Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтв-Підр=Рос.docx
Скачиваний:
417
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Давньоримський театр

У Стародавньому Римі театральні вистави вперше відбулися в 240 р. до н. е.., коли Зливою Андроніком (р. близько 280 р. до н. е..) були складені трагедія і комедія по грецьким зразкам. Вони були створені для загальноміських ігор. У Римській імперії статус театру не був настільки значним, як у Греції, - головним аспектом стала видовищність, але вплив грецького театру проявлялося в тому, що римляни стали частково запозичувати і використовувати готові форми, створені греками.

Історія виникнення театру в Римі також грунтувалася на релігійних та обрядових іграх, які супроводжувалися елементами карнавалу. Одним з таких свят став Сатурналій в честь бога Сатурна. На святі збору врожаю виконувалися фесцинины - сатиричні пісні. Вважається, що це були примітивні видовища" зародилися при родовому ладі. В їх основі лежали мімічні танці етруських танцюристів, після додалися діалоги і жестикуляція. Римська молодь з великим інтересом наслідувала акторам. Характер дійств був жартівливий і уїдливий: висміювалися вади знаті і конкретні персони, але пізніше було заборонено висміювати конкретних знатних людей.

Трагедія з працею приживалася на римській землі. Перший час перекладали твори відомих драматургів Греції, переробляючи їх для римської сцени. Римська міфологія не викликала такого інтересу для римських громадян, як у Греції, оскільки міфи розглядалися як мелодраматичні сюжети, а для войовничої культури римлян це було нудно. Єдиний спосіб зацікавити глядачів полягав у переказі і переробці сюжетів грецьких трагедій. У зв'язку з цим почала змінюватися композиція трагедії, хор вже не грав ніякої ролі (або взагалі не був присутній) і був замінений сольними піснями, монологами корифеїв, хорові пісні перероблялися в монодії або дуети акторів. Пройшовши таку переробку, римська трагедія змінилася і стала кардинально відрізнятися від грецької.

Довга і цікава доля була у римської комедії. Першою з'явилася ателлана(від імені містечка Ателла). Це було комічне подання, в якому використовувалися маски, причому маски-характери були головними діючими особами. У поданні постійно діяли чотири маски-персонажа - Макк, Буккон, Папп і Доссен, кожен з яких мав свій образ і характер. Так, Макк був представлений добрим і влюбчивым дурнем і ненажерою, він терпів глузування і побої і найчастіше зображувався лисим, з ослячими вухами і гачкуватим носом. Буккон зображувався пухлогубым, так як вважався базікою і теж любив поїсти - пухкі губи повинні були дати зрозуміти, що вони розпухли від надмірної балаканини. Однак він - не дурень і не простак. Папп - скупий, багатий старий, який дуже любив молодих жінок і вічно потрапляв в халепу. Персонаж Доссен - хитрий горбань-шарлатан, але при цьому він домагався поваги до себе шляхом розумних промов, постійно ллються з його вуст: неграмотний люд бував вражений і легко піддавалася на його вмовляння. Текст заздалегідь відомий не був, складався в ході вистави, мала місце імпровізація.

Розвитку літературної драми в Римі не сталося. Широко використовувалися переклади грецької драми, адаптовані до римської культури. Драматург Гяей Невий (ок. 280 - 201 рр. до н. е.) складав і трагедії, і комедії. Він не тільки переробляв грецькі твори на міфологічній основі, але і вводив римську історію в драматичні твори. Трагедія називалася претекста,її основу зазвичай становили сучасні проблеми, в ній також робився акцент на існуючі вади суспільства.

Іншим видом видовищ стала паллиата, що отримала свою назву від персонажів, які виступали в грецьких широких плащах-палиях. Найчастіше герої були греками і місцем дії теж була Греція, однак грецькі імена були просто ширмою. Всім було зрозуміло, що розповідь буде про римлян, їх звичаї та проблеми. Гней Невий застосовував паллиатах контамінацію, тобто поєднував в одній римської п'єсі сцени з кількох грецьких п'єс, писав вільним і зрозумілою мовою. Як автор він був чесний, прямо говорив про непростій політичній обстановці, висміював раболіпство і вади. Однак за таке вільнодумство потрапив у в'язницю, пізніше був вигнаний з Рима.

