Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

2.Відображення господарських операцій за спрощеною формою бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку майна підприємства

Застосування форми бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку майна малого підприємства припускає заповнення більшої кількості відомостей і відповідно більшою мірою відображає фінансово – майновий стан підприємства.

При застосуванні цієї форми обліку необхідно вести такі облікові регістри:

  • відомість обліку основних засобів, нарахованих амортизаційних відрахувань (форма № В - 1);

  • відомість обліку виробничих запасів, готової продукції та товарів (форма № В - 2);

  • відомість обліку витрат на виробництво (форма № В - 3);

  • відомість обліку коштів і фондів (форма № В - 4);

  • відомість обліку витрат та інших операцій (форма № В - 5);

  • відомість обліку реалізації (форма № В - 6);

  • відомість обліку розрахунків з постачальниками (форма № В - 7);

  • відомість обліку заробітної плати (форма № В – 8);

  • відомість (шахова) (форма № В - 9).

Як правило, кожна відомість застосовується для обліку операцій по одному з використовуваних рахунків бухгалтерського обліку.

Сума за будь – якою операцією записується у двох відомостях одночасно: у першій – по дебету рахунка з наведенням шифру рахунка, що кредитується, а у другій – по кредиту рахунка з аналогічним записом шифру рахунка, що дебетується. В обох відомостях у графі „Зміст операції” записується на підставі форм первинної облікової документації зміст проведеної операції.

Дані щодо фінансово – господарської діяльності малого підприємства за місяць з усіх відомостей переносяться до відомості форми № В – 9, що є підставою складання оборотної відомості, яка застосовується для складання бухгалтерського балансу.

Питання для самоперевірки.

Які принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності передбачені Законом?

2.Який порядок організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві?

3. Які форми ведення бухгалтерського обліку малими підприємствами ви знаєте?

4. Які облікові регістри використовуються при простій формі бухгалтерського обліку?

5. Які облікові регістри використовуються при використанні форми бухгалтерського обліку із застосуванням регістрів обліку майна малого підприємства?

Тема 22 Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку

Лекція 18.

План викладу і засвоєння матеріалу

1. Поняття МСБО

2. Використання МСБО

Мета: засвоїти основні відмінності ведення обліку і складання звітності за міжнародними стандартами

Література : [40,41,42,43 ].

Час 2 години

1.Поняття МСБО

Комітет із Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (КМСБО) є незалежною організацією приватного сектора, яка має за мету досягнення єдності у принципах бухгалтерського обліку, що їх використовують підприємства та інші організації для складання фінансової звітності в різних країнах світу. Комітет був заснова¬ний у 1973 році на підставі угоди, укладеної між професійними бухгалтерськими організаціями Австралії, Великобританії, Ірландії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Мексики, Сполучених Штатів Америки, Франції та Японії. З 1983 року КМСБО об'єднує всі професійні бухгалтерські організації, що входять до складу Між¬народної федерації бухгалтерів (МФБ). За станом на січень 1997 ро¬ку до КМСБО входять 119 повних та 6 асоційованих членів з 88 кра¬їн світу. Нині багато різних організацій залучаються до роботи комітету, крім того, багато країн, які не є членами КМСБО, кори¬стуються Міжнародними стандартами бухгалтерського обліку.

Згідно з Конституцією КМСБО, мета організації:

а) формулювати і публікувати в інтересах громадськості стандар¬ти бухгалтерського обліку, що їх мають дотримуватися при складанні фінансової звітності, а також сприяти їх прийняттю та дотриманню в усьому світі;

б) спрямовувати зусилля на поліпшення та гармонізацію регулю¬ючих положень, стандартів бухгалтерського обліку і процедур, пов'язаних із поданням фінансових звітів.

Діяльність КМСБО є можливою завдяки фінансовій підтримці про¬фесійних організацій бухгалтерів та інших організацій, що входять до складу Ради Комітету, завдяки підтримці МФБ і різних компа¬ній, фінансових установ, бухгалтерських фірм та інших. Одним із джерел отримання доходу є продаж публікацій Комітету.

