Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Музичний імпресіонізм та експресіонізм; нова віденська школа

Явища музичного життя рубежу століть, глибоко вкорінені в романтичній музичній культурі, імпресіонізм та експресіонізм - яскраві віхи оновлення засобів музичної виразності, позначивши, до речі, перші симптоми розладу між композиторами і публікою. Вони існували в мистецькому середовищі свого часу, в щільному контексті всіх мистецтв, підпадаючи під реальний вплив живопису та літератури, але іноді слухачі екстраполювали на музику естетичні ярлики за аналогією, залишаючи їх у свідомості кількох поколінь.

Така ситуація з Клодом Ашилем Дебюссі (1862-1918), якого сьогодні вважають найяскравішим представником музичного імпресіонізму, - сам він не був згоден з такою атрибуцией. Але образний світ його музики, близькою романтичної платформі в частині колосального інтересу до образів природи, дійсно відрізняється тонкістю і тремтливістю емоцій завдяки недомовленості і примарність. Досить навести заголовки його фортепіанних п'єс - "Затонулий собор", "Тераса, освітлена місячним світлом", "Що чув західний вітер", "Кроки на снігу", "Звуки й аромати у вечірньому повітрі майорять", "Дівчина з волоссям кольору льону" - щоб асоціацію з миттєвими "враженнями" від картин його знаменитих сучасників, зокрема Клода Моне, здалися цілком обґрунтованими. Одне з своїх творів для оркестру - тричастинний цикл "Море" - він назвав не традиційно симфонією або поемою, а симфонічними ескізами. Кожен "ескіз" має назву "на Морі від зорі до полудня", "Гра хвиль" і "Діалог вітру з морем". Яскравість цих своєрідних музичних картин дає підставу музикознавцям вважати їх "списаними з натури" океану і Середземного моря. Але важливіше оцінка майстерності композитора, висловлена його молодшим колегою, французьким композитором наступного покоління А. Онеггером. "Якби серед усіх творінь Дебюссі я повинен був вибрати одну партитуру, щоб на її прикладах міг отримати уявлення про його музиці хтось, абсолютно незнайомий з нею раніше, я взяв би з такою метою триптих "Море". Хороша сама музика чи ні - вся суть питання в цьому. А у Дебюссі вона блискуча. Все в його "Море" - справжнє диво імпресіоністського мистецтва...".

Подібну характеристику можна віднести і до іншого симфонічному триптиху "Ноктюрни", частини якого теж мають картинно-образотворчі підзаголовки - "Хмари", "Свята", "Сирени". Схоже "ескізах" найменування і фортепіанного циклу "Естампи", що викликає образотворчі алюзії. Але саме, мабуть, знамените симфонічний твір К. Дебюссі - симфонічний прелюд "Післяполудневий відпочинок фавна", використовує образи і дії-еклоги поета-символіста С. Малларме. Виконаний у 1894 р. "Фавн" звернув увагу публіки на талановитого молодого композитора, новаторські пошуки якого в період навчання в Паризькій консерваторії не викликали схвалення у анахронично налаштованих педагогів. Чуттєва краса музики, її хиткість і вишуканість вимагають абсолютно нових музичних фарб, які Дебюссі знайшов у примхливою хроматичної мелодиці, новому гармонійному мові і, головне, в дивовижних оркестрових фарбах. Основну мелодію веде низька флейта, а всі групи оркестрових інструментів детально диференційовані на безліч партій, вишукано комбінованих для досягнення найтонших нюансів.

Міфічний фавн з його спекотної негой виписаний був настільки незвично і яскраво, що через десятиліття надихнув знаменитого танцівника Вацлава Ніжинського здійснити сенсаційно еротичну постановку в "Російських сезонах" в Парижі відомого імпресаріо С. Дягілєва. Скандал був гучним, що загрожує відставкою прем'єр-міністру... і назавжди вписав музику Дебюссі в художню культуру музики та балету XX ст.

Іншим знаменитим представником французького музичного імпресіонізму вважають Моріса Равеля (1875 - 1937). Гучну популярність він отримує теж у зв'язку з постановкою дягілєвської трупи балету "Дафніс і Хлоя" на лібрето М. Фокіна. Сам яскравий віртуозний піаніст, Равель є автором виключно тонких по звукописи і разом з тим романтичні по духу п'єс "Гра води", сюїти "Нічний Гаспар", двох фортепіанних концертів. Блискучий майстер оркестру, Равель створив знамениту симфонічну версію фортепіанної сюїти "Картинки з виставки" М Мусоргського. Але справжнім негаснучим шедевром, що часто звучать сьогодні на концертній естраді і в балетних транскрипціях, є його дуже ефектна оркестрова п'єса "Болеро".

В Австрії на рубежі століть складається дуже важливе для всієї радикальної новаторської музики XX ст. напрямок, який називають нової віденської школи, а за образним характером музики відносять до художнього течії в живопису та літературі - експресіонізму. Його ідейним натхненником є Арнольд Шенберг (1874-1951), який увійшов в історію як творець эпатирующей не тільки сучасників, але слухачів кількох поколінь нової композиторської техніки. Використовуючи нарівні всі дванадцять звуків, Шенберг створює "ряди" або "серії" замість звичних романтичних тим, називаючи цю техніку двенадцатитоновой, або додекафонией. Сенс його винаходу (або, як вважають адепти, - "відкриття") полягала в порушенні ієрархії відносин звуків, що панувала у вигляді тональності протягом трьох століть. І на шляху до становлення додекафонії, уникаючи всіх звичних інтонаційних зв'язків звуків в тканини своїх творів, він називає свою звуковысотную організацію "атональності".

