Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

Тема 20 Фінансова звітність

Лекція 16.

План викладу і засвоєння матеріалу

1. Суть та призначення звітності, основні вимоги та принципи її побудови

2. Склад та елементи фінансової звітності, порядок її складання і подання

3. Мета, структура і техніка складання фінансового звіту «Баланс»

4. Мета, структура і техніка складання звіту про фінансові результати

5. Мета, структура, методика і техніка складання Звіту про рух грошових коштів

6. Мета, структура, методика і техніка складання Звіту про власний капітал

7. Примітки до річної фінансової звітності

Мета: засвоїти основні поняття та складові фінансової звітності їх призначення

Література : [1, 5, 6, 7, 8, 9, 10,11, 25, 26, 40,41,42,43 ].

Час4 години

1.Суть та призначення звітності, основні вимоги та принципи її побудови

Підприємства аграрного сектору є складовою частиною єдиної системи народного господарства України. Їх господарська діяльність систематично і послідовно відображується в бухгалтерському обліку, що забезпечує суцільну і безперервну реєстрацію господарських операцій у тому порядку, в якому вони здійснюються (у хронологічному порядку їх виникнення).

Відомо, що дані поточного бухгалтерського обліку систематизують на відповідних балансових рахунках, що дає змогу використовувати їх для оперативного управління підприємством. Щоб визначити результати господарської діяльності підприємств, організацій та установ за звітний період і дати оцінку її результатів, слід узагальнити у певній системі дані поточного обліку (за місяць, квартал або рік).

Система взаємопов'язаних облікових показників, що відображують результати діяльності підприємства або його підрозділів за певний період, називають звітністю. Складання, розгляд і подання звітності у встановлені строки відповідним органам є завершальним етапом бухгалтерського обліку. Особливо великого значення звітність набуває в умовах ринкових відносин. Бухгалтерська звітність повинна відповідати всім вимогам, які пред'являються Законом України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 р. №996-XIV та Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Згідно з Законом „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" регулювання питання методології фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує Національні Положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання бухгалтерської звітності.

Міністерство аграрної політики України у межах своєї компетенції, відповідно до галузевих особливостей розробляє на базі Національних Положень (стандартів) методичні рекомендації щодо їх застосування і за узгодженням розробляє деякі спеціальні форми бухгалтерської звітності сільськогосподарських підприємств.

Отже, в аграрному секторі обов'язковим є подання фінансової звітності та спеціалізованих форм бухгалтерської звітності органам, до сфери управління яких вони належать. Органам виконавчої влади та іншим користувачам фінансова звітність подається відповідно до законодавства.

Фінансова звітність підприємства не становить комерційної таємниці, крім випадків, передбачених законодавством.