Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
невропсихология ответы 2к.docx
Скачиваний:
287
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
147.7 Кб
Скачать

8.Сутність анамнезу і його значення для педагога-дефектолога.

Анамнез— основний суб'єктивний метод дослідження хворого, що полягає в отриманні інформації про хворого та його недугу шляхом розпитування. В ході спілкування з хворим можна зорієнтуватися в особливостях даного захворювання, індивідуальних її проявах, розпізнавання причин її виникнення.

Анамнез складається з таких п'яти послідовних розділів: 1) Паспортна частина, 2)Скарги хворого , 3)Анамнез хвороби , 4)Загальний анамнез , 5)Анамнез життя. Анамнестичні дані дають можливість визначити:1. Основні скарги.2. Основні синдроми.3. Уражена система.4. Характер перебігу захворювання.5. Можливі причини.

Педагог-дефектолог - спеціаліст, який працює з такими дітьми з фізичними і психічними недоліками. Метою його роботи є максимально можливі розвиток і адаптація в соціальній, навчальній, побутовій професійній і інших сферах. Дефектолог оглядає дитину, шляхом діагностики виявляє наявні порушення, проводячи бесіди з батьками, з'ясовує обставини, за яких виникло і розвивалося захворювання, при необхідності призначає додаткове обстеження і аналізує його результати. Все це педагог здійснює за допомогою методу анамнезу, який дозволяє точно визначити характер відхилення і вибрати напрямок для цілеспрямованої роботи з корекції.

9. Сіра речовина спинного мозку. Функції.

Сіра речовина спинного мозку знаходиться в центрі білої і утворює ядра. Сіра речовина – це скупчення нервових клітин, елементів нейрології та нервових волокон. У сірій речовині розрізняють передні, задні і бічні роги. У передніх рогах залягають рухові нейрони, в задніх — вставні, які здійснюють зв'язок між чутливими і руховими нейронами. Чутливі нейрони лежать зовні тяжа, в спинно­мозкових вузлах по ходу чутливих нервів. Від рухових нейронів передніх рогів відходять довгі відростки — аксони, створюючи передні корінці, які продовжуються далі в рухові нервові волокна. До задніх рогів підходять аксони чутливих нейронів, формуючи задні корінці, які поступають у спинний мозок і передають туди збудження з периферії. Тут збудження перемикається на вставочний нейрон, а від нього — на короткі відростки рухового нейрона, з якого потім по аксону йде повідомлення до робочого органу. У міжхребцевих отворах рухові та чутливі корінці з'єдную­ться, утворюючи змішані нерви, які потім розпадаються на пе­реднє і заднє віття. Функція рефлекторна – сіра речовина бере участь в утворені рефлекторної дуги. У сірій речовині замикаються рефлекторні шляхи багатьох рухових реакцій. Також ядра сірої речовини виконують роль центру спинного мозку, який регулюює організм.

10. Методи дослідження нс в умовах допоміжної і спеціальної школи.

Для визначення загальних та окремих властивостей нервової системи існує багато методів. Однак більшість із них є досить складними, вимагають застосування відповідної апаратури, а тому в умовах виробництва доцільно використовувати спрощені методики.

1. Визначення сили нервової системи на основі показника часу реакції на подразник.

2. Вивчення стану нервової системи за допомогою буквених тестів.

Найбільш поширеними буквеними тестами є таблиці Анфімова, Коновалова та Іванова-Смоленського

3. Вивчення стану нервової системи на основі дослідження змін, що відбуваються в аналізаторних апаратах.

Найбільш поширеними для вивчення зорового аналізатора є методика визначення стійкості ясного бачення та методика визначення критичної частоти злиття мигтінь.

4. Вивчення властивостей нервової системи за показником «збудження—гальмування».

5. Вивчення властивостей нервової системи за допомогою методики «теппінг-тест».