Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інфр-а тов ринку.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать

Тема 7: Торговельно-посередницька діяльність на тр

План лекції:

7.1 Особливості виникнення посередницьких ланок.

7.2 Організація роботи посередницьких ланок.

7.3 Основні типи посередників.

7.4 Перспективи розвитку посередницької діяльності на ТР.

7.1 Особливості виникнення посередницьких ланок.

Посередник – елемент системи економічних відносин у суспільстві. Ця система має структуру, структура утворена потоками (логістичними ланцюжками).

Критичні (крайні) точки таких ланцюжків у системі – це виробник і споживач.

Виробник перетворює ресурси планети (первинні і вторинні) у продукт, готовий до споживання. Споживач перетворює продукт на енергію, відходи та корисність.

Під виробником треба розуміти підприємства логістичного ланцюжка, які виконують над певними ресурсами ТО, перетворюючи їх у визначений продукт споживчого попиту.

Посередник може знаходитись як у ланцюжку серед виробничих підприємств (але виконує тільки ЛО), так і між критичними точками: виробником і споживачем.

Причини виникнення посередницької діяльності можна представити класичною схемою (мал. 7.1).

Мал. 7.1 Класична схема виникнення посередницької діяльності

Однією із особливостей виникнення посередницьких ланок – є підсвідоме бажання прискорити обіг продукту, задовольняючи власну потребу корисним суспільству і мати економічний еквівалент затраченим зусиллям. Це призводить до збільшення остаточної ціни реалізації продукту і до його поширення в суспільстві.

7.2 Організація роботи посередницьких ланок.

Структура будь-якої посередницької економічної ланки повинна обов’язково складатись із трьох підсистем: постачання, збуту, управління (ПП, ПЗ, ПУ) (мал. 7.2).

Мал. 7.2 Схема посередницької економічної ланки

ПУ, ПП, ПЗ – відповідно підсистеми: управління, постачання, збуту.

Робота посередницької ланки обумовлена функціями менеджменту: плануванням,організацією, управлінням, контролем і мотивацією.

Взаємодія підсистем ПП і ПЗ відбувається через запаси системи. ПУ здійснює управління іншими двома підсистемами.

Ефективність або збитковість посередницької ланки залежить від багатьох факторів як зовнішніх, так і внутрішніх, серед яких основними будуть:

  • Усвідомлення цілі посередницької роботи кожним її елементом.

  • Чітка організація взаємодії підсистем.

  • Управління потоками на вході і виході системи, дотримуючись принципів: оптимізації, синхронізації, інтеграції, односпрямованності.

7.3 Основні типи посередників.

Торговий посередник – юридична або фізична особа, яка здійснює закупки товарів для їх наступного продажу в режимах, які висуває споживач.

Розрізняють основні типи посередників:

  1. Агент укладає угоди за рахунок і в інтересах принципала – відносини між агентом і принципалом регулюються контрактом і агент діє на основі доручення, яке він отримує від принципала.

Права і обов’язки по угодам, які уклав агент, виникають для принципала. Агент отримує винагороду від принципала у вигляді відсотків від суми угоди,яку він уклав для принципала.

По обсягу повноважень агенти поділяються на:

1.1 Універсальні – можуть виконувати будь-які юридичні дії від імені принципала.

1.2 Генеральні – мають право укладати угоди в області діяльності принципала.

1.3 Спеціальні – уповноважені укладати тільки ті угоди, які вказані в дорученні.

Агент може приймати на себе обов’язок «делькредере», коли агент гарантує виконання угоди, яку він уклав, перед принципалом. У випадку невиконання гарантій агент повинен відшкодувати збитки, які понесе принципал, за делькредере агент отримує додаткову винагороду.

  1. Брокер, забезпечує встановлення контакту між покупцем і продавцем. Брокер діє тільки на біржах, за свої послуги він отримує від замовника брокеридж (відсоток від суми укладеної угоди).

Брокери об’єднуються у брокерські контори.

  1. Дистриб’ютор, здійснює діяльність за свій рахунок, але укладає угоду зі своїм постачальником про розмір націнок, які він може зробити при реалізації товару.

  2. Дилер, здійснює посередницькі торгові операції від свого імені і за свій рахунок.

  3. Комівояжер – службовець підсистеми збуту підприємства, здійснює торгове представництво на території, на якій, як правило, мешкає, і яка не співпадає з місцем розташування підприємства.

За свою діяльність він отримує заробітну плату і/або відсотки від суми реалізованих товарів.

  1. Комісіонер (див. п. 4.1).