Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Література Просвітництва в Англії

Історична своєрідність англійського Просвітництва визначається тим, що воно розвивалося в країні, яка вже зробила свою буржуазну революцію, але яка у XVII ст. пережила два найбільших перевороту: аграрний,пролетаризовавший старе англійське селянство, і промисловий, що заклав основи сучасного англійського капіталізму.

Англійське Просвітництво має ряд особливостей, які необхідно враховувати при оцінці творчості письменників. Боротьба англійських просвітителів проти феодальних інститутів влади не досягала запеклості і радикальності, як у Франції. Перед ними набагато більш наполегливо, ніж перед просвітителями інших країн, постало завдання аналізу, оцінки і художнього відображення возникавшего буржуазного суспільства.

Англійська буржуазія в XVIII ст. відмовилася від колишньої революційності 40-х роках XVII ст. Суспільство висловлювало невдоволення уцілілими феодальними і розвивалися буржуазними порядками. Цей протест мав соціальний критицизм англійських просвітителів і підготував громадську грунт для розвитку демократичної лінії в англійській Освіті, просвітителі не могли ставити перед собою далекосяжні революційні цілі.

Разом з тим серед просвітителів не було єдності поглядів. Одні (Дефо, Поп, Аддісон, Стиль, Річардсон) в основному схвалили існуючий лад, апологетично ставилися до буржуазного прогресу, вбачаючи в ньому запорука подальшого вдосконалення людини і суспільства. Інші - демократи Свіфт, Філдінг, Смоллет, Голдсміт, Шерідан - різко критикували нелюдяність народжуваного буржуазного ладу, шукали шляхи до кращого майбутнього в рамках самого буржуазного суспільства.

У своєму розвитку англійське Просвітництво пройшло три етапи - раннє Просвітництво (від "славної революції" 1688 р. до 1740 р.), зріле Просвітництво (1740-1750-е) і пізніше Просвітництво (1760-1780-е).

У ранній період англійського Просвітництва панівним напрямом у літературі є класицизм, типовий представник якого Олександр Поп (1688-1744). Важливу роль у становленні англійської просвітницької літератури, особливо в розвитку просвітницького роману, зіграли сатіріко-повчальні журнали ("Базіка", "Глядач", "Опікун" та ін), що видавалися Д. Аддисоном і Р. Стилем. Своїми нарисами ці журнали, черпають теми з сучасної англійської дійсності, сприяли становленню нравоописательного роману - одного з провідних прозових жанрів літератури англійського Просвітництва.

Найбільш великими представниками на ранньому етапі її розвитку були Д. Дефо і Дж. Свіфт, створили перші видатні зразки просвітницького роману, який приніс світову славу англійської літератури XVIII ст. і мала великий вплив на літератури інших європейських країн.

Даніель Дефо (1660-1731), зачинатель англійського реалістичного роману,належав до помірно буржуазного крила просвітницького руху. У своїх численних роботах - їх налічується близько 500 - він виступав прихильником склалися в Англії буржуазних порядків і критикував пережитки феодалізму в своїй країні.

Дефо походив з сім'ї торговця і дуже рано став заповзятливим ділком. На протязі майже всього свого життя він поєднував найрізноманітнішу комерційну діяльність з активними політичними заняттями, захищаючи інтереси міцніючої англійської буржуазії від посягань феодально-аристократичної реакції. Дефо написав величезну кількість політичних памфлетів ("Чистокровний англієць", 1701; "Найкоротший спосіб розправи з дисидентами", 1702, - памфлет, за який він був поставлений до ганебного стовпа, і ін). У в'язниці він створив "Гімн ганебному стовпу", що представляє собою чудовий виступ на захист свободи друку і переконань. Дефо став видавцем першої впливової політичної газети в Англії - "Огляд британської нації", ставши по праву батьком англійської журналістики.

Світову славу Дефо доставив його знаменитий роман "Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка" (1719). Друкованим джерелом даного роману став опублікований у 1713 р. в журналі "Англієць" нарис про долю шотландського моряка Олександра Сель-кірка, що опинився на безлюдному острові, прожив там чотири роки і чотири місяці. Силою свого вражаючого уяви письменник творчо переробив цей сюжет, створивши абсолютно оригінальне художнє твір, обессмертившее його ім'я.

