Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

2.Облік інвестицій, які засвідчують відносини позики

Інвестиції, які засвідчують відносини позики, набуваються також з різною метою, що обумовлює відмінності в способах їхньої оцінки

Облік інвестицій, які утримуються до їхнього погашення

Придбання інвестицій, які будуть утримуватися до їх погашення, свідчать про те, що інвестор не має ані наміру, ані можливості продавати їх до закінчення встановленого терміну їхньої дії. Такі інвестиції здійснюються, як правило, шляхом придбання цінних паперів — облігацій, казначейських зобов’язань та ощадних сертифікатів банку.

Після закінчення терміну обігу інвестору буде повернута номінальна вартість придбаного цінного папера. Але проценти або дохід виплачується в обумовлений в документі термін.

Підприємство може придбавати фінансові інвестиції за собівартістю, яка нижче їхньої номінальної вартості, з дисконтом, або вище — з премією. Така різниця амортизується протягом періоду з дати придбання інвестиції до дати її погашення за методом ефективної ставки відсотка, відповідно до складеного графіка амортизації премії або дисконту.

Наприкінці кожного звітного періоду на суму амортизації премії зменшується балансова вартість фінансової інвестиції та відображається за дебетом рахунка 975 «Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій». Сума амортизації дисконту збільшує балансову вартість інвестиції та записується за кредитом рахунка 746 «Інші доходи від звичайної діяльності».

У результаті вартість інвестиції на дату погашення відповідає її номінальній вартості. А в балансі інвестиції відображаються за амортизованою собівартістю — тобто собівартістю, яка зменшена (збільшена) на суму накопиченої амортизації премії (дисконту).

Ефективна ставка відсотка (ЕСВ) визначається за наступною формулою:

Проценти визнаються доходами у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази нарахування та строку користування активами.

Приклад:

Підприємство придбало 2 січня 2000 р. облігації іншого підприємства, які підлягають погашенню через 4 роки зі сплатою 10 % кожен рік, за 2000 грн. Номінальна вартість облігації — 1800 грн.

Оскільки облігація придбана за ціною вищою, ніж номінальна, то вважається, що вона придбана з премією, яка повинна амортизуватися протягом 4 років.

Оцінка інвестиції:

собівартість — 2000 грн;

річна сума премії — 50 грн ((2000 – 1800) : 4);

сума річного процента — 180 грн (1800 × 10 %);

ефективна ставка процента — 4 %

Підприємство здійснює розрахунок амортизації премії за облігацією (розрахунки виконані з заокругленням).

Сума процента за ефективною ставкою визначається шляхом множення амортизованої собівартості на попередню дату на ефективну ставку процента.

3.Облік інвестицій, які засвідчують право власності на частку в майні підприємств

Інвестиції, які засвідчують право власності, набуваються з метою безпосереднього одержання доходу у вигляді дивідендів або для створення бажаних відносин з об’єктом інвестування, і тому в обліку та звітності також оцінюються по-різному

Облік інвестицій, які утримуються для перепродажу або отримання доходу в майбутньому

Фінансові інвестиції можуть придбаватися для перепродажу або для отримання доходу в майбутньому (якщо діяльність об’єкта інвестування прогнозується зі збитками протягом періоду, що перевищує 12 місяців). Їх облік ведеться аналогічно обліку інвестицій, які засвідчують відносини позики та утримуються для продажу. Тобто, кожна фінансова інвестиція повинна бути переоцінена за справедливою (ринковою або експертною) вартістю на дату балансу. При реалізації собівартість інвестицій та будь-які інші витрати, пов’язані з реалізацією, списуються в дебет рахунка 971 «Собівартість реалізованих фінансових інвестицій», а виручка — в кредит рахунка 741 «Дохід від реалізації фінансових інвестицій».

Облік інвестицій, які утримуються з метою отримання спільного доходу або здійснення суттєвого впливу над об’єктом інвестування

Інвестор може здійснювати інвестиції також і з метою отримання спільного результату (вести спільну діяльність) або характер здійсненої інвестиції свідчить про те, що об’єкт інвестування перебуває під суттєвим впливом інвестора.

