Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

8.Облік розрахунків з допомогою векселів

Вексель — це боргове і кредитне зобов’язання, яке виникає між постачальником і покупцем.

Синтетичний облік короткострокових векселів виданих ведеться на пасивному рахунку 62 «Короткострокові векселі видані». За кредитом цього рахунка відображається сума виданих векселів в оплату заборгованості перед постачальниками, підрядниками та іншими кредиторами:

Д-т 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»

К-т 67 «Розрахунки за іншими операціями»

К-т 62 «Короткострокові векселі видані».

За дебетом рахунка 62 «Короткострокові векселі видані» відображається оплата підприємством векселів по мірі їх подання до обслуговуючого банку.

Д-т 62 «Короткострокові векселі видані»

К-т 31 «Рахунки в банках».

Кредитове сальдо за цим рахунком свідчить про суму виданих, але ще не оплачених підприємством векселів.

Аналітичний облік виданих векселів організується за кожним векселем зокрема.

Аналогічно за рахунком 51 ведеться облік довгострокових векселів виданих.

Питання для самоперевірки:

  1. Класифікація зобов’язань

  2. Оцінка зобов’язань

  3. Документальне оформлення операцій з обліку зобов’язань

  4. Призначення рахунку 55

Тема 17 Облік праці, її оплати та соціального страхування персоналу

Лекція 10-11.

План викладу і засвоєння матеріалу

1. Завдання обліку оплати праці

2. Форми і види оплати праці

3. Первинний облік оплати праці

4. Синтетичний облік оплати праці

5. Облік відрахувань на оплату праці

Мета: ознайомитися з видами і формами оплати праці, переліком первинних документів, які є підставою для нарахування оплати праці, визначитися з порядком здійснення утримань із оплати праці і відображенням цих дій на рахунках бухгалтерського обліку

Час: 4 год.

Література : [11, 7, 25, 26, 40,41,42,43 ].

1. Завдання обліку оплати праці

Бухгалтерський облік трудових ресурсів, їх використання та оплати праці ґрунтується на системі відповідних показників, документації та рахунків. Використовувати таку інформацію можуть як зовнішні, так і внутрішні користувачі. До зовнішніх користувачів інформації можно віднести сторонні організаці, що здійснюють контроль використання трудових ресурсів (фонди соціального страхування, пенсійний фонд, податкова інспекція) та мониторинг руху трудових ресурсів і розмірів оплати праці (статистичні управління, агенства з працевлаштування). До внутрішніх користувачів відносять управлінський персонал підприємства.

Основними показниками обліку трудових ресурсів та оплати праці є: чисельність працюючих різних професій, їхня кваліфікація, затрати робочого часу в годиноднях, кількість виготовленої продукції або обсяг виконаних робіт, розмір фонду оплати праці робітників різних категорій за видами нарахувань, преміальні виплати, розмір сум, нарахованих і використаних на оплату відпусток, виплати на соціальне страхування працюючих, розмір відрахувань за їх видами та ін. Систему управління трудовими ресурсами унаочнює рис. 1.

Рис. 1. Система управління трудовими ресурсами

Чисельність працюючих (особовий склад) визначається підприємством. Облік особового складу ведуть у службі (відділі) кадрів. Фактична чисельність усіх працюючих на підприємстві визначається за обліковим складом.

Зміни особового складу відображаються в первинних документах: наказі та розпорядженні по підприємству про прийняття, переведення, звільнення, надання відпусток. За даними документів складаються аналітичні таблиці використання робочого часу, статистичні показники для складання звітів.