Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

2. Використання мсбо

У кожній країні місцеві положення регулюють більшою або меншою мірою випуск фінансових звітів. Такі місцеві регулю¬ючі положення включають стандарти бухгалтерського обліку, котрі приймаються регулюючими органами та/або професій¬ними бухгалтерськими організаціями у кожній країні.

9. До утворення КМСБО часто існували відмінності у формі та змісті опублікованих стандартів бухгалтерського обліку біль¬шості країн. КМСБО бере до уваги запропоновані проекти або прийняті стандарти бухгалтерського обліку з кожного пи¬тання і розробляє МСБО для прийняття у світовому масшта¬бі. Однією з цілей КМСБО є максимально можлива гармоні¬зація різних стандартів бухгалтерського обліку та облікових політик різних країн.

10. При виконанні завдання з адаптації існуючих стандартів і при формулюванні Міжнародних стандартів бухгалтерського облі¬ку з нових тем КМСБО концентрує увагу на суттєвих питан¬нях. Таким чином, він докладає зусилля для уникнення ситуацій, у яких Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку будуть настільки складними, що їх ефективне широке міжнародне використання буде неможливим. Міжнародні стандарти бухгал¬терського обліку, які приймає КМСБО, постійно перегляда¬ються з метою урахування поточних умов та потреб у внесенні змін.

11. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, котрі приймає КМСБО, не є домінуючими над місцевими положеннями, про які йдеться у параграфі 8 і які регулюють випуск фінансових звітів у певній країні. Зобов'язання, взяті членами КМСБО, як пояснюється в цій Передмові, передбачають, що в разі дотри¬мання Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку у всіх важливих аспектах цей факт має розкриватися. Там, де місцеві положення вимагають відхилення від Міжнародних стандартів бух¬галтерського обліку, місцеві члени КМСБО намагаються переконати відповідні органи у доцільності гармонізації з Міжна¬родними стандартами бухгалтерського обліку.

Сфера застосування стандартів

12. Обмеження застосування певних Міжнародних стандартів бухгал¬терського обліку чітко наведене у викладі цих стандартів. Між¬народні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для за¬стосування щодо несуттєвих статей. МСБО застосовується з дати, зазначеної в цьому стандарті, і, якщо не зазначено інакше, не має зворотної сили.

Користувачами фінансових звітів є існуючі та потенційні інве¬стори, працівники, позикодавці, постачальники та інші торгові кредитори, замовники, уряд та урядові установи і громадсь¬кість. Вони використовують фінансові звіти для задоволення пев¬них різноманітних потреб у фінансовій інформації. Такі потре¬би, зокрема, мають:

Інвестори. Особи, які дають венчурний капітал, та їх кон¬сультанти, стурбовані ризиком, притаманним інвестиціям і доходам від цих інвестицій, їм потрібна інформація, яка до¬помагає визначити, що необхідно робити: купувати, утриму¬вати або продавати. Акціонери також зацікавлені в інфор-мації, що дозволяє їм оцінити спроможність підприємства сплачувати дивіденди.

Працівники. Працівники і групи їх представників, зацікавле¬ні в інформації щодо стабільності та прибутковості робото¬давців. Вони також зацікавлені в інформації, яка дозволяє їм оцінити здатність підприємства забезпечувати оплату праці, пенсію та зайнятість.

Позикодавці. Позикодавці зацікавлені в інформації, яка до¬зволяє їм визначити, чи будуть їхні позики та відсотки з суми позик сплачені своєчасно.

Постачальники та інші торгові кредитори. Постачальники та інші торгові кредитори зацікавлені в інформації, яка до¬зволяє їм визначити, чи будуть вчасно сплачені заборговані їм суми. Ймовірно, що торгові кредитори будуть цікавитися підприємством протягом більш короткого проміжку часу по¬рівняно з позикодавцями, якщо тільки вони не залежать від існування підприємства як головного клієнта.

Клієнти виявляють інтерес до інформації щодо без¬перервності діяльності підприємства, особливо у випадках, коли вони мають довгострокові угоди з підприємством або залежать від нього.

Уряди та урядові установи. Уряди та урядові установи зацікав¬лені у розміщенні ресурсів, а значить, і у діяльності підпри¬ємства. Інформація їм також потрібна для того, щоб регулюва¬ти діяльність підприємств, визначати податкову політику і як основа статистичних даних про національний дохід та ін¬ших даних.

Громадськість. Підприємства впливають на членів суспіль¬ства різним чином. Наприклад, підприємства можуть здій¬снювати суттєвий внесок у місцеву економіку різними шля¬хами, в тому числі шляхом забезпечення зайнятості і здій¬снення патронажу серед місцевих постачальників. Фінансові звіти можуть допомогти громадськості через надання інфор¬мації щодо останніх тенденцій і досягнень у добробуті під¬приємства та обсягів його діяльності.

Хоча фінансові звіти не спроможні задовольнити інформацій¬ні потреби всіх цих користувачів, існує ряд потреб, які є спіль¬ними для всіх користувачів інформації. Оскільки інвестори є постачальниками венчурного капіталу підприємству, подання фінансових звітів, які відповідають їхнім потребам, також від¬повідатиме більшості потреб інших користувачів фінансових звітів.

Відповідальність за складання і подання фінансових звітів під¬приємства в першу чергу несе керівництво підприємства. Керівни¬цтво також зацікавлене в інформації, яку містять фінансові зві¬ти, хоча воно має доступ до додаткової управлінської та фі¬нансової інформації, яка допомагає виконувати функції пла-нування, прийняття рішень та контролю. Керівництво може визначати форму й зміст такої додаткової інформації, яка б задовольняла його власні потреби. Але відображення подібної інформації виходить за межі даної концептуальної основи. І все ж, фінансові звіти, що публікуються, базуються на інфор¬мації, яку використовує керівництво і яка стосується фінансово¬го стану, результатів діяльності та змін у фінансовому стані підприємства.

Питаннядля самоперевірки:

  1. Визначте основні відмінності між МСБО і МСФЗ

  2. Знайдіть пільні риси і відмінності між національними і міжнародними стандартами обліку і звітності.