Написаний у захоплюючій авантюрної манері, роман "Робінзон Крузо" містить історію незвичайних пригод Йоркського моряка XVIII ст., "розказану їм самим", що потрапив після корабельної аварії на пустельний острів і провів на ньому 28 років. Завдяки підприємливості, енергії та працьовитості герой роману не тільки витримав самітність і ізольованість протягом тривалого часу, але і став засновником маленької острівної колонії, що нагадує буржуазна держава в мініатюрі. Разом з тим впадає у вічі двоїстий, суперечливий характер Робінзона. У ньому, як і в автора роману, живе постійне протиріччя між людиною і буржуа. Дефо наділив свого героя не тільки прекрасними людськими якостями - мужністю, розумом, волею, працьовитістю, але і всіма рисами, властивими людині буржуазного суспільства: практицизмом, пуританської релігійністю, ощадливістю.

Образ Крузо-трудівника, своєю титанічною працею забезпечує собі перемогу над природою, затуляє в читацьких очах образ Робінзона-авантюриста. У світлому, життєрадісному погляді на світ, непохитною, мужньою вірою в сили людини, в поезії натхненної праці, з чудовим художнім майстерністю відображеної в романі "Робінзон Крузо", - неминуще загальнолюдське значення геніального творіння Дефо, розгадка того чарівності, яке протягом майже трьох століть зберігає його книга для світової читацької аудиторії.

За першою частиною "Робінзона Крузо" пішли друга і третя частини, але вони вже не уявляють захоплюючого інтересу, так як трудівник Робінзон перетворюється в обмеженого обивателя, крамаря і мораліста.

Роман про Робінзона півтора століття вважався зразковим твором для дитячого читання, хоча в ньому укладений глибокий філософський зміст: в образі головного героя втілена ілюзія буржуазної ідеології XVIII ст. про те, що виробництво відокремлених індивідів є природним станом суспільства. Характерне для просвітителів зображення одинаки, окремого індивіда поза соціальних зв'язків стало визначатися поняттям "робінзонада" (Маркс К.).

Гучний успіх "Робінзона Крузо" спонукав Дефо продовжувати роботу в цьому роді літератури. Він написав ряд пригодницьких, кримінальних та історичних романів - "Молль Флендерс", "Капітан Сингльтон", "Полковник Жак", "Роксана" та інші, - помітно поступаються у художньому відношенні його шедевру. Художня специфіка реалістичного методу Дефо проявляється у формі автобіографії або вигаданих мемуарів осіб, що створює враження повної правдивості зображуваних у них подій.

Мова романів Дефо відрізняється дивовижною простотою і ясністю, виявляючи близькість до живої розмовної мови його часу. "Батько англійської та європейського роману", він справив великий вплив на розвиток реалізму в англійській літературі.

Сучасник Д. Дефо - інший видатний діяч раннього англійського Просвітництва, великий письменник-сатирик і публіцист Джонатан Свіфт(1667-1745) - займав особливе місце у радикально-демократичному напрямку англійської просвітницької літератури. На відміну від своїх однодумців - просвітителів Філдінга, Смоллета та інших, не піднімалися до заперечення приватновласницького суспільства, Свіфт у результаті глибокого і всебічного вивчення сучасної йому англійської дійсності прийшов до заперечення буржуазної держави і буржуазного прогресу.

З 1714 р. і до кінця 1730-х рр. він стає одним з вождів ірландського національно-визвольного руху.

У сатиричних памфлетах і віршах, в найбільш значних творах ірландського періоду - в поезії середини 1720-х рр.., в "Листах суконщика" (1724), у самому значному з його творів - роман "Подорожі в деякі віддалені країни світу Лемюеля Гуллівера, спочатку хірурга, а потім капітана кількох кораблів" (1726) Свіфт гнівно протестував проти колоніальної політики Англії.

"Подорожі Гуллівера" - одна з найбільших сатиричних книг у світовій літературі. З літературним блиском Свіфт оголив тут не тільки ненависні йому феодальні пережитки, але і потворні, огидні риси нового буржуазного суспільства, побачені їм з вражаючою інтуїцією. Гостра антибуржуазная тенденція робить роман одним з попередників літератури критичного реалізму XIX ст. Перша з чотирьох частин роману - "Подорож у Лилипутию" - містить у собі безліч очевидних і прихованих натяків на сучасну письменникові англійську дійсність. Свіфт іронічно ставиться до свого героя - суднового лікаря Лемюэлю Гулліверу, який потрапив у Лилипутию, країну маленьких людей, і відчуває свою перевагу над ними, не здогадуючись, що безглузді і смішні звичаї ліліпутів, весь їх державний устрій - це всього лише доведені до логічного кінця англійські порядки, а сама Лилипутия - не що інше, як Англія в мініатюрі. Сміховинні розміри ліліпутів роблять їх нікчемними державний порядок, їх політику, справи і принципи. Імператор Ліліпутії всього на один ніготь Гуллівера вище своїх підданих, але його величають повелителем всесвіту, голова якого сягає небес.

