Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

14 Облік резерву сумнівних боргів

Основні вимоги до визнання та оцінки резерву сумнівних боргів наведені в П(С)БО 10 "Дебітори".

Сумнівний борг - це дебіторська заборгованість, щодо якої існує імовірність її неповернення боржником.

Безнадійна дебіторська заборгованість - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності.

Чинне законодавство виділяє чотири основні причини виникнення безнадійної заборгованості: закінчення строку позивної давності, недостатність майна боржника для погашення боргу перед кредитором, дія форс-мажору, смерть або позбавлення волі фізичних осіб-боржників.

Для обліку резерву сумнівних боргів призначено контрактивний регулюючий рахунок 38 "Резерв сумнівних боргів".

Величина резерву сумнівних боргів визначається:

* виходячи з платоспроможності окремих дебіторів

визначається окремо по кожному сумнівному боргу в залежності від фінансового стану (платоспроможності) боржника та оцінки імовірності погашення боргу повністю або частково. Це метод умовного визначення резерву сумнівних боргів, оскільки платоспроможність будь-якого дебітора можна визначити лише приблизно. Такий спосіб прийнятий, якщо у підприємства є незначна кількість постійних покупців (замовників), про платоспроможність яких підприємство має достовірну інформацію.

* на основі класифікації дебіторської заборгованості.

розрахунок резерву проводиться на підставі класифікації поточної дебіторської заборгованості за термінами її несплати та аналізу її фактичного непогашення за попередні звітні періоди. Коефіцієнт сумнівності (Кс) відповідної грипи дебіторської заборгованості визначається за формулою:

Кс = (? Бзн ? Дзн) ?і, де

Бзн - фактично списана безнадійна заборгованість за продукцію (товари, роботи, послуги) відповідної групи за відповідний місяць обраного для спостереження періоду;

Дзн - дебіторська заборгованість за продукцію (товари, роботи, послуги) відповідної групи на кінець відповідного місяця обраного для спостереження періоду;

і - кількість місяців в обраному для спостереження періоду.

Величина резерву сумнівних боргів на кінець звітного періоду визначається сумою резервів по кожній групі дебіторський заборгованості: Р = ?Дзн *Кс.

Класифікація дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги здійснюється групуванням дебіторської заборгованості за строками її непогашений із встановлення коефіцієнта сумнівності для кожної групи.

Коефіцієнт сумнівності, як правило, зростає із збільшенням строків непогашення дебіторської заборгованості.

Списання дебіторської заборгованості може проводитись двома методами:

? метод прямого списання

використовується для списання заборгованості, не пов'язаної з реалізацією товарів, робіт, послуг. Попередня оцінка та записи безнадійних боргів не здійснюються. Безнадійний борг відображається на рахунках в той період, коли достовірно відомо, що рахунок не буде оплачений.

Дт 944 Кт 36

? метод нарахування резерву

використовується для списання поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги. Безнадійна заборгованість спсується з балансу за рахунок нарахованого раніше резерву сумнівних боргів. Сума заборгованості, по якій не вистачило резерву, списується на витрати звітного періоду.

Дт 38 Кт 36

Дт 944 Кт 37

При створенні резерву сумнівних боргів кредитується рахунок 38 "Резерв сумнівних боргів" і дебетується рахунок 94 "Інші витрати операційної діяльності" субрахунок 944 "Сумнівні та безнадійні борги".

Списана дебіторська заборгованість покупців, що визнана безнадійною, відображується по дебету рахунка 38 "Резерв сумнівних боргів" і кредиту рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" з одночасним відображенням по дебету позабалансового рахунка 071.

Списана безнадійна дебіторська заборгованість підзвітної особи відноситься безпосередньо на рахунок 94 "Інші витрати операційної діяльності" субрахунок 944 "Сумнівні та безнадійні борги" з кредиту рахунка 37 "Розрахунки з різними дебіторами" субрахунка 372 "Розрахунки з підзвітними особами". На ці суми резерв безнадійних боргів не створюється.

За звітний період фінансове становище покупця-дебітора може змінитися на краще. Тому в результаті зміни фінансового становища покупця відновлюється сума його заборгованості, що раніше визнана безнадійною і на цю суму дебетується рахунок 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" і кредитується рахунок 38 "Резерв сумнівних боргів". При погашенні заборгованості дебетується рахунок 31 "Рахунки в банках" і кредитується рахунок 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками".

Отже, виключення безнадійної дебіторської заборгованості з активів здійснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів.

Поточна дебіторська заборгованість, не пов'язана з реалізацією продукції, робіт, послуг, що визнана безнадійною, списується з балансу з відображенням втрат у складі інших операційних витрат на субрахунку 944.

Погашення раніше списаної безнадійної заборгованості дебітором супроводжується отриманням грошових коштів чи інших активів, які зменшують створений резерв боргів і відображується записом по дебету рахунка 38 і кредиту субрахунка 716. Одночасно кредитується позабалансовий рахунок 071 "Списана дебіторська заборгованість".

Питання для самоперевірки:

1. Визначення поточної заборгованості.

2. Які рахунки використовуються для обліку поточної заборгованості?

3. Первинні документи по обліку поточної дебіторської заборгованості.

4. Синтетичний та аналітичний облік поточної дебіторської заборгованості.

5. Безнадійний борг.

6. Умови визначення поточної дебіторської заборгованості

7. Призначення резерву сумнівних боргів.

8. Де відображається резерв сумнівних боргів у звітному періоді (фінансова звітність)?

9. Як називається заборгованість, за якою існує невпевненість в її погашенні боржником.

10. Види претензій.

11. Заходи доарбітражного врегулюванню суперечок

12. Облік розрахунків з покупцями і замовниками

13. Термін позовної давності.

14. Послідовність операцій їз розрахунків з підзвітною особою підприємства.

15. Як визначити цільове використання підзвітних сум?

16. Порядок видачі підзвітних сум.

17. Облік розрахунків по претензіям.

18. Відображення поточної дебіторської заборгованісті в регістрах обліку та фінансовій звітності.

19. Яка інформація наводиться у примітках до фінансової звітності?