Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Класицизм в архітектурі

У цьому виді художньої діяльності успіхи класицизму великі, всеохоплюючі: будівлі в цьому стилі створювалися у всіх розвинених країнах, і більшість з них існує донині. Вони органічно виглядають і зберегли автентичність ансамблях, і добре вписуються в сучасну урбаністичну середу, прикрашаючи міста і села.

Архітектурі класицизму загалом притаманні правильні геометричні форми, підкреслено статичні, організовані в логічно вибудувані ансамблі. Класицизм виникає і тут як антитеза бароко з його пишністю, багатством декору і неспокійними, немов слизькими лініями. Як архітектурний стиль класицизм формується у Франції в XVII ст., а загальноєвропейським явищем він стає в XVIII-XIX ст. В основі уявлень про прекрасне в цьому стилі лежать ідеали Палладіо, історичним орієнтиром служить античність. Андреа Палладіо (1508-1580) об'їздив всі можливі на той період стародавні споруди в Італії, вивчаючи й описуючи їх. Тільки після того, як він, за його власними словами, "отримав у своє розпорядження всю мудрість древніх", Палладіо відчув себе підготовленим до самостійної творчості.

Палладіо працював в основному в двох містах - Віченці і Венеції. Його будови гранично практичні і в той же час у них проявляється історичність цього. Він спроектував одне громадська будівля, багато приватних вілл, театр у Віченці, кілька церков у Венеції, а також кілька палаццо.

Створюючи у Венеції церкви Сан-Джорджо Маджоре і Іль Реденторе, Палладіо новаторськи підійшов до планування культового християнського будови. Церкви Палладіо просторі і світлі всередині, з бічними капелами, з наступними одна за одною білими площинами стін і склепінь, білизна яких ще підкреслюється светоносными частинами інтер'єру. Ці церкви призначені для здійснення обряду при яскравому сонячному світлі, при великому скупченні народу.

Зразок заміської споруди - вілла "Ротонда" біля Віченци. Тут класичні форми храмової архітектури перенесені в заміську садибу. Майстер використовував високий подіум, портик, ротонду і фронтон. Вони надають будівлі велич і благородство.

Античні зодчі прилаштовували портик тільки до одного фасаду - до головного. Палладіо розташував колонні портики з фронтонами на кожному з фасадів, що додало композиції закінчену симетрію, особливо вражаючу з дальньої відстані.

У 1570 р. Палладіо публікує "Чотири книги по архітектурі". Три століття черпали з цих книг важливі принципи та рекомендації про те, що робить вигляд будівлі гармонійним. Вся неокласика XX ст. будувалася за законами Палладіо. І сьогодні, коли архітектура повністю змінилася, книга Палладіо дає ключ до бачення і втілення задуму, вчить бачити не тільки гармонію, але і недосконалість.

У Франції архітектори класицизму захоплювалися Палладіо, шукали в його творчості джерело натхнення. Тут видна лінія впливів: античність - Відродження - класицизм.

Однією з найяскравіших постатей в мистецтві Франції XVII ст. був Франсуа Мансар (1598-1666). Його ранні композиції носили "нестрогий" характер. Однак поступово майстер рухається до ясності компонування, раціональності концепції, врівноваженості і строгості. Мистецтво Мансара ґрунтується на витонченому інтелектуалізмі і на глибокому уваги до людського сприйняття, до самопочуття людини перед обличчям архітектури.

Мансар першим став вирівнювати систему ордерів по горизонтальних лініях, які проходять через весь об'єм будівлі. Зодчий мислить свій будинок як цілісний обсяг, що володіє єдиної внутрішньої структурою, зримо вираженої в членуванні фасадів. Ні в одному з творів Мансара класицистичні тенденції не є вичерпними. Структура його образів складна. Його роботи в замку Блуа, у палаці Мезон, участь в перебудові Лувра показують, що творчість Мансара було приватним випадком бароко, що складається на службі класичного підходу до творчості.

Основою архітектурної мови класицизму стає ордер, в пропорціях більш близький античному, ніж в архітектурі попередніх епох. Стіни трактуються як гладенькі поверхні, що обмежують чіткі, симетрично розташовані обсяги. Ці принципи поширюються і на садово-паркове мистецтво. Французький класицизм розробляє так званий "регулярний парк" (архітектор А. Ленотр), в якому суворо скомпоновані правильної форми клумби і газони утворюють симетричні візерунки, підкреслено впорядковані порівняно з природними об'єктами.

У XVIII ст. на противагу цій ідеї буде розвиватися так званий англійський парк, або пейзажний парк. Він стає ідеальним обрамленням для класицистичного будівлі. В англійській класицистичному архітектурі переважає "палладианство", тісно пов'язане з розвитком паркового мистецтва (архітектори У. Кент, Дж. Пейи, У. Чеймберс), про посилення інтересу до античних зразків свідчать споруди братів Адам.

У кінці XVIII - на початку XIX ст. класицизм розвивається також в Італії (архітектор Дж. Пьермаріні), в Іспанії (архітектор X. де Вільянуева), країнах Східної Європи, Скандинавії, США (архітектори Т. Джефферсон, Дж. Хобан)