Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

2.Склад та елементи фінансової звітності, порядок її складання і подання

Звітність підприємств класифікують за змістом, строками складання і кількістю охоплених господарств. За змістом звітність поділяють на бухгалтерську (фінансову), статистичну і оперативну.

Статистична звітність охоплює певну систему техніко-економічних даних, значення та узагальнення яких не підпорядковані бухгалтерському обліку, зокрема деякі показники, що стосуються праці і руху робочої сили, роботи машин і обладнання тощо. Слід відзначити, що певна частина інформації, яка міститься в статистичній звітності, формується за допомогою бухгалтерського обліку. За її достовірність несе відповідальність головний бухгалтер підприємства, про що свідчить його підпис на статистичних звітах. Це забезпечує тісний зв'язок між статистичною та бухгалтерською звітністю.

Оперативна звітність призначена в основному для поточного контролю за діяльністю окремих підприємств і їх підрозділів. Вона містить показники про виконання договорів, окремих робіт тощо. За способом складання оперативна звітність близька до статистичної.

Бухгалтерська (фінансова) звітність - це система показників, які характеризують фінансову-господарську діяльність підприємства за певний період. Вона відображує фінансовий стан господарства.

Фінансова (бухгалтерська) звітність складається на підставі даних поточного бухгалтерського обліку - синтетичного і аналітичного. Це зумовлює не лише взаємозв'язок звітності та бухгалтерського обліку, а й точність та об'єктивність звітності.

За строками складання та подання бухгалтерська звітність поділяється на періодичну - поточну (місячну, квартальну) і річну. Строки подання бухгалтерської звітності визначаються нормативними документами, затвердженими урядом.

Кожне господарство складає та подає в установленому порядку фінансовий (бухгалтерський) звіт. Поряд з цим підприємства, які складаються з материнського (холдингового) підприємства та дочірніх підприємств, складають і консолідовану фінансову звітність. Консолідовану фінансову звітність подає материнське підприємство.

Консолідована фінансова звітність складається шляхом впорядкованого підсумку показників фінансової звітності дочірніх підприємств до аналогічних показників фінансової звітності материнського підприємства.

Фінансова звітність материнського підприємства та його дочірніх підприємств, що використовується при складанні консолідованої фінансової звітності, складається за той самий звітний період.

Міністерство фінансів України наказом від 31 березня 1999 року за №87 затвердило Положення (стандарти) „1-5", які застосовують для складання бухгалтерської звітності, розпочинаючи з 2000 року.

До цих положень (стандартів) належать:

1. „Загальні вимоги до фінансової звітності";

2. „Баланс";

3. „Звіт про фінансові результати";

4. „Звіт про рух грошових коштів";

5. „Звіт про власний капітал".

Дещо пізніше Міністерство фінансів України наказом від 30 липня 1999 року №176 затвердило Положення (стандарт)бухгалтерського обліку 20 „Консолідована фінансова звітність".

У зазначених вище стандартах детально викладено загальні положення, наведено форми звітності та надано чіткі вказівки про порядок їх складання та взаємної ув'язки.

Підприємства аграрного сектору поряд із складанням і поданням фінансової звітності за погодженням з Держкомстатом України складають „Спеціалізовані форми бухгалтерської звітності": 6-АПК „Виробництво продукції і продуктивність праці", 7-АПК „Реалізація сільськогосподарської продукції", 9-АПК „Виробництво і собівартість продукції рослинництва" і 13-АПК „Виробництво і собівартість продукції тваринництва".

Особливим видом бухгалтерської звітності є податкова Підставою для її заповнення можуть бути дані бухгалтерського та інших видів обліку.

Отже, звітність - це система взаємопов'язаних облікових показників, що відображують результати діяльності підприємства або його підрозділів за певний період. Регулювання питання методології фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України. Бухгалтерська звітність підприємств поділяється на статистичну, оперативну і фінансову звітності, кожна з яких має свої особливості.