Діяльністю КМСБО керує Рада, до складу якої входять представ¬ники бухгалтерських організацій 13 країн (або груп країн), що призначаються Радою МФБ, і не більше 4 представників інших організацій, зацікавлених питаннями фінансової звітності. Кожен член Ради має право висунути не більше двох представників та одного технічного консультанта, які беруть участь у засіданнях Ради. Комітет заохочує кожного члена Ради вводити до складу своїх представників принаймні одну особу, яка працює в промисловості, і одну особу, яка безпосередньо бере участь у діяльності національного органу з розробки стандартів. На термін 2,5 роки, який закінчується 31 грудня 1997 року, членами Ради є:

Австралія Німеччина

Великобританія Південна Африка

Індія Скандинавська асоціація громадських бухгалтерів

Канада Сполучені Штати Америки

Малайзія Франція

Мексика Японія

Нідерланди

і представники Міжнародного координаційного комітету асоціа¬цій фінансових аналітиків, Федерації швейцарських промислових холдингових компаній і Міжнародної асоціації спеціалістів фінан¬сових закладів. До складу делегацій Індії та Південної Африки також входять представники Шрі Ланки та Зімбабве відповід¬но. Представники Європейської комісії, Ради з стандартів фінан¬сового обліку США та Міжнародної організації комісій з цінних паперів (МОКЦП) беруть участь у засіданнях Ради як спостерігачі.

Консультативна група

У 1981 році Рада КМСБО створила міжнародну Консультативну групу, яка об'єднує представників міжнародних організацій роз-роблювачів і користувачів фінансових звітів, фондових бірж та організацій, що регулюють обіг цінних паперів. До складу групи також увійшли представники або спостерігачі з агенцій розвитку, органів з розробки стандартів та міжурядових організацій. На по¬точний момент членами Консультативної групи є:

Підрозділ 00Н із транснаціональних корпорацій та інвестицій* Міжнародна асоціація з бухгалтерської освіти та досліджень Міжнародна конфедерація вільних профспілок та Міжнародна кон¬федерація праці Міжнародна торгова палата Міжнародна федерація фондових ринків Міжнародна фінансова корпорація Міжнародна юридична асоціація Міжнародний комітет із стандартів оцінки Міжнародні банківські асоціації Організація з економічного співробітництва та розвитку* Світовий банк

Консультативна група періодично проводить свої засідання для обговорення з Радою технічних питань стосовно проектів КМСБО, робочої програми комітету та його стратегії. Ця група відіграє важливу роль у належному процесі розробки комітетом Міжна¬родних стандартів бухгалтерського обліку та в досягненні прийнят¬тя розроблених стандартів.

Дорадча рада

У 1995 році КМСБО створив міжнародну Дорадчу раду — орган високого рівня, до складу якого входять провідні представники бухгалтерської професії, бізнесу, користувачів фінансової звітно¬сті, що обіймають керівні посади. Завданням Дорадчої ради є сприяння прийняттю Міжнародних стандартів бухгалтерського об¬ліку та підвищення авторитету діяльності КМСБО шляхом:

а) перегляду та надання коментарів стосовно стратегії і планів Ради з метою дотримання потреб та вимог членів КМСБО;

б) підготовки річних звітів щодо ефективності діяльності Ради у досягненні її цілей і у дотриманні належних процедур;

в) сприяння участі в роботі комітету і прийняття роботи КМСБО представниками бухгалтерської професії, діловою спільнотою, користувачами фінансових звітів та іншими зацікавленими сто¬ронами;

г) пошуку і забезпечення фінансування діяльності КМСБО таким чином, аби не обмежувати незалежності КМСБО;

д) перегляду бюджетів та фінансових звітів КМСБО.

Дорадча рада забезпечує дотримання Радою незалежності та об'єк¬тивності у прийнятті технічних рішень щодо Міжнародних стан¬дартів бухгалтерського обліку, які пропонуються. Дорадча рада не бере участі і не прагне здійснювати вплив на ці рішення.

Діяльність Ради підтримує невеликий штат постійних працівників, очолюваний Генеральним секретарем, з офісом в Лондоні. До складу технічного штату та інших менеджерів проекту сьогодні входять представники Великобританії, Канади, Малайзії, Німеччи¬ни, Нової Зеландії, США та Франції.

