Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інфр-а тов ринку.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать

7.4 Перспективи розвитку посередницької діяльності на тр.

Посередницькі ланки завжди будуть існувати в економічному житті суспільства. Їх кількість може зростати зі збільшенням обсягів виробництва і розширенням номенклатури товарів, кількості та якості ЛО.

Кількість підсистем в посередницькій ланці залишиться незмінною, але буде зростати рівень фахової підготовки спеціалістів, які будуть в них працювати.

Це станеться через розвиток і впровадження в економічну практику комп’ютерних технологій, нових логістичних механізмів та ін.

Тема 8: Торгівля на ринках.

План лекції:

8.1 Правила торгівлі на ринках.

8.2 Вимоги до обладнання і утримання ринків.

Примітка: Правила торгівлі на ринках (22.03.02 р. – наказ Міністерства економіки). Ветеринарно-санітарні правила для ринків (19.06.96р. – наказ Кабміну).

8.1 Правила торгівлі на ринках.

Ринок – це суб’єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням місцевого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування земельній ділянці і зареєстрований в установленому порядку, функціональними обов’язками якого є надання послуг та створення для продавців і покупців належних товарів за цінами, що складаються залежно від попиту і пропозиції.

Торгівлю на ринках можуть здійснювати фізичні особи: громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, суб’єкти підприємницької діяльності, юридичні особи.

Ринки можна класифікувати за ознаками:

  1. Конструкція:

    1. Криті;

    2. Відкриті;

    3. Комбіновані.

  2. Час діяльності:

    1. Постійно діючі;

    2. Сезонні;

    3. Ранкові;

    4. Вечірні.

  3. Місцезнаходження:

    1. Міські;

    2. Селищні;

    3. Сільські.

  4. Види економічної діяльності:

    1. Оптові;

    2. Роздрібної торгівлі.

  5. Товарна спеціалізація:

    1. Продовольчі;

    2. Непродовольчі;

    3. Транспортних засобів;

    4. Худоби та кормів;

    5. Тварин і птахів;

    6. Квітів та ін.;

    7. Змішані.

Територія ринку повинна мати відокремлену та відгороджену від проїжджої частини, житлового та комунального секторів ділянку землі, зручне сполучення громадського транспорту загального користування, підземні чи наземні переходи для пішоходів, стоянки для транспортних засобів відвідувачів, безпечні для руху пішоходів входи і виходи, штучне освітлення території ринку, автостоянок та під’їздів, телефонний зв’язок, радіовузол та гучномовець на ринках з кількістю торговельних місць більше ніж 250, електро- та водопостачання, туалет, об лаштовані контейнерами майданчики для збирання відходів і сміття тощо.

Вхід на ринки безплатний.

На вході до ринку розміщується вивіска із зазначенням повної назви ринку і його власник, спеціалізації ринку, режиму роботи, а також графічно виконаний план території з позначенням усіх стаціонарних об’єктів ринку (обов’язково лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи), пішохідних і транспортних маршрутів, аварійних виходів.

На видному, доступному для огляду місці, встановлюється оформлений стенд з розміщенням на ньому копії свідоцтва про реєстрацію ринку, відповідальності за несплату ринкового збору, а також ставок ринкового збору, тарифів плати за послуги та правил їх надання, перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні відповідно до спеціалізації ринку та інше.

У разі планового закриття ринку, окремих приміщень або частин території суб’єкт господарювання повинен не пізніше як за 14 днів повідомити про це громадян, розмістивши біля входу до ринку інформацію, оповістити про це через радіовузол ринку, ЗМІ.

Місця для продажу товарів з транспортних засобів виділяються на спеціально об лаштованих та розмічених майданчиках. Пересування транспортних засобів дозволяється лише до початку торгівлі та після її завершення. Використання транспортних стоянок для продажу товарів не допускається.

Усі торговельні місця позначаються номерами, продавцям забороняється використовувати торговельні місця не за призначенням.

На торговельному місці продавця установлюється табличка із зазначенням назви, місцезнаходження і номера телефону суб’єкта підприємницької діяльності, що організував торгівлю, прізвища, імені та по батькові продавця та інше.

Продавець повинен мати при собі: документи про сплату ринкового збору та послуг ринку, належним чином оформлену особисту медичну книжку в разі продажу продовольчих товарів (для суб’єктів підприємницької діяльності), у разі реалізації тропічних плодів – копії документів, що підтверджують їх походження та проходження фіто-санітарного контролю, висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку в разі продажу продуктів тваринного і рослинного походження.

Адміністрація ринку повинна забезпечувати централізоване прання санітарного та спеціального одягу, миття та дезінфекцію торговельного інвентарю, обладнання, засобів вимірювальної техніки.

Продавцям (фізичним особам, які не є суб’єктами підприємницької діяльності) забороняється використовувати власний санітарний та спеціальний одяг, торговельний інвентар та засоби вимірювальної техніки.

Продавці (суб’єкти підприємницької діяльності) можуть мати свій санітарний чи інший одяг, торговельний інвентар, засоби вимірювальної техніки.

Засоби вимірювальної техніки повинні бути у справному стані, мати повірочне тавро відповідного державного комітету.

Передача торговельного місця та документів про сплату ринкового збору й послуги ринку третім особам забороняється.

Продавцям забороняється палити та розпивати спиртні напої.

На вимогу покупців продавці зобов’язані пред’явити їм висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про відповідність продуктів, що реалізуються ветеринарно-санітарним нормам.

Зразки товарів повинні бути виставлені на видному для покупців місці. Продавці (суб’єкти підприємницької діяльності) повинні позначити ціни на товари на ярликах цін (цінниках), клейких стрічках або іншим способом.

На вимогу покупця продавець (суб’єкт підприємницької діяльності) повинен видати чек, в якому зазначаються: найменування суб’єкта, ряд та номер торговельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис.

Якщо покупцю продано неякісний товар, він має право вимагати від продавця: заміну товару, повернення грошей, зниження ціни.

Контролери повинні мати нагрудну табличку або спеціальну пов’язку на рукаві. Працівники, які безпосередньо надають послуги з продажу продовольчих товарів підлягають обов’язковому медичному обстеженню, результати якого заносяться в особисті медичні картки.

Адміністрація ринку повинна забезпечувати постійне вивезення відходів і сміття, а також після закінчення роботи ринку належне очищення (з вологим прибиранням) та дезінфекцію всіх приміщень, торгових об’єктів і місць продажу, а також установити достатню кількість контрольних вагів.

Адміністрація ринку зобов’язана забезпечити регулярне проведення спеціальних санітарних заходів за щомісячним графіком: знищення комах (дезінсекція), гризунів (дератизація), шкідників (дезінфекція).

За угоду купівлі-продажу, укладену на ринку між продавцем і покупцем, адміністрація ринку відповідальності не несе.