Підприємства, на яке інвестор може здійснювати значний вплив або контролювати його діяльність, називають асоційованим, дочірнім, спільним підприємством. Відносини між ними обумовлюють можливість однієї сторони (інвестора) контролювати або здійснювати суттєвий вплив на прийняття фінансових і оперативних рішень іншої (об’єкта інвестування) і вони, таким чином, стають пов’язаними сторонами.

Свідченням наявності суттєвого впливу є: представництво в раді директорів або аналогічного керівного органу, участь у прийнятті рішень, взаємообмін персоналом та забезпечення підприємства необхідною технічною інформацією.

Такі фінансові інвестиції обліковуються за методом участі в капіталі, сутність якого полягає в тому, що балансова вартість інвестицій збільшується (зменшується) на суму відповідного збільшення (зменшення) частки інвестора у власному капіталі об’єкта інвестування. Цей метод припиняють застосовувати з останнього дня місяця, в якому об’єкт інвестування перестає відповідати критеріям асоційованого, дочірнього або спільного підприємства.

Первинна вартість придбаної фінансової інвестиції оцінюється за собівартістю і відображається на рахунку 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі». Проте в подальшому, балансова вартість інвестицій повинна бути:

— зменшена на суму одержаних дивідендів пропорційно своєї частки;

— збільшена або зменшена на суму прибутку (або зменшена на суму збитку) одержаного об’єктом інвестування пропорційно своєї частки;

— збільшена або зменшена на суму будь-яких інших змін у власному капіталі об’єкта інвестування пропорційно своєї частки.

Отримані від асоційованого, дочірнього або спільного підприємства дивіденди обліковуються за дебетом рахунка 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» і кредитом 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі».

Якщо за результатами діяльності асоційованого, дочірнього або спільного підприємства отримано прибутки, то частка інвестора у прибутках такого підприємства відображається за кредитом рахунка 72 «Дохід від участі в капіталі», а якщо збитки — то за дебетом рахунка 96 «Втрати від участі в капіталі».

Будь-яке збільшення власного капіталу асоційованого, дочірнього або спільного підприємства відповідно до частки інвестора відображається також за кредитом рахунка зменшення 72 «Дохід від участі в капіталі», а зменшення — за дебетом рахунка 96 «Втрати від участі в капіталі».

Застосування цього методу обумовлене тим, що об’єкт інвестування перебуває у відносинах, які зумовлюють його безпосередню залежність від інвестора у розмірі, пропорційному частці в статутному капіталі.

4. Документування операцій пов’язаних з фінансовими інвестиціями

Облік фінансових інвестицій в цінні папери залежить від строків їх погашення, а також від видів цінних паперів, форми розрахунків за них, джерел купівлі паперів та інших факторів.

Внески до статутного капіталу інших підприємств

Фінансові вкладення в акції акціонерних товариств, в статутні капітали товариств з обмеженою відповідальністю обліковуються за фактичними витратами для інвестора.

Внески до статутних капіталів акціонерних товариств, дочірніх та залежних товариств та; інших підприємств відображаються по дебету рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" та по кредиту рахунків, на яких враховувались цінності, передані в рахунок внеску до статутних капіталів.

Валютні цінності перераховуються в гривні за офіційним курсом НБУ, що діє на день передачі коштів, незалежно від суми в гривнях, зарахованої до статутного капіталу про інвестованого підприємства.

Вкладення до статутного капіталу інших підприємств, платежі за придбання акцій можуть за домовленістю сторін вноситься у формі передачі будь-якого майна. Майно, що передається, оцінюється за домовленістю сторін. Оцінка підтверджується висновком незалежного. експерта. За цією оцінкою визначається частка (пай) вкладення до статутного капіталу або кількість придбаних акцій. В бухгалтерському обліку інвестора передане майно оцінюється за фактичною балансовою вартістю на дату передачі. Майно, що передане в рахунок вкладу до статутного капіталу у вигляді частки (паю), відображається в обліку за його залишковою балансовою вартістю.