Представники Ради, організації-члени, члени Консультативної гру¬пи, інші організації та окремі особи, а також працівники КМСБО заохочуються до надання пропозицій щодо розробки Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку з нових тем.

Належна організація роботи КМСБО забезпечує високу якість Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, які вимагають необхідної облікової практики за конкретних економічних обста¬вин. Така організація праці, включаючи консультації з членами Консультативної групи, з організаціями-членами КМСБО, орга¬нами, що розробляють стандарти, та з іншими зацікавленими гру¬пами й особами в різних країнах світу, забезпечує також прийнят¬ність Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку для кори¬стувачів фінансових звітів і для тих, хто їх складає.

Процедура розробки Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку (МСБО) є наступною:

а) Рада формує Керівний комітет. Головою кожного Керівного ко¬мітету є Представник Ради. До складу Комітету, як правило, входять представники бухгалтерських організацій принаймні трьох інших країн. Керівні комітети також можуть включати представників інших організацій, які входять до Ради або Кон¬сультативної групи, чи експертів із певних питань;

б) Керівний комітет визначає та переглядає всі питання бухгалтер¬ського обліку, пов'язані з певною темою. Керівний комітет роз¬глядає застосування Концептуальної основи КМСБО для підго¬товки та надання фінансових звітів щодо визначених питань бухгалтерського обліку. Керівний комітет також вивчає регіо¬нальні та національні вимоги до бухгалтерського обліку і прак¬тику, в тому числі різні облікові підходи, які можуть бути дореч¬ними за різних обставин. Розглянувши всі необхідні питання, Керівний комітет може надати Раді Виклад мети;

в) після отримання від Ради коментарів щодо Викладу мети, якщо вони надаються, Керівний комітет, як правило, готує і публікує Проектний виклад принципів або інший документ для обгово¬рення. Метою цього Проектного викладу є визначення основопо¬ложних облікових принципів, які формуватимуть основу для під¬готовки Проекту для обговорення. Комітет також описує розгля¬нуті альтернативні рішення і причини рекомендації щодо їх прийняття або відхилення. Протягом періоду обговорення, який, як правило, триває три місяці, всі зацікавлені сторони заохочу¬ються до надання коментарів. Для перегляду існуючого МСБО Рада може дати вказівку Керівному комітетові підготувати Проект для обговорення без попередньої публікації Проектного викладу принципів;

г) Керівний комітет переглядає коментарі щодо Проектного викла¬ду принципів і узгоджує остаточний Виклад принципів, який подається Раді для ухвалення і використовується як основа для підготовки Проекту для обговорення МСБО, що пропонуєть¬ся. Остаточний Виклад принципів офіційно не публікується, але його можна отримати за запитом;

д) Керівний комітет готує попередній варіант Проекту для обгово¬рення, який має бути ухвалений Радою. Після перегляду й ухва¬лення принаймні 2/3 членів Ради Проект для обговорення публі¬кується. Протягом періоду обговорення, що становить мінімум один місяць, а триває, як правило, щонайменше три місяці, всі зацікавлені сторони заохочуються до надання коментарів;

е) Керівний комітет переглядає коментарі, готує проект МСБО для перегляду Радою. Після перегляду і за згодою принаймні 2/3 чле¬нів Ради стандарт публікується.

Протягом цього процесу Рада може вирішити, що питання, яке роз¬глядається, вимагає додаткових консультацій або буде детально пророблене в разі випуску Документа для обговорення й отримання коментарів. Може виникнути необхідність у випускові кількох Проектів для обговорення перед початком розробки МСБО.

Базовий підхід і дозволений альтернативний підхід

У деяких випадках, якщо МСБО дозволяє два облікових підходи до подібних операцій та подій, один підхід визначається як базовий, а другий — як дозволений альтернативний підхід. Виклад намірів Ради 1990 року щодо зіставності фінансових звітів містить наве¬дене нижче пояснення:

«Рада дійшла до висновку, що слід застосовувати термін "базо¬вий" замість запропонованого терміна "якому надається перевага" (цей термін пропонувався у Е32 "Зіставність фінансових звітів") у тих випадках, коли надалі дозволяється вибирати обліковий підхід до подібних операцій та подій. Термін "базовий" точніше відобра¬жає намір Ради визначити відправну точку при здійсненні вибору між двома альтернативами».