Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція 3. Теорія та історія музики Лекція 1. Загальні питання теорії музики Класична музика в сучасному суспільстві

Назва курсу "Теорія та історія музики" як ніби цілком виразно позначає предмет вивчення. Але поняття "музика" тільки на перший погляд здається ясним. Якщо задатися метою розглянути, що називали цим словом в різні епохи, у різних суспільних формаціях, картина виявиться не тільки не простий, але і повної протиріч. В епоху, наприклад, Петра I в Росії чітко поділялися богослужбові співи, пісня і музика, якої називалася гра на інструментах для супроводу танців. В селі ще у другій половині XX ст.музикою аналогічно називалися інструментальні награвання, а спів селянами - носіями традиції - у багатьох регіонах сприймалося як якесь "подання" з рухом, танцем. Саме звідси поширене вираз - "зіграти пісню".

У сучасній культурі немає єдності в позначенні явища музики, під якою розуміють і так звану західноєвропейську та російську класику, і популярні масові стилі, і джаз, і концертні обробки народних пісень. Музикою називають традиційне спів і гру на інструментах різних народів світу, вокальне та інструментальне супровід релігійних обрядів і культів.

Про який з "музик" піде мова в цьому розділі?

Теорія та історія музики за традицією є розділами академічного музикознавства, яка вивчає "класичну музику, або музику "професійну", створеної композиторами. Але традиційні класифікації та визначення класичної музики в контексті сучасної культури починають змінювати свій сенс. Наприклад, якщо музику Д. Шостаковича або А. Шнітке до кінофільмів відносити до класичної гілки, то як її відрізняти від розважальної і надзвичайно популярною кіномузики Ніно Рота або Еніо Морріконе, як і Гії Канчелі ("Не горюй", "Міміно", "Кін-дза-дза") ? В академічній сфері теж існує розрив між "музиками": композитори XX ст. тяжіють до радикальних новацій, "авангардизму", а виконавці грають переважно музику минулих епох.

Хоча культура не вперше в історії демонструє естетичні поляризації. Нам сьогоднішні протистояння музичних моделей класики, фольклору і кантрі, джазу, популярної пісні, диско та інших представляються не просто безоднями, але чи не вичерпанням многосотлетних жанрово-стильових установок і загибеллю серйозної професійної музики. Після "відкриття" додекафонії нововіденської школи, тріумфальної ходи і фіаско сериализма (абсолютно нових технік твори) Карлхейнц Штокхаузен в 1951 р. проголосив "година нуль" західноєвропейської музичної традиції. Приблизно в цей же час (у 1960-і рр..) в якості антипода авангардизму була висунута ідея граничного спрощення музичної мови і композиції на основі неєвропейських ритуалів (Індія, Африка), яка поклала початок надзвичайно поширеного і сьогодні напрямом "мінімалізму".

Потрясінням основ культури в XX ст. стало виникнення джазу. Відомий вітчизняний музикознавець Ст. Конен пише: "Поява перших джаз-бендів на міський естраді було сприйнято як подія в світовій культурі. При перших же їх звуках виникло відчуття, що руйнуються самі основи цивілізації. Вже одне слово "джас"... асоціювалося з чимось дикунським, не укладывающимся в європейську лінгвістику". Ще більш екстремальним феноменом, несподівано і з шумом вторглися в сучасну культуру, виявилася рок-музика. "Навіть епатуючий ефект, викликаний в свій час раннім джазом, не може витримати порівняння з шоком, випробуваним "дорослими" від перших виступів "Бітлз". У суспільній свідомості відразу утворилася непереборна межа, що відокремлює музику "старших" від "молодіжної", власне культуру від "контркультури"...

"Класична музика... Що інтуїтивно відштовхує все більше людей від цього мистецтва, ще вчора визнаного божественним?" Ці сумні для музиканта і культурної людини слова - з коментаря видавця до роману "Піаністка" Ельфріди Єлінек. Незаперечний факт: число "споживачів" класичної музики неухильно скорочується, вона перестає бути для значної частини суспільства суттєвим компонентом духовного життя, особистої культури, перестає бути безумовною духовною цінністю. На надійні інформаційні носії аудіо і відео сьогодні занесено все, про що можна було півстоліття тому тільки мріяти: рідкісні та рідкісні твори, прямі трансляції концертів і оперних вистав, чудові виконавці, майстер-класи видатних артистів і педагогів. Але аудиторія цієї музики неухильно звужується, хоча не варто випускати з уваги колосальний духовний, культурний потенціал елітарного споживача.

Цифрові технології, як і наявність автотекстов, караоке та інших "засобів" в музичному інструментарії, полегшують любительське спілкування з музикою. Слухати, співати, грати, складати - все стає набагато більш легко здійсненним, і це безперечна завоювання інформаційного суспільства.

Сьогодні дуже важливо спостерігати за всією цією реальністю, виходячи за межі музичного тексту, в сферу музичного слуху і мислення людини. Гармонія розуміння музики і впливу її на людину в актуальному для культури напрямку створює максимально стійку, плідно функціонуючу систему. Невідповідності, розбіжності цілей музики і людини у просторі культури утворюють різного роду энтропийные процеси, що приводять до модифікацій системи комунікації музики або - в крайньому вираженні - до розпаду якихось її форм.