Наступником і продовжувачем Гиея Невия як комедіографа став його сучасник Тит Макцій Плавт (ок. 254 - 184 рр. до н. е.). Згідно з наявними відомостями, Плавт в юності працював актором ателланы. Однак сам став представником паллиаты. Дійові особи в його творах були ті ж, що і у представників нової аттичної комедії. Головним героєм був раб, що володіє хитрим і пронирливим вдачею, який допомагав влаштовувати любовні справи господаря. Незважаючи на використання сюжетів грецьких п'єс, у них явно проступали риси римської дійсності, впізнавані відомі персони. Використання контамінації робило п'єси Плавта живими і оригінальними, творча спадщина комедіографа становить близько 20 п'єс ("Близнюки", "Скарб" тощо), які дійшли до нас цілком, і одна в уривках. Він вніс зміни в побудову діалогів, наблизивши їх до реального життя, чим і завоював народну популярність. Важливе місце в комедіях автор відводив співу, музики і танців.

Зміст і композиція драматичних творів змінювалися у відповідності з політичним життям Стародавнього Риму. Після Плавта з'явився комедіографТеренцій, який отримав освіту, будучи рабом сенатора, згодом його визнавали багато знатні представники римського суспільства. Твори Теренція відрізняються від комедій Плавта, оскільки він відмовився від театральних засобів і прийомів ателланы. Він багато запозичив у греків і свідомо підкреслював це. Ним написано шість комедій, і всі вони дійшли до нас. Дія в його п'єсах зазвичай не виходило за рамки побутових тем і оберталося навколо сімейних конфліктів, сюжети позбавлені динаміки у розвитку інтриги і гучних викриттів, зате наповнені психологічними характеристиками героїв, їх роздуми. Теренцій пізніше буде названий попередником нової європейської драми. Вплив його поглядів відіб'ється в творах Мольєра, Корнеля.

Після смерті Теренція розвиток театру в римському суспільстві призупиняється. Вже не ставляться п'єси, художні образи паллиаты вичерпали себе. При цьому продовжували існувати короткі подання з цікавими і розважальними сюжетами, які розігрувалися в будь-якому місці міста. У період імперії виникає новий жанр римської комедії - мім, що з'єднав в собі всі особливості національної комедії римської культури. Мім являв собою довгу п'єсу з заплутаним, але цікавим сюжетом, з великою кількістю дійових осіб. Теми мімів стосувалися моральних і сімейних цінностей, але особливою популярністю користувалися історії про розбійників. Відомий випадок, який оповідає про те, що на одному з таких уявлень імператор розіп'яв цього розбійника, замінивши актора. Акторську роботу в Римі почесною не назвеш: актори в разі поганої гри піддавалися осмеиванию і побоям. Акторські трупи, хоча і багато запозичили у греків, були непрофесійними, вони об'єднувалися під керівництвом одного господаря - антрепренера, який і організовував театральна вистава. При постановці виконавці ретельно опрацьовували міміку, рухи, продумували траєкторію переміщення, звернення до глядача, підбирали костюми та маски. Жіночі ролі, як і у грецькому театрі, грали тільки чоловіки. Рідкісний актор отримував поваги серед колег і глядачів, проте до нас дійшли імена прославленого трагічного актора Езопа і комічного актора Росция.

Великим попитом користувалися видовища - пантоміма ("панта" - всі), де вся дія відтворювалося рухом, замінюють слова, і пирриха (військовий танець, що імітує сцени бою), - які демонструвалися в амфітеатрах і цирках, а також змагання на колісницях, кулачні бої і гладіаторські поєдинки. Театр не мав спеціальних приміщень, і вистави проходили на міських вулицях. Тільки в 55 р. до н. е. було збудовано перше театральне будинок, найзнаменитішим з амфітеатрів став римський Колізей. Там проходили гладіаторські поєдинки, а іноді і страти злочинців, так що це були жорстокі і криваві видовища, але незважаючи на це вони користувалися великою популярністю у жителів Стародавнього Риму.

Античний театр справив вирішальний вплив на розвиток європейського театру. Театр став рушійною силою, що сприяє розвитку літератури, архітектури, музики і т. д. Багато різновидів театру, які проявляться в Середні віки, епоху Відродження, будуть мати в основі положення, сформовані античним театром.