Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Іспанська література Відродження

Література Відродження в Іспанії розвивалася в складних, суперечливих умовах. Одні з них сприяли формуванню своєрідних ренесансних явищ у літературі, інші перешкоджали йому. Позитивним було те, що в Іспанії, де довгий час велася боротьба проти іноземного (арабського) поневолення, де середньовічні міста досить рано завоювали незалежність, а селяни в ряді областей (Кастилії та ін) не знали кріпосного права, в народі здавна вироблялося висока свідомість власної гідності. Високий рівень народного самосвідомості зумовив велику близькість іспанського гуманізму до фольклору, до художньої творчості свого народу, ніж до книжкової античній культурі. Разом з названим позитивним фактором в Іспанії XVI - початку XVII ст. діяв і інший - протилежний закон. Іспанія була в той час країною з дуже реакційним політичним режимом, чий абсолютизм став у ворожі відносини до міст, що боролися за свої вольності. Він був ворожий буржуазного розвитку, спирався на військову силу середнього дворянства ("кабальєро") і на союз з інквізицією, посилено переслідувала вільнодумство. Реакційною, авантюристической була і зовнішня політика іспанського уряду, втягивавшего країну руйнівні війни, які зазвичай закінчувалися поразкою і вели до падіння престижу Іспанії. Грабіж Іспанією нововідкритих територій Америки (1492 р.) теж виснажує економіку країни. І проте навіть за таких несприятливих умовах іспанська гуманізм розвивався і висунув великих художників слова, особливо в області романа і драматургії.

Для іспанської літератури раннього Відродження (з XV до середини XVI ст.) характерно насамперед широке розвиток народного поетичного творчості у формі романсу - ліричний або ліро-епічного вірша, в якому відбивалися патріотизм, волелюбність і поетичність народу, - і гуманістична поезія В.-Л. де Мендоса-Сантільяна, Х. Х. Манріке, Гарсіласо де ла Вега. В області прози панував роман у трьох різновидах: лицарський, пасторальний і плутовской.

Література зрілого Відродження (до 30-х роках XVII ст.), незважаючи на досить важкі для гуманістів умови, що породили її відому суперечність, характеризується в цілому великою глибиною і реалістичністю. У поезії цього часу новим явищем стало виникнення епічної поеми (Л. Камоенс, А. Эрсилья). Але найбільші досягнення в іспанській літературі реалізовані в областіхудожньої прози і драматургії, вершинами яких постає творчість Сервантеса і Лопе де Вега.

Мігель де Сервантес Сааведра (1547-1616) - великий іспанський письменник, один з гігантів світової літератури. Багато що в його літературній спадщині знаходить пояснення в його біографії, овіяної характерним для його епохи духом сміливих пригод (поїздка в Італію, участь у війні проти турків, у полон алжирських піратів, висновок невинним у в'язницю).

Багато і різноманітно літературна спадщина Сервантеса: вірші ("Послання до Матео Васкесу" та ін), драматургія (трагедія "Нумансія" та ін), прозові жанри - пасторальний і рицарські романи, новеллистика.

Вінцем творчої діяльності Сервантеса є його безсмертний роман "Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський" (1605-1615) - твір складне, глибоке, хоча його глибина, як і роману Рабле "Гаргантюа і Пантагрюель", розкривається перед читачем не відразу. Роман задуманий як пародія на позбавлені життєвого змісту лицарські романи. Автор хотів показати, що надмірне читання таких романів може довести людину майже до несамовитого стану. Однак чудове знання Сервантесом життя народу і його вміння зображувати типові характери дозволили йому створити по-справжньому реалістичний ренесансний роман, в якому опинилася викритої порочність не тільки лицарських романів, але і всієї іспанської дійсності, і разом з тим втілені світлі ідеї гуманізму. На думку В. Р. Бєлінського, своїм "Дон Кіхотом" Сервантес "завдав рішучий удар ідеального [тут: відірваному від життя] напрямом романа і звернув його до дійсності".

Складність і глибина, характерні для роману, властиві і його основним героям - Дон Кіхота і Санчо Панси. Дон Кіхот пародиен і смішний, коли під впливом лицарських романів уявляє себе лицарем, здатним зруйнувати навколишні його пороки, тоді як насправді робить ряд безглуздих вчинків (бій з прийнятими за велетнів вітряними млинами тощо), розплачуючись за примарність своїх фантазій цілком реальними побоями. Але Дон Кіхот не тільки пародиен, він несе в собі затверджує, ренесансне початок. Він - благородний, безкорисливий борець за справедливість, повний високого натхнення. Його гуманізм проявляється у глибокій людяності його вчинків, спрямованих на допомогу людям, що терплять несправедливість.

