Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Музичний стиль і музичний жанр як відображення системи регламентів культури

Без поняття стилю не обходиться практично жодна характеристика творчості композитора Нового часу, тобто періоду західноєвропейської музики письмовій традиції. Це поняття також актуально для досліджень безписемною культур - фольклору, джазу, музичної практики XX ст. (алеаторических і подібних їм технік). Правда, варто відразу відзначити, що при всій своїй універсальності поняття стилю багатозначне і в різних розділах наук про музику нерідко вживається в різних значеннях і контекстах.

Теоретична література про стилі вельми обширна, і для даного курсу, побудованого за принципом висвітлення стильових епох у музичному мистецтві, дуже важливо окреслити основні положення сучасної теорії музичного стилю.

Багато вихідні положення сучасного музикознавства сформувалися ще в античності. Поняття стилю спочатку співвідносилося з областю словесного мистецтва (ним користується Аристотель в "Риториці" і "Поетиці"); надалі воно пов'язувалося з архітектурою - назви основних античних архітектурних стилів-ордерів (доричного, іонічного і коринфського) відбили місцеві особливості зодчества окремих давньогрецьких племен.

Розуміння стилю в мистецтві як сукупності особливостей, що відрізняють одні явища від інших, остаточно затверджується з епохи Відродження. І. де Грохео в трактаті "Музика" (ок. 1300) поділяє музику на три види: "проста, або громадянська", музика "складна, або правильна" і "церковна музика". В епоху Відродження зростає увага до індивідуальності видатних творців. Р. Глареан в трактаті "Додекахордон" (1547) дає характеристику Жоскена де Пре і деяких композиторів більш раннього часу. Особливо ж важливо формування в цей час поняття стилю в музиці як такого. Правда, категорія стилю в цей час змішується з категорією жанру або емоційного змісту музики: називають схвильований (concitato), м'який (molle) і помірний(temperato) "стилі" мадригалів Монтеверді.

XVII-XVIII ст. - час інтенсивного розвитку музикознавства, поштовхом до якого стало виникнення нової музичної практики (гомофонное лист, розквіт світського мистецтва, формування мажороминорной системи, виникнення нових музичних жанрів і форм). З'являється енциклопедія А. Кірхера"Musurgia universalis" (1650), де характеризуються індивідуальні стилі композиторів Палестрини, Фрескобальді, Монтеверді, а також національні стилі та їх особливості. До кінця ХVІІІ ст. музика виділилася у самостійний вид діяльності, мистецтвознавство і музикознавства виходять з-під впливу теологічних вчень. Історико-еволюційний підхід В. В. Вінкельмана (1717 - 1768) (з ім'ям якого пов'язується становлення мистецтвознавства як самостійної науки) до вивчення давньогрецького мистецтва збігається за часом з появою музично-історичних праць Дж. Мартіні, Дж. Хокінса, Ч. Берні, усвідомили необхідність застосування общеискусствоведческого поняття "стиль" і до явищ музичного мистецтва.

З XVIII ст. в ряді випадків слово "стиль" вживається як синонім індивідуальності окремих композиторів. Ж.-Ж. Руссо в знаменитому "Музичному словнику" (1-е изд., 1768) називає стилем "відмітний характер композиції або виконання". В якості прикладу Руссо називає стилі композиторів (Люллі, Рамо, Глюка, Перголезі), характеризує відмінність німецьких, французьких та італійських композиторів, драматичної музики, церковної, камерної, симфонічної. В цей же час сформувалася дещо інша концепція Гете (стаття "Просте наслідування природи, манера, стиль"). Стиль, на думку Гете, є "вища ступінь, з якою мистецтво може досягти", тобто естетичне значення творчості художника незмірно вище і важливіше, ніж його індивідуальна манера".

В епоху романтизму зростає роль творчої особистості в мистецтві, активізація національних рухів призводить до виникнення молодих національних художніх шкіл, у тому числі музичних. Звідси особлива увага митців до проблем індивідуального та національного стилів. Обидва ці питання займають велике місце в роботах найвизначніших представників російської художньої критики - В. Ф. Одоєвського, А. Н. Сєрова, Р. А. Лароша. Одна з найважливіших заслуг В. Ф. Одоєвського - ідея про народження у першій опері Глінки російського музичного стилю. А. Н. Сєров розвиває цю думку в статті про "Русалці" Даргомижського (1856) і визначає поняття "національна школа" як "стиль музики... в дану епоху у даного народу".

