (науки, мистецтва, спорту, правоохоронних органів та ін.)

7. Пропагувати здоровий спосіб життя.

8. Регулярно інформувати батьків (опікунів) учнів про їхні успіхи або невдачі. Здійснювати управління діяльністю класного батьківського комітету.

9. Контролювати відвідування навчальних занять учнями свого классу

10. Координувати роботу вчителів-предметників, які працюють у класі з метою недопущення неуспішності учнів і надання їм своєчасної допомоги в навчанні.

11. Планувати свою діяльність по класному керівництву відповідно до вимог до планування виховної роботи, прийнятими в школі.

12. Регулярно проводити класні години та інші позаурочні і позашкільні заходи з класом.

13. Вести документацію по класу (особисті справи учнів, класний журнал, перевіряти щоденники учнів), а також з виховної роботи (план виховної роботи в класі, звіти, індивідуальні картки вивчення особистості учня, довідки, характеристики, розробки виховних заходів тощо) .

14. Підвищувати свою кваліфікацію у сфері педагогіки та психології, сучасних виховних і соціальних технологій. Брати участь у роботі методичного об'єднання класних керівників

Класний керівник має право:

1.Виносити на розгляд адміністрації школи, педагогічної ради, органів шкільного самоврядування, батьківського комітету пропозиції, ініціативи, як від імені класного колективу, так і від свого імені.

2. Отримувати своєчасну методичну та організаційно-педагогічну допомогу від керівництва школи.

3. Самостійно планувати виховну роботу з класним колективом, розробляти індивідуальні програми роботи з дітьми та їх батьками (опікунами), визначати норми організації діяльності класного колективу та проведення класних заходів.

4. Запрошувати до школи батьків (опікунів) учнів з питань, пов'язаних з діяльністю класного керівника, або інших питань.

5. Здійснювати індивідуальний режим роботи з дітьми.

6. Самостійно визначати форми планування виховної роботи з класом з урахуванням виконання основних принципів загальношкільного планування.

7. Класний керівник має право на захист власної честі, гідності та професійної репутації в разі незгоди з оцінками його діяльності з боку адміністрації школи, батьків, учнів, інших педагогів.

Діяльність класного керівника насичена педагогічною творчістю і не може бути обмежена рамками. Можна лише вести мову про форми виховної роботи. З погляду рівня спілкування визначають індивідуальну, групову і фронтальну форми роботи. Вибір тієї чи іншої форми  виховної роботи зумовлюється різними факторами: завданнями виховання, рівнем розвитку первинного колективу, індивідуальними особливостями розвитку школярів, об'єктивними обставинами, конкретними педагогічними ситуаціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]