Глибокої гуманістичної мудрістю дихають судження Дон Кіхота про свободу, світі, гідності людини, любові. Про це свідчать поради, що даються Дон Кіхотом перед вступом Санчо Панси в "губернаторство", а також з його речений, сказаних за різними інших випадках ("Свобода є одне з найцінніших благ, заради свободи, як і заради честі, можна і треба ризикнути життям"; "Світ - найкраще добро, яке існує на світі" та ін). Не приховувати, а виставляти напоказ своє селянське походження радить Дон Кіхот своєму зброєносцеві, тому що "більшої поваги заслуговує людина скромного походження, але доброчесний, ніж знатний, але порочне". З цієї ж причини Дон Кіхот вважає цілком природною свою закоханість в "досить миловидну сільську дівчину" Альдонсу Лоренсо, прозвану їм Дульсинеей Тобосской. Незнатность цієї дівчини - не перешкода для любові.

Суперечливість Дон Кіхота в тому, що за гуманістичні ідеали, породжені антифеодальних характером Відродження, він бореться, застосовуючи архаїчні кошти, почерпнуті з зношеного арсеналу мандрівного лицарства. З цієї суперечливості героя випливає і складне суперечливе ставлення до нього автора. Сервантес завжди дає відчути благородство самої ідеї цієї боротьби, що було помічено В. С. Тургенєвим: "Дон Кіхот - ентузіаст, служитель ідеї, а тому обвеян її сяйвом". Не випадково іноді образи героя і автора зливаються воєдино: це буває, коли герой особливо виразно виступає в ролі носія человеколюбивой мрії автора-гуманіста про краще життя, побудованої на засадах справедливості.

Не так простий і Санчо Панса - зброєносець Дон Кіхота, типовий кастильский селянин, неимущий, але чужий приниженості, що знає собі ціну, справжній носій народної мудрості, часто прикритої веселим жартом. Він теж ентузіаст, без довгих роздумів пішов за Дон Кіхотом і залишив рідне село спочатку заради надії на отримання обіцяного Дон Кіхотом "острова", а пізніше - просто з людинолюбства по відношенню до непрактичному ідальго, якого йому вже шкода залишати без своєї допомоги. Благотворний вплив лицаря-гуманіста дало можливість розкритися в Санчо Панси чудовим якостям народного мудреця. Ні в одному творі ренесансної літератури селянин не ставиться на такий п'єдестал, на якому він знаходиться в романі Сервантеса.

У відносинах головних героїв здійснено наближення до гуманістичного ідеалу взаємовідносин між людьми. Письменник дає відчути, як душно було жити його тонко відчуває герою в світі зарозумілості і користолюбства. Порівняно рання смерть Дон Кіхота, якого, за словами Санчо Панси, "спалювала зі світла туга", не здається несподіваним.

До великих достоїнств роману відноситься широкий показ в ньому іспанської дійсності кінця XVI - початку XVII ст. з усіма її суперечностями, з виразом симпатії до демократичних кіл суспільства. Великі художні достоїнства "Дон Кіхота", особливо його чудовий мову, то архаїчний і велеречивый у Лицаря сумного образу, то що іскриться усіма барвами народної мови у Санчо Панси, то виразний, точний у самого автора. Сервантесу належить велика заслуга у створенні іспанської літературної мови, в основу якого покладено кастильське прислівник.

Роман "Дон Кіхот" - одна з найвидатніших творів світової літератури, що мала величезний вплив на формування подальшого реалізму.

Лопе де Бігу (1562-1635) - великий іспанський письменник Відродження, драматургія якого принесла йому заслужену славу одного з титанів епохи. Велике і різноманітне за змістом драматургічна спадщина Л. де Вега - ним написано більше двох тисяч п'єс, яких опубліковано близько 500, - зазвичай прийнято ділити на три групи. Першу з них складають соціально-політичні драми, побудовані переважно на історичному матеріалі. Друга включаєпобутові комедії сімейно-любовного характеру (іноді їх називають комедіями "плаща і шпаги" - з-за характерного шати дворянської молоді). У третю групу входять п'єси релігійного характеру.

Для розуміння особливостей драматургічних творів Л. де Вега велике значення має його теоретичний трактат "Нове мистецтво складати комедії в наші дні" (1609). В ньому сформульовані основні положення іспанської національної драматургії з її орієнтацією на традиції народного театру, з критичним ставленням до суворого слідування горезвісним "правилами" аристотелевско-классицистской поетики (де було більше приписаного Аристотелю, ніж дійсно висунутого їм), з прагненням задовольнити запити глядачів і правдоподібністю показуваного на сцені, і майстерним побудовою інтриги, міцно зав'язаним у вузол, який не давав би п'єсі можливості розпадатися на окремі епізоди. Драматургія Л. де Вега була здійсненням його теоретичних поглядів.

В його побутових комедіях здебільшого показана боротьба молодих людей, вихідців із середнього дворянства, за своє особисте щастя. Вони долають різні перешкоди, які ставляться становими забобонами і деспотичною владою батьків. Симпатії автора на боці природного людського почуття, що не визнає станових перегородок. Кращі з його побутових комедій - "Учитель танців", "Собака на сіні", "Дівчина з глечиком" та інші. Це, як правило, комедії інтриги, де психологічної мотивуванні дії приділяється мало уваги і перешкоди, які стоять на шляху люблячих, долаються порівняно легко. Глибока за змістом, цікава в художньому відношенні драматургія Л. де Вега служила зразком для багатьох іспанських письменників-драматургів. Кращі з його п'єс йдуть на сценах театрів усього світу.