Державні посади в Ліліпутії лунають в залежності від акробатичних здібностей - хто стрибне вище, у того і вища посада. Двопартійна система в Англії представлена Свіфтом як боротьба двох ворогуючих у Ліліпутії політичних партій - высококаблучников (віги) і низкокаблучников (торі), розбіжності між якими іронічно уподібнюються лише розміром підборів на черевику. Ліліпути також зображені сперечаються з питання: з якого кінця розбивати яйце - з тупого чи гострого. Ці спори, що призводять до кровопролитних конфліктів, - натяк на релігійно-церковні чвари англійських католиків і протестантів.

Якщо в першій частині роману Гуллівер, син нової, буржуазної Англії, відчуває свою перевагу перед ліліпутами, то, потрапивши в країну мудрих і розсудливих велетнів, він сам опиняється в ролі ліліпута ("Подорож у Бробдингнег"). Просвітитель Свіфт протягом всього свого життя наполегливо шукав позитивний ідеал. Він знайшов його в ідеальній освіченої монархії, порівняно з якою Англія і її історія подаються суцільним насильством і торжеством ницих пристрастей. Патріархальні та мудрі велетні у всьому протилежні людям. Вони зайняті мирним творчою працею, їм чужі війни. Закони в державі відрізняються справедливістю, ясністю і простотою, наука поставлена на службу загальній справі.

Дуже багато зміст третьої частини роману "Подорож в Лапуту, Бальнибарби, Лаггнегг, Глаббдоббриб і Японію", що свідчить про подальшу еволюцію соціально-філософських поглядів Свіфта. Колишня ідеалізація освіченої монархії поступається тут місце прославлянню республіканської форми правління. В країні магів і чарівників Гулівер схиляється перед республіканцем Брутом, вбили диктатора Цезаря.

Сатирична алегорія Свіфта набуває максимально узагальнений характер в епізоді третьої частини роману, де змальовується перебування Гуллівера на Лапуте. Літаючий острів, який позбавляє дощу і сонячного світла розташовані під ним міста і країни, - це символічне втілення будь-якого реакційного режиму, ворожого народу. Намальована Свіфтом Велика Академія Прожектеров в Лагадо, столиці Лапути, сприймається як блискуча сатира на лженауку, відірвану від живого життя, позбавлену всякої зв'язку з практичним життям людства.

Четверта, заключна частина роману - "Подорож у країну гуингимов" - являє собою нещадно суворий осуд буржуазного суспільства в цілому. Населяють країну розумні балакучі коні, провідні благородний, доброчесний, патріархальний спосіб життя, протиставлені огидним людиноподібним істотам йеху, який втілив у собі всі вади буржуазно-дворянської Англії: жадібність, егоїзм, розбещеність, боягузтво, заздрість, догоджання і т. п. Свіфт не вірить у можливість створення йеху (для нього це "природний буржуа") того ідеального суспільного ладу, про який мріяли просвітителі. У той же час він розуміє обмеженість патріархальної життя гуиигимов і сумнівається в можливості здійснення цієї суто просвітницької утопії. Звідси простежується певний песимізм, забарвлює останню частину великого роману. Свіфт переконаний в тому, що людина буржуазного суспільства далекий від досконалості. "Він був послідовний у своїй ненависті до всіх форм зла і несправедливості, і в цьому головна цінність його книги".

Центральний герой роману - Гулівер - рядовий, скромний, працьовитий англієць, людина, наділена допитливим розумом і щирим серцем. Цей образ, що грає важливу роль в ідейному і художньому планах твору, дано Свіфтом в постійному розвитку. Образ героя і оповідача роману - багато в чому плідна спроба великого сатирика відобразити риси справжньої людини свого часу, нагадує самого Свіфта. Сатира його, зодягнена в фантастичну форму, глибоко реалістична, раціональна, відображає суперечності та вади реальному житті.

У художній системі Свіфта-сатирика велике місце займає сміх, його головна зброя, коли дають про себе знати різноманітні відтінки смішного - від добродушного гумору і м'якої іронії до гнівного сарказму і уїдливою, отруйною глузування.

Творчість Свіфта зробило величезний вплив на все подальший розвиток світової сатиричної літератури - від Вольтера і Філдінга до Чапека та Веркора.