Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

Тема 21 Облік на підприємствах малого бізнесу 170

1. Відображення господарських операцій за простою формою бухгалтерського обліку 170

2. Відображення господарських операцій за спрощеною формою бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку майна підприємства 170

Тема 22 Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку 174

1. Поняття МСБО 174

2. Використання МСБО 174

Список літературних джерел 184

ВСТУП

Для нормального функціонування будь-якої ланки ринкової економіки конче потрібно, щоб учасники, приймаючи рішення, мали достовірну та об’єктивну інформацію про майно, фінансове становище, результати роботи (прибутки, доходи чи збитки), а також про процеси їх формування як на власному підприємстві, так і в партнерів на підставі попередніх даних. Таку інформацію надає тільки бухгалтерська система обліку

Курс “Бухгалтерський облік (загальна теорія)” є базовою частиною циклу дисциплін, які формують майбутнього фахівця з бухгалтерського обліку. Вивчення дисципліни ґрунтується на знаннях гуманітарних, фундаментальних та професійно-орієнтованих дисциплін.

Зміст конспекту лекцій побудовано за темами згідно з структурою освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, магістра зі спеціальності “Облік і аудит” та Програми затвердженої Департаментом науково-освітнього забезпечення АПВ та розвитку сільських територій Міністерства аграрної політики та продовольства України 8 грудня 2011 р.

В другій частині конспекту лекцій розглянуто такі теми:

Тема 10 Облік та документування основних засобів на підприємстві

Тема 11 Облік та документування нематеріальних активів

Тема 12 Облік виробничих запасів

Тема 13 Облік грошових коштів та дебіторської заборгованості

Тема 14 Облік фінансових інвестицій

Тема 15 Облік власного капіталу

Тема 16 Облік зобов’язань

Тема 17 Облік праці, її оплати та соціального страхування персоналу

Тема 18 Облік витрат діяльності підприємства

Тема 19 Облік доходів та фінансових результатів

Тема 20 Фінансова звітність

Тема 21 Облік на підприємствах малого бізнесу

Тема 22 Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку

Метою вивчення курсу є: закріплення теоретичних основ і методологічних аспектів реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства.

Завдання курсу - опанування знаннями, вміннями та навичками вирішувати професійні завдання з обов’язковим урахуванням галузевих вимог щодо вивчення методів раціональної організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах на підставі використання прогресивних форм і національних стандартів; набуття навичок опрацювання і використання облікової інформації в управлінні. Засвоївши дисципліну «Бухгалтерський облік» майбутні фахівці повинні володіти сукупністю професійних компетенцій з питань ведення обліку та складання звітності на підприємствах.

Предмет курсу – теоретичні основи ведення бухгалтерського обліку на підприємствах.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен

знати: економічний зміст об’єктів бухгалтерського обліку обліку; законодавчо-нормативні акти що регулюють ведення бухгалтерського обліку на пі-дприємстві; загальні принципи організації бухгалтерського обліку на підприємствах; порядок визначення, оцінювання та відображення в обліку активів, зобов’язань, капіталу, доходів, витрат, фінансового результату; документальне оформлення всіх видів операцій з обліку; методику визначення фінансового результату та складання фінансової звітності.

вміти: використовувати систему знань про принципи бухгалтерського обліку; складати бухгалтерські проведення на підставі господарських операцій; заповнювати первинні та зведені документи, що використовуються для оформлення господарських операцій; проводити записи в реєстрах журнально-ордерної форми; складати головну книгу; вирішувати ситуаційні знання.

бути ознайомленим: зі складанням первинної та зведеної документації на підприємствах; порядком синтетичного та аналітичного обліку активів, в реєстрах журнально-ордерної форми, нормативно-правовими актами, що регулюють ведення бухгалтерського обліку.