Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Французька література

Франція у другій половині XIX - на початку XX ст. визначала загальний напрямок розвитку європейської культури. Саме у французькій літературі і живопису намічаються тенденції, які скоро стануть провідними у всій європейській культурі.

Французька культура і власне література рубежу століть увібрали в себе багато тенденції суспільно-політичного життя країни (Франко-прусська війна, події Паризької комуни, встановлення Третьої республіки, справа Дрейфуса).

Творчість Гі де Мопассана (1850-1893) є ілюстрацією еволюції французького натуралізму від 1870-х до 1880-х рр. Естетичні принципи його викладено у передмові до невеликого роману "П'єр і Жан".

При аналізі романів великого реаліста "Життя" (1883) і "Милий друг" (1885) необхідно підійти до них з точки зору традицій реалізму ХІХ ст. (опис обстановки, функція пейзажу, особливості портрета, функція деталі, соціально-психологічне мотивування дій героїв). Новаторство Мопассана "фіксації різноманітних душевних рухів і настроїв, що виникають як відповідна реакція на явища зовнішнього світу". Мопассан-новеліст - автор близько 400 новел, які збагатили традиційний для французької літератури жанр. Вони об'єднані у 16 збірок і винятково різноманітні за тематикою, жанровим особливостям (новела-анекдот, новела-жарт, новела-сповідь, лірична новела, новела характерів). Новаторство Мопассана в романах проявляється в тому, що прямим засобом руху сюжету є не зовнішні події, а численні перипетії душевного життя персонажів.

Символізм у французькій літературі рубежу століть представлений творчістю Артюра Рембо (1854-1891), Поля Верлена (1844-1896), Стефана Малларме (1842-1898).

С. Малларме - провідний теоретик першого покоління французьких символістів. Його ранні вірші відзначені впливом парнасцев і Ш. Бодлера ("Полуденний відпочинок фавна", 1865-1866). Названого твору властивопоєднання символу й алегорії. Характерні для його поезії та імпресіоністичні шукання (сонет "Мереживо"), новозавітні епізоди ("Іродіада"). В цілому ряді віршів вимальовується образ Е., творчістю якого поет захоплений і який справив на нього значний вплив.

А. Рембо вважають основоположником французького символізму. Його творчість генетично сходить до поетичних шукань Ш. Бодлера. Одним з провідних творчих принципів є вимога від поета "ясновидіння". Своєрідним маніфестом символізму Рембо по праву вважаються вірша "П'яний корабель" й "Голосні". Його поезії властива метафоричність, надзвичайний внутрішній динамізм, особливий імпресіоністичний антропоморфізм.

У творчості П. Верлена з найбільшою силою проявилося гостре відчуття трагізму життя, почуття самотності, безвиході, настільки властиві рубежу століть. Почавши поетичну діяльність збіркою "Сатурновы вірші" (1866), він по праву вважався передвісником імпресіоністичний лірики ("Осіння пісня"). Суб'єктивний психологизированный пейзаж, глибоке інтуїтивне "вчувствование" в дійсність, пластичність і гармонія - ось характерні особливості верленовского вірша. Естетичні принципи Верлена-імпресіоніста (і всіх поетів-символістів) має в поетичну форму: вірш "Поетичне мистецтво" (1874), збірка "Пісня без слів" (1874).