Об'єкти основних засобів можуть передаватися в якості внеску до статутних капіталів інших підприємств без передачі права власності на них. В цих випадках внесок до статутного капіталу оформлюється як передача об'єкта основних засобів-в повне господарське відання підприємства, що засновується.

Залишкова вартість основних засобів відображається по дебету рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" і кредиту рахунку .10 "Основні засоби".

Попередньо роблять коригування на суму нарахованого зносу:

Д-т рах. 131 "Знос основних засобів", К-т рах. 10 "Основні засоби".

Залишкова вартість переданих нематеріальних активів записується в дебет рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" і в кредит рахунку 12 "Нематеріальні активи".

Вкладені до статутних капіталів інших підприємств виробничі запаси відображаються за договірною вартістю наступним чином на їх фактичну собівартість:

Д-т рах. 943 "Собівартість реалізованих виробничих запасів", К-т рах. 20 "Виробничі запаси", 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі", 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети", 26 "Готова продукція", 28 "Товари";

• одночасно:

Д-т рах. 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", Д-т рах. 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів", К-т рах. 712 "Дохід від реалізації інших оборотних активів".

Аналітичний облік по внесках до статутного капіталу відображається в розрізі кожного підприємства. В аналітичному обліку відображаються не тільки фактичні витрати на інвестиції, але і сума вартості внесків до статутного капіталу інших підприємств.

Витрати на придбання акцій інших підприємств

Фактичні витрати на придбання акцій інших підприємств попередньо збираються на рахунку 15 "Капітальні інвестиції" В міру визначення фактичних витрат вартість фінансових вкладень перераховують з кредиту рахунку 15 "Капітальні інвестиції" відповідно в дебет рахунків 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" та 35 "Поточні фінансові інвестиції".

Акції інших акціонерних товариств купуються підприємством за кошти і відображаються в обліку за фактичними затратами незалежно від номінальної вартості. Операція з придбання акцій відображається в бухгалтерському обліку наступним чином:

Д-т рах. 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", К-т рах. 31 "Рахунки в банках".

Якщо сплачується повна вартість певного пакету акцій іншої Організації, то фактичні витрати відображаються наступним записом:

Д-т рах. 15 "Капітальні інвестиції"", К-т рах. 31 "Рахунки в банках", 37 "Розрахунки з різними дебіторами".

Після визначення фактичних витрат по придбанню акцій в обліку складають запис:

Д-т рах. 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", К-т рах. 15 "Капітальні інвестиції".

В тому випадку, коли придбані акції котируються на біржі І підприємство не має наміру отримувати від них доходи протягом тривалого часу (більше року), вартість акцій може обліковуватись по дебету рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції".

Якщо в оплату акцій акціонерному товариству передається інше майно, то фактична вартість цього майна відображається попередньо по дебету рахунку 15 "Капітальні" інвестиції", відповідно з кредиту рахунків класу 7 "Доходи і результати діяльності", а потім по дебету рахунку

14 "Довгострокові фінансові інвестиції" в кореспонденції з рахунком

15 "Капітальні інвестиції". При цьому списання майна проводять в дебет вказаних рахунків класу 7 "Доходи і результати діяльності" з кредиту рахунків: 10 "Основні засоби"; 12 "Нематеріальні активи"; 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"; 26 "Готова продукція"; 28 "Товари". Відповідно по кредиту рахунків класу 7 "Доходи і результати діяльності" відображають суми нарахувань амортизації.

