Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

Тема 21 Облік на підприємствах малого бізнесу

Лекція 17.

План викладу і засвоєння матеріалу

1. Відображення господарських операцій за простою формою бухгалтерського обліку

2. Відображення господарських операцій за спрощеною формою бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку майна підприємства

Мета: засвоїти основні відмінності ведення обліку і складання звітності малими підприємствами

Література : [1, 7, 24, 25, 26, 40,41,42,43 ].

Час2 години

1.Відображення господарських операцій за простою формою бухгалтерського обліку

Малі підприємства з простим технологічним процесом виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, які здійснюють за місяць не більше 300 господарських операцій, можуть застосовувати спрощену форму бухгалтерського обліку.

Спрощена форма бухгалтерського обліку може застосовуватися в :

  • простій формі (без використання регістрів обліку майна малого підприємства), якщо мале підприємство здійснює за місяць не більше 100 господарських операцій і не здійснює виробництво продукції та робіт, пов’язаних із великими матеріальними витратами;

  • формі бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку майна малого підприємства, якщо мале підприємство на балансі обліковує власні основні засоби, виробничі запаси, товари і готову продукцію, та здійснює за місяць понад 100 господарських операцій.

Це не означає, що малі підприємства не мають права застосовувати звичайну журнально – ордерну схему обліку. Якщо підприємство до переходу на сплату єдиного податку застосовувало саме таку форму обліку і для нього має сенс продовжувати її вести, то суб’єкт малого підприємництва може не переходити на спрощену форму бухгалтерського обліку.

При використанні простої форми бухгалтерського обліку необхідним є ведення таких облікових регістрів:

  • книги обліку господарських операцій за формою № К -1;

  • відомості обліку основних засобів, нарахованих амортизаційних відрахувань (зносу) за типовою формою № В – 1;

  • відомості обліку виробничих запасів, готової продукції та товарів за типовою формою № В – 2;

  • відомості обліку заробітної плати за типовою формою № В – 8.

Основою всього бухгалтерського обліку при використанні простої форми є Книга обліку господарських операцій за формою № К -1. В цей книзі ведеться реєстрація первинних документів, відображаються операції на рахунках, визначається фінансовий результат. Вона містить усі застосовуванні малим підприємством бухгалтерські рахунки, є комбінованим регістром аналітичного і синтетичного обліку і повинна бути прошнурована та пронумерована. На останній сторінці записується кількість пронумерованих сторінок. Книга завіряється підписами керівника і головного бухгалтера і скріплюється печаткою.

Книга відкривається записами сум залишків на початок року на кожний вид коштів і джерел. У графі „Зміст операції” у хронологічній послідовності позиційним способом відображаються всі господарські операції поточного місяця на підставі первинних документів.

Суми по кожній операції відображаються методом подвійного запису одночасно за графами „Дебет” і „Кредит” рахунків обліку відповідних видів коштів та їх джерел.

На рахунку 23 „Виробництво” у графі „Дебет” протягом місяця відображаються витрати на виробництво продукції.

Наприкінці місяця підбиваються підсумки по дебету і кредиту всіх рахунків обліку коштів та їх джерел, що повинні дорівнювати даним графи 4.

Після визначення дебетових і кредитових оборотів за всіма бухгалтерськими рахунками виводиться сальдо по кожному рахунку на кінець місяця.

Заповнення відомостей № В -1, В – 2, В – 3 при використанні простої схеми бухгалтерського обліку не відрізняється від їх заповнення при використанні форми бухгалтерського обліку із застосуванням регістрів обліку майна малого підприємства.