Гостра диссонантность і непередбачуваність мотивної логіки музики Шенберга важка для сприйняття і сьогодні - вона вимагає високої слухової культури. Але головна проблема не у витонченості слуху, а в адекватному розумінні образно-смислової природи цієї музики. Лише через більш ніж півстоліття починає проступати романтична суть його творів, і п'єси ор. 11 у виконанні, наприклад, А. Любимова виглядають вишукано-романтичними.

Самим репертуарним твором Шенберга є вокальний цикл "Місячний П'єро" (1912) для співачки і восьми інструментів на вірші А. Жиро. Нервово-напруженою екзальтована атмосфера - символістські страхи, істеричні вигуки - теж є творчою декларацією нового типу мелодики. Це дуже своєрідна декламація, щось середнє між співом і читанням віршів - композитор називає її. Але вся справа в тому, що новаторство не завжди виявляється ускладненням. Простий і зрозумілий вихід був знайдений співачкою Каті Берберіан для виконання цього циклу на французькою мовою з П. Булезом. Вона просто відтворила манеру читання віршів символістського кабаре (де фігура П'єро була традиційною) з характерними інтонаціями французької мови, не звертаючи уваги на шенберговские "розмітки" інтонування німецькою мовою. В незавершеній опері "Мойсей і Аарон", написаної вже в додекафонной техніці, партію Аарона тенор співає, а Мойсея - читець в техніці.

Шенберг все життя вів насичену педагогічну діяльність, і його найвідоміші учні Альбан Берг і Антон Веберн склали з учителем творче тріо, яке отримало назву "нової віденської школи" (за аналогією зі своїми трьома великими попередниками Гайдном, Моцартом і Бетховеном).

Альбан Берг (1885-1935) згадує, що, коли він, автор багатьох пісень, прийшов до Шенбергу вчитися, метр насамперед змушував його відмовитися від "ігор з віршами", вибиваючи з учня романтичні установки на твір пісень. Але саме дивовижна точність у передачі слова в самому своєму знаменитому творі - опери "Воццек" - принесла Бергу світову популярність, не меркнущую і сьогодні. Композитор сам написав лібрето за п'єсою Р. Бюхнера, помер 24-летиим сучасника німецького романтизму, предвосхитившего експресіонізм часів Другої світової війни. Нервова напруженість історії бідного денщика, доводимого до божевілля своїм Капітаном і одержимим психологічними "дослідами" Доктором, ідеально відповідає емоційному настрою людей, які пережили страх ломки романтичних ідеалів і переживають прийдешні жахи становлення націонал-соціалізму. Вульгарний любовний трикутник - зрада співмешканки Воццека Марії з Тамбурмажором - закінчується тим, що не зовсім адекватний психічно, замороченный солдат вбиває свою кохану. На тлі веристски ідилічних "Паяців" Д. Леонкавалло кінця романтичної епохи (1892) і лубочного балету Ф. Стравінського "Петрушка" (1911) ця музична драма стала для Європи сенсацією нового мистецтва не тільки з-за свого радикально музичної мови. Такий світ в опері був страшніше, ніж досвід Моцарта поставити у главу опери не Графа, а слугу Фігаро. А музика дійсно викликала жах і емоційно, і технічно - при постановці в Ленінграді в 1927 р. знадобилося понад 100 репетицій.

Іншому знаменитому учневі Шенберга Антону Веберну (1883-1945) була уготована трагічна у всіх відносинах доля. Він загинув в кафе від очманілої кулі американського солдата вже після закінчення війни, не дізнавшись, що незабаром стане месією для всіх авангардистів Європи і світу. Його надзвичайно складно сконструйована і безмірно вишукана звукопись так і не стане музичним брендом, хоча знавці ставлять її вище всього створеного шенберговской школою.

Коли було модно музичних течій присвоювати імена художніх або літературних, Веберна відносили до музичного пуантилизму з-за дивною "точковості" його звукової тканини. Його слух був феноменальним, абсолютним, але зовсім не в сьогоднішньому обивательському сенсі слова, він чув висоту звуку як темброву фарбу і реагував на вкрай найтонші нюанси в цій області. Тому звукову організацію додекафонной тканини і довів до межі тотальної детермінації - в оркестровій фактурі за кожним неповторним з 12 звуків закріплював єдиний тембр інструменту. Треба дуже уважно послухати його мініатюрну симфонію ор. 21, навіть віддалено вже нічим не схожу на симфонізм Бетховена, Чайковського або Малера, щоб перейнятися чарівністю його творчого кредо.

Веберн був надзвичайно ерудованою музикантом, писав дисертацію про творчість ренесансного композитора Р. Изаака (1450-1517), який працював при дворі найвідомішого італійського мецената музики Лоренцо Медічі. Уважно отрефелексировав слухом екзотичну музику великого фламандця, Веберн винахідливо переніс принципи його контрапунктической техніки в свою звукову середу. Іншим джерелом його неповторного стилю був романтик Брамс - парафразом його фортепіанного інтермеццо сам Веберн вважав свої вишукані три фортепіанні п'єси ор. 27, названі варіаціями. На некультивированный слух вловити їх зв'язок з варіаціями так само нелегко, як і з п'єсою Брамса. Але феномен вірності і відданості романтизму цим схожістю виявляється неухильно.

Щоб підвести підсумок досягнень нової віденської школи та її романтичної суті, варто згадати викликає назва статті культового сучасного диригента і композитора П'єра Булеза "Шенберг мертвий", що є не некрологом композитору, а вироком віджилої його естетиці романтизму.