Відображення витрат на придбання акцій по дебету рахунків 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" можна провести по документах, які підтверджують факт придбання акцій. Акції, не оплачені повністю, можуть бути враховані на вказаних вище рахунках з віднесенням непогашеної суми на рахунки як кредиторська заборгованість у випадках, якщо організація-інвестор має право на отримання дивідендів і несе повну відповідальність за цими вкладеннями. В інших випадках при неповній оплаті або при попередніх платежах за підпискою на акції ці операції реєструються в обліку як дебіторська заборгованість:

Д-т рах. 37 "Розрахунки з різними дебіторами" К-т рах. ЗО "Каса", 31 "Рахунки в банках".

Після повного погашення зобов'язань по підписці і отримання документів, які підтверджують фінансові вкладення, розрахунки за підпискою на акції закриваються наступним бухгалтерським записом:

Д-т рах. 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" К-т рах. 37 "Розрахунки з різними дебіторами" одночасно:

Д-т рах. 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" К-т рах. 15 "Капітальні інвестиції".

Аналітичний облік акцій ведуть в розрізі акціонерних товариств, видів акцій із зазначенням їх номінальної і фактичної балансової вартості. Акції іноземних акціонерних товариств повинні обліковуватися в гривнях і в іноземній валюті, в якій вони випущені. На кожний пакет акцій (пакет створюється за окремими акціонерними товариствами) складається реєстр, в якому відображаються номера акцій, що здаються на зберігання в касу підприємства.

Облік витрат облігацій на придбання

Облігація - це боргове зобов'язання у формі цінного паперу, за яким кредитор отримує дохід у вигляді раніше обумовленого відсотка. Облігації випускають держава і , комерційні господарські структури на певний строк, по закінченні якого власник отримує суму, яка дорівнює номінальній вартості облігацій і обумовленому відсотку (наприклад, купонному доходу).

В залежності від настання строку погашення розрізняють короткострокові і' довгострокові облігації (строк погашення останніх наступає не раніше, ніж через рік). Відповідно фактичні витрати на їх придбання обліковуються по дебету рахунків 35 "Поточні фінансові інвестиції" 14 ."Довгострокові фінансові інвестиції"" (на окремих субрахунках), попередньо знайшовши відображення на рахунку 15 "Капітальні інвестиції".

Фінансові вкладення у вигляді позик

Грошові кошти, видані в борг, можуть виступати не тільки в формі облігацій, їх можна позичати за договором, по векселю та під інші зобов'язання.

Підприємство може надавати грошові кошти, в позику на довгострокові періоди або на строк не більше одного року, а іноді - і на більш короткий період. Звідси, позичені кошти поділяють на короткострокові та довгострокові. Їх облік ведуть на рахунках 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" та 35 "Поточні фінансові інвестиції".

Грошові або валютні кошти, передані в довгострокову позику, відображаються бухгалтерським записом:

Д-т рах. 14 "Довгострокові фінансові інвестиції"

К-т рах. ЗО "Каса", 31 "Рахунки в банках".

Відсотки по позиці нараховуються незалежно від того, сплачені вони позичальником чи ні, та відображаються в обліку в міру надходження грошей від позичальника на сплату відсотків. Відсотки по позиці, нараховані до оплати за звітний період, записуються по дебету рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції"" і кредиту рахунку 69 "Доходи майбутніх періодів".

Надходження коштів у погашення позик та відсотків по них відображаються на рахунках наступним чином:

Д-т рах. ЗО "Каса", 31 "Рахунки в банках"

К-т рах. 14 "Довгострокові фінансові вкладення".

Питання для самоперевірки:

1. Види фінансових інвестицій.

2. Види оцінок фінансових інвестицій.

3. Методологія обліку фінансових інвестицій.

4. Відображення фінансових інвестицій в обліку.

5. Облік інвестицій за методом участі в капіталі.

6. Порядок визначення амортизованої собівартості.

7. Еквіваленти грошових коштів та їх зміст.

8. Різниця між поточними та довгостроковими фінансовими інвестиціями.

9. Відображення у фінансовій звітності фінансових інвестицій.

10. Рахунки призначені для обліку фінансових інвестицій.

11. Фінансові вкладення.

12. Визначення інвестицій.