На межі XIX-XX століть велику роль у розробці теорії стилю зіграла так звана віденська школа, представлена іменами А. Ригля, Р. Тіці, М. Дворжака і особливо Р. Вельфлина. Головною роботою Р. Вельфлина є праця "Основні поняття історії мистецтв" (1915)1, в якому він вперше визначив стиль у мистецтві як вираження історичної епохи, з одного боку, і як відображення індивідуального художнього мислення майстра-творця, з іншого.

На сучасному етапі музикознавства теоретична література, присвячена питанням музичного стилю, вельми обширна. Сучасне поняття стилю в музиці сформовано в роботах Б. Асаф'єва, що визначає стиль як "властивість (характер) або основні риси, за якими можна відрізнити твори одного композитора від іншого або твори одного історичного періоду... від іншого". Перша у вітчизняній музичній науці масштабна робота - фундаментальна монографія С. Скребкова. Вона присвячена розгляду художніх принципів музичних історичних стилів і вивчення історико-стилістичних процесів у європейській музиці з найдавніших часів до сучасності.

У 50-60-х роках XX ст. стиль в музиці зводили в основному до проблем конструктивно-мовних особливостей музики, співвідношенням засобів виразності. Подібним чином вирішував це питання М. Михайлов: "...стиль в музиці є єдність системно організованих елементів музичної мови, обумовлене єдністю системи музичного мислення як особливого виду художнього мислення". Однак ще в 1960-е рр. Л. А. Мазель підкреслював: "Музичний стиль - це що виникає на певному соціально-історичному ґрунті і пов'язана з певним світоглядом система музичного мислення, ідейно-художніх концепцій, образів і засобів їх втілення - система, розглянута як нероздільне ціле". В. О. Назайкинский вважає стиль не тільки категорією форми, а й змісту: "Подання про складне будову змісту музики дає можливість не ототожнювати стильовий зміст зі змістом художнього світу одиничного твори, а розглядати його як самостійний компонент змістової структури. Тоді і виявляється, що у стилю є і своя форма, і свій зміст".

Музичний жанр поряд зі стилем є основоположною категорією для розгляду матеріалу в даному розділі. Його визначення і розуміння в різні епохи і в сучасній культурі відрізняється не меншим розмаїттям, ніж у стилю. Але, навіть враховуючи протиріччя і строкатість в наукових поглядах, можна позначити характерну визначальну рису в його різних дефініціях:музичний жанр - це продукт соціального життя сучасного йому суспільства.

XX століття і наше століття характеризуються інтенсивним потоком змінюють один одного соціальних подій і культурних регламентів в громадській організації. Ці події впливають на трансформацію музичного мистецтва в цілому і на специфіку розвитку будь-якого жанру. Відомий музикознавець і естетик А. Сохор стверджував, що жанр - це цілісна система, в якій "кристалізується і закріплюється практика не тільки композиторської творчості, але і суспільного побутування музики та її сприйняття".

Всі науковці, які звертаються до інтерпретації цієї категорії, підкреслюють комунікативний аспект жанру. Саме через спостереження за життям жанру в культурі можна зрозуміти зовнішні і внутрішні смисли музичного тексту. У живої тканини суспільного буття певного типу музики складається музична мова жанру, особливості різноманітних прийомів композиторського письма. Тому жанр є фундаментальною основою аналізу музичного тексту, будь це усна традиція (фольклор, джаз) або жорстко кодифікована письмова культура.

Необхідно підкреслити один важливий момент: всі перераховані ознаки жанру (стабільні, мобільні, метапризнаки, верстви вищого порядку) у конкретній історичній ретроспективі органічно пов'язані з цілісністю історичного стилю. Вони живуть і змінюються не самі по собі, а в стильових координатах, що дозволяє сформулювати поняття "жанрово-стильової моделі".Саме в ній фокусуються суттєві змістовні і формальні властивості, що характеризують її історичний адресу. Вивчення і знання жанрово-стильової моделі дозволяє людині з розвиненим, культивованими музичним слухом і багажем більш глибоко розуміти музичний твір Нового і Новітнього часу як репрезентант суспільної свідомості.

Твір як продукт культури і культурного діалогу епох - головна мета цього курсу. Тільки в тому випадку, коли твір минулого як жанровий мета-текст дозволяє окреслити малюнок традиції його втілення, простежити модифікації його сприйняття (інтерпретації), завдання розгляду історії музики може вважатися адекватною сучасній методології пізнання.