Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція 2. Пам'ятники літератури найдавніших цивілізацій

Література виникає разом з писемністю, фіксуючи один з ознак становлення перших цивілізацій Стародавнього Сходу, які формуються в кінці IV-II тисячоліття до н. е. на території Єгипту і держав Межиріччя до Китаю та Індії.

При всій важливості мнемонічної функції листи велика частина текстів пов'язана з фіксацією моментів, в яких відбилося міфологічна свідомість стародавніх народів. Саме міф є основним способом орієнтації в дійсності на ранніх стадіях розвитку людства. Міф завжди оповідає про предмет віри. Тільки через розуміння феномену віри можна усвідомити природу міфу. Віра завжди пов'язана з рухом по вертикалі, з вертикальною ієрархією. У світі перемагає рождаемая вірою "логіка вертикалі". Разом з тим він володієособливою здатністю до згортання до меж одного образу - мифемы (Прометей, Дон Жуан, Отелло та інші), развертываемое™ до епосу. У мифеме у відомому сенсі втрачається "вертикаль" міфу, вона близька до точки. В епосі ж, розгортається з міфу, від жанру до жанру все більшого значення набуває"логіка горизонталі" (звідси сюжетний мотив дороги і т. д.). Сучасний епос генетично пов'язаний з міфом через всезнаючий автора-деміурга.

Найдавніші з відомих пам'яток літератури Шумеру та Вавилоніїз'являються в кінці IV - початку III тисячоліття до н. е. До них належать документи обліку, господарські переліки, так і списки богів, записи гімнів, деякі міфи, прислів'я та приказки. До кінця III тисячоліття до н. е. відноситься так званий "Ниппурский канон" - міфи, молитви, гімни, навчальні та літературні тексти. Тоді виникають старовавилонский варіант епосу про Гільгамеша, сказання про потоп, сказання про Етані (про політ на орлі). До кінця II тисячоліття до н.е. відноситься основна література аккадскій мовою; канонічні релігійні тексти: гімни, молитви, заклинання, поема про створення світу. У VIII ст. до н.е. в Ассирії з'являються бібліотеки.

Найвідоміший пам'ятник, який належить до цієї культури, - "Сказання про Гільгамеша". Великий аккадська епос датується XXII-XVIII ст. до н. е. Ранній варіант дійшов лише у фрагментах. Герой поеми - цар Урука Гільгамеш (історичну особу) - володіє незвичайною силою, але використовує її для гноблення свого народу. Дружба з людиною по імені Енкіду облагороджує їх обох: вони починають здійснювати подвиги, щоб знищити все зло на землі. Після смерті Енкіду невтішний Гільгамеш намагається осягнути таємницю безсмертя, але марно. Ідея одного з найдавніших творів зв'язує мрію про безсмертя і уявлення про трагічність життя людини.

До пам'ятників літератури Стародавнього Єгипту періоду Стародавнього Царства (III тисячоліття до н. е..) відносяться "Книги пірамід" - написи в похоронних приміщеннях пірамід, адресовані покійному. В них виражається головна тема давньоєгипетської літератури і мистецтва - культ мертвих, боротьба з часом, подолання смерті і досягнення вічного життя.

Традиція "Книги пірамід" була продовжена в "Книгах саркофагів"(Середнє Царство, XVIII ст. до н. е.) та в "Книзі мертвих" (Нове Царство, XV ст. до н. е..). В останній важливе місце відводилося виправдувальним промов померлого перед судом загробного царства в складі 42 богів (по кількості гріхів) на чолі з богом Осірісом. В них простежується свого роду ключ до реконструкції ідеалів і характеристиці тезауруса стародавніх єгиптян.

До аналогічних висновків підводить велика дидактична література, де той же матеріал, що виступає у вигляді приписів. Так, у "Повчанні Птахотепа" жерця Исеси (XXV ст. до н. е..) з'являється вперше у світовій літературі слово "мистецтво" ("Мистецтво не знає меж. Хіба може художник досягти вершин майстерності?").

У папірусі Нового царства (кінець II тис. до н. е.) міститься знамените "Прославлення писарів", що стало прообразом 30-й оди Горація і вірші А.с. Пушкіна "Пам'ятник". Вплив давньоєгипетської літератури виявляється в текстах Біблії, в діалогах Платона, у творах римського письменника Апулея і т. д.

У древнеперсидской [іранської) літературі виділяється найцінніший пам'ятник - "Авеста" (IX-VI ст. до н. е..), пов'язаний з проповідями пророка Заратустри, засновника зароастризма - релігії стародавніх іранців. До того часу, коли ця релігія була скасована, текст "Авести" складався з 21 книги. В ній викладена релігійна концепція двоемирия, згідно з якою силам Добра на чолі з розтоптав ахура Мазда протистоять сили Зла під проводом Ангра Маныо. Між ними точиться безперервна боротьба з невизначеним результатом. Тому кожен послідовник зароастризма давав клятву вірності Ахура Мазді.

Спочатку текст "Авести" був ритмизован, але згодом її ритмічна структура втрачена. "Авеста" провіщає вчення гностиків, середньовічної альбигойской єресі та ін. Розвиток концепції, вперше представленої в "Авесті", можна простежити в "готичному романі", "Майстрі і Маргариті" М Булгакова і в популярному сьогодні жанрі хоррору.

