Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інфр-а тов ринку.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать

8.2 Вимоги до обладнання і утримання ринків.

Розглянемо основні вимоги:

  1. Санітарні вимоги до території ринку.

    1. Територія ринку розмежовується на зони: торговельну, господарську. В торговельній зоні розташовують:

  • криті ринки, павільйони для торгівлі харчовою продукцією: м’ясом і м’ясопродуктами, молоком та молокопродуктами, лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи;

  • криті і відкриті ряди для торгівлі рослинною продукцією;

  • майданчики для продажу продукції за автомобілів, возів, причепів;

  • відокремлені майданчики для торгівлі живими тваринами та птицею;

  • підприємству по продажу продовольчих і промислових товарів, громадського харчування та побутового обслуговування.

У господарській зоні розташовують майданчики, споруди господарського призначення для зберігання обладнання, інвентарю, сміттєзбірники, громадські санітарні вузли тощо, якщо є можливість, у цій зоні обладнується відокремлена стоянка для легкового і вантажного автотранспорту.

    1. Відстань від меж ділянки ринку до меж земельних ділянок житлових та громадських будівель повинна бути не менше 50 м., в окремих випадках при відповідному обґрунтуванні відстань може бути зменшена не більше як на 25 %.

    2. Для збирання сміття і відходів на території ринку обладнують сміттєзбірники, встановлюють урни. Майданчики для встановлення сміттєзбірників повинні бути розташовані в господарській зоні ринку на відстані 20 м. від місць торгівлі харчовою продукцією.

  1. Вимоги до обладнання та утримання ринків.

    1. Всі ринкові споруди повинні бути підключені до міської мережі водопостачання, каналізації, опалення, електропостачання.

    2. При наявності водопроводу і каналізації на ринку обладнують санітарні вузли, які розташовують на відстані не менш як 25 м. від місць торгівлі харчовою продукцією. На ринках, де каналізація відсутня, обладнують санітарні вузли з водонепроникними вигрібними ямами на відстані не ближче 50 м від місць торгівлі харчовою продукцією.

    3. Один раз на місяць на ринках проводиться санітарний день, у який на території ринку, в критих павільйонах проводиться ретельне прибирання, дезінфекція місць торгівлі, торговельного інвентарю, обладнання.

    4. На території ринку обладнують фонтанчики для питної води, умивальники, приміщення для миття торговельного інвентарю, фруктів, овочів.

  2. Вимоги до продажу продукції тваринного та рослинного походження.

    1. М’ясо і м’ясопродукти, допущені до реалізації лабораторією ветсанекспертизи, розміщуються в окремих павільйонах або окремих торговельних рядах, на прилавках, столах або підвішуються на металевих лужених гаках. Торгівля м’ясом та м’ясопродуктами з автомашин, причепів забороняється.

    2. Для продажу живої домашньої птиці відводяться місця на спеціально виділеній території, обладнаній клітками з розрахунку 1 м2 площі клітки на 10-15 птахів.

    3. Живі птиця та тварини допускаються до продажу тільки після огляду і дозволу держветнагляду (при пред’явленні довідки, ветсвідоцтва) на спеціально відведеній території, не зв’язаній з торговельною зоною, на відстані від неї та житлових будинків не менше 200 м. Розміри території встановлюються з розрахунку 1,5 м2 на одну тварину. Після закінчення торгівлі територія щоденно дезінфікується розчинами каустичної соди чи хлорного вапна.

    4. Молоко і молочні продукти реалізуються в критих ринках, спеціально обладнаних павільйонах, допускаються до ветсанекспертизи при наявності у власника особистої медичної книжки та довідки місцевої установи державної ветеринарної служби про клінічний огляд тварини і епізоотичний стан місцевості (епізоотичний процес – це взаємодія джерела збудника інфекції та механізми його передачі від тварини до тварини).

    5. Особам, що продають молоко та молочні продукти, видається етикетка про доброякісність даних продуктів на кожний вид, ємність чи упаковку продукції.

    6. Молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятись для продажу у чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками.

    7. Мед приймається на ветсанекспертизу при наявності у власника ветеринарної довідки. Після проведення експертизи власнику вилається етикетка про доброякісність продукту.

    8. Продаж овочів, зелені, свіжих грибів, фруктів проводиться зі столів, машин, ящиків, корзин, мішків, які розміщуються на підставках, настилах або піддонах. Торгівля із землі чи підлоги забороняється.

    9. Спільний продаж на прилавках, столах свіжих овочів, фруктів, ягід з соліннями забороняється.

    10. Торгівля картоплею проводиться в спеціально відведеному місці.

    11. Для продажу сухих грибів відводяться спеціально обладнані місця з вішалами.

    12. Борошно, зернові, круп’яні продукти повинні знаходитись у чистих мішках або іншій тарі, розміщуватись на підставках, стелажах або піддонах.

    13. На ринку забороняється реалізувати:

  • кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати із м’яса, риби домашнього виготовлення, а також грибні та плодово-овочеві консерви, виготовлені в домашніх умовах.