Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
невропсихология ответы 2к.docx
Скачиваний:
287
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
147.7 Кб
Скачать

36. Симптоми при ураженні проміжного мозку.Дисфункція гіпофізу у дітей

До проміжного мозку належать таламус і гіпоталамус. При порушенні функції таламуса на першому плані стоїть погіршення чутливості, перш за все глибокою, на контралатеральной половині тіла. Послідовність і точна локалізація тактильних імпульсів сприймаються пацієнтом нечітко. При дотику, а іноді й спонтанно, спостерігаються пекучі болі (гіперпатія). До руховим порушень належить патологічна установка кисті, коли пальці зігнуті в п'ястно-фалангових суглобах і переразогнути в міжфалангових суглобах (таламічна кисть). У більшості випадків виникають також дискретні мимовільні хореоатетоїдні руху і невпевненість при інтенційний рухах. В залежності від напрямку поширення вогнища можуть з'являтися геміанопсія і в більшості випадків - минущий геміпарез з гіпотонією м'язів.

Нейроциркуляторна дисфункція гіпофізу у дітей:

• Нейроциркуляторний синдром – постійний головний біль, запаморочення.

• Психоемоційні розлади – психоемоційна лабільність, недовірливість, схильність до нав’язливих станів, тривоги тощо.

• Синдром дизадаптації – млявість, підвищена стомлюваність, зниження працездатності, неадекватність до фізичних навантажень, метеочутливість, підвищена чутливість до гіпоксії.

• Гіпоталамічний синдром – порушення терморегуляції, ожиріння, порушення сну тощо.

Синдром порушення транскапілярного обміну – набряклість обличчя, кінцівок, поліартралгії

37 38(46) 39.(7) 40-87

41,(31)

42. Клінічна картина і профілактика поліомієліту.

Захворювання ЦНС вірусного походження, вхідними воротами інфекції являються дихальні шляхи та ШКТ.

Абортивна форма перебігає із загальними неспецифічними симптомами (катаральні явища, шлунково-кишкові розлади, загальна слабкість, підвищення температури тіла тощо.); ці випадки найнебезпечніші у епідеміологічному відношенні.

Менінгіальна форма прояв. у вигляді серозного менінгіту.

При найбільш частій з паралітичних форм поліомієліту — спинальній — після загальноінфекційних симптомів появляються паралічі м’язових груп, які іннервуються руховими клітинами спинного мозку; на ногах частіше усього вражаються: чотириголовий мяз, розгиначі стопи; на руках: дельтовидна, триголова и супінатори передпліччя. Особливо небезпечний параліч діафрагми, який призводить до тяжкого порушення дихання. Бульбарна форма обумовлена ураженням різних відділів довгастого мозку, а понтинна — ураженням ядра лицевого нерва.

При не паралітичних формах захворювання звичайно закінчується повним видужанням, при паралітичних формах в деяких випадках функції уражених м’язів відновлюються неповністю, дефект зберігається тривало, іноді все життя. Наибільш тяжкі випадки, особливо з ураженням дихальних центрів довгастого мозку, можуть привести долетального наслідку. Діагноз поліомієліту становлять на підставі клінічних, епідеміологічних ілабораторних даних.

Симптоми: Гарячка,Катаральні явища,Розлади випорожнень, Пітливість, Висип, Розлади сечовипускання, Біль у м’язах, парестезії, Гемодинамічні порушення, похолодання кінцівок, ціаноз, Коливання артеріального тиску,Задишка, ядуха,Парези, паралічі, Безладність парезів, паралічів, Порушення ковтання і фонації,Параліч мімічних м’язів ,Стійкість паралічів,Менінгіальний синдром.

Клінічна картина. Інкубаційний період складає 2-35 днів, але частіше 10-12 днів. Перебіг хвороби ділиться на 4 періоди: 1) препара-літичний, 2) паралітичний, 3) відновний і 4) резидуальний.

Хвороба починається гостро; з'являються температура, нездужання, анорексія, відмічається катар верхніх дихальних шляхів. З перших днів приєднуються симптоми подразнення нервової системи: головний біль, млявість, розлад сну, блювота, у грудних дітей нерідко судоми. Подібна клінічна картина, утримується від 1 до 6 днів. Загальмозкові і менінгеальні симптоми з'являються в момент другого гарячкової хвилі.

Профілактика . Основним, надійним засобом попередження поліомієліту є щеплення, котрі проводяться в Україні дітям згідно з діючим Календарем в 3, 4, 5, 18 місяців та в 6 і 14 років.