У найбагатшій літературі Стародавньої Індії особливе місце займають Веди (веди - знання). Після раптової і загадкової загибелі протоіндійської цивілізації Хараппи та Мохенджо-Даро на півострів Індостан прийшли індоєвропейці - арії (XII або XV ст. до н. е..). Формування і запис найважливішого пам'ятника аріїв займали не менше тисячоліття (XII-II ст. до н. е..). Веди включають в себе два типи текстів. Перший тип - шруті ("почуте", що вказує на початкову усну форму побутування) розглядався як священний. У нього входять чотири збірки (самхити): Рігведа (веда гімнів), Самоведа (веда піснеспівів), Яджурведа (веда жертовних висловів), Атхарваведа (веда заклинань). Кожна з названих самхит грала певну роль в ритуалі жертвопринесення, в якому брали участь чотири жерця, представляли кожну з них.

Інший тип ведичних текстів - смріті ("запам'ятовуватися") - не носив сакрального характеру. До нього відносяться ведангі ("частини вед"), що складаються з сутр ("сутра" - нитка, короткий правило). Сутра - популярний афористический жанр староіндійської літератури, де викладалися питання ритуалу й інших областей знання (фонетики, граматики тощо).

Вершиною староіндійської літератури постають дві епічні поеми "Махабхарата" (X-IV ст. до н. е..) і "Рамаяна" (II ст. до н. е..). Першу з них можна перевести як "Велике сказання про нащадків Бхарати". Ця величезна героїчна поема фольклорного походження складається з 200 тис. рядків (у 8 разів більше "Іліади" та "Одіссеї" Гомера). У поемі розвивається сюжет, в основі якого - протистояння п'яти синів царя Панду (Пандавів) та їх двоюрідних братів по батькові - ста синів царя Дхритараштры (Кауравов). Центральний епізод епосу - велика битва військ Пандавов і Кауравов на релігійному полі Курукшетра, що триває 18 днів. Один з Пандавов - втілення Вішну, одного з трьох головних богів індійського пантеону (Брахма - творець світу, Вішну зберігає Всесвіт, Шива її руйнує). Пандави виграють битву і багато років щасливо правлять країною.

Авторство другого героїчного епосу - "Рамаяна" - приписується міфічного поетові Вальмікі. Завдяки досить стрункої композиції, деталізованим описами (вперше зустрічаються розгорнуті описи часів року), єдності настрою (гіркота розлуки), руйнування традиційних формул оповідання і т. д. відчувається, що поема створена одним автором. Так як Рама - одна з аватар (втілень) бога Вішну, то "Рамаяна" шанується індійцями як полугероическое-полусвященное твір.

Першим великим індійським письменником, про творчість якого можна говорити як про авторське, був драматург і поет Калідаса (IV ст. н. е..). Всесвітню популярність набула його драма в семи діях "Шакунтала, або Перстень-прикмета". У ній автор звертається до міфу, що передує подіям "Махабхарати". Тонке опис любовного почуття, поєднання прозового діалогу і віршів, феєричність драми роблять її привабливою для сучасного театру.

Важливо відзначити, що тільки давньоіндійської та давньоруської культур притаманна ведична основа.

У багатій літературі Стародавнього Китаю особливо виділяються "Книга змін" ("І-Цзин", VIII-VI ст. до н. е..) і "Книга пісень" ("Ши-Цзин", XII-VII ст. до н. е.). Перша з них значима для Китаю не менше, ніж Біблія для Заходу. Легенда стверджує, що містяться в книзі гексаграми (малюнки з шести чорт, одні з яких неперервні) були чудесним чином нанесені на панцир величезної черепахи, спливаючій на поверхні моря. Видатний російський дослідник"Книги змін" Ю. К. Шуцкий вважав, що вона поступово перетворилася з мантического (гадательного) у філософський текст. Шістдесят чотири гексаграмми "Книги змін" покликані описати всі без винятку ситуації, з яких складається доля людини, і дається можливість охарактеризувати тезаурус стародавніх китайців. Конфуцій вельми високо цінував "Книгу змін".

Найдавніша китайська поезія XII-VII ст. до н. е. увійшла в "Книгу пісень",представляючи різні пісенні жанри (тотемні, похоронні пісні, військові, ліричні, пісні-заклинання тощо). Очевидно, що у виконанні цих пісень зберігався синкретизм первісного мистецтва.

Конфуціанський канон, або Тринадцатикнижие ("Ши Сань цзин"), являє собою звід творів з 13 книг, записаних кількома поколіннями учнів великого мислителя давнини Кун Фуцзы (латинизир. Конфуцій, 552-479 рр. до н. е.), а також відредагованих ним книги "Записки про правила благопристойності". Головне поняття вчення Конфуція - дао, правильний шлях, дотримуючись якого учень набуває "де", чеснота.

Конфуцианскому каноном протистоїть література даосизму - Даоський канон, специфіку якого визначила "Книга про Дао-шляху і Де - благої силі", приписувана засновнику вчення Лао-цзи (VI-V ст. до н. е..). Повний звід даоських канонічних текстів "Скарби даоських писань" ("Дао цзан") складався століттями і вперше опублікований у 1019 р., обсягом 4565 томів. На противагу увазі Конфуція до правильності вчинків прихильники даосизму розвивають концепцію недіяння, злиття з природою, в якій немає апології пасивності ліні: "Дао нічого не робить, але немає нічого незробленого".

Літератури стародавніх цивілізацій мали значний вплив на подальший розвиток світової культури.