Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции Частина 2.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
527.27 Кб
Скачать

5 Облік нерозподіленого прибутку (непокритого збитку)

Нерозподілений прибуток є складовою власного капіталу.

Нерозподілений прибуток залишається у підприємства після виплати доходів власникам. Його суму, яку відображають у звітності, визначають після формування резервного капіталу.

Суму нерозподіленого прибутку на кінець поточного року обчислюють у такий спосіб:

Сума непокритого збитку наводиться в дужках і віднімається під час підсумовування власного капіталу.

Для обліку використовують рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)". На цьому рахунку ведеться облік нерозподілених прибутків і непокритих збитків, а також сум прибутку поточного й минулого року, які були використані у звітному році.

На кредиті рахунка відображають збільшення суми прибутку від усіх видів діяльності підприємства, на дебеті - збитки та використання прибутку.

Рахунок 44 має такі субрахунки:

441 "Прибуток нерозподілений";

442 "Непокриті збитки";

443 "Прибуток, використаний у звітному періоді".

На субрахунку 441 "Прибуток нерозподілений" обліковують наявність і рух нерозподіленого прибутку звітного року. Сума прибутку може бути спрямована на поповнення статутного, резервного капіталу, покриття збитків або виплату дивідендів.

На субрахунку 442 "Непокриті збитки" відображають непокриті збитки, їх списання відбувається за рішенням уповноваженого органу за рахунок відповідних джерел: нерозподіленого прибутку, резервного або додаткового капіталу.

На субрахунку 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді" відображають використання прибутку на відрахування до резервного та іншого капіталу, потрібного для здійснення діяльності підприємства, розподілу серед власників, виплати на облігації, іншого використання.

Аналітичний облік нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) ведеться за кожним видом.

6 Облік неоплаченого та вилученого капіталу

Частину власного капіталу, неоплаченого акціонерами, обліковують як власний капітал.

Під час утворення акціонерного товариства після прийняття рішення про випуск акцій і оголошення передплати на них уся сума зареєстрованого статутного капіталу відображається як неоплачений капітал:

Дт 46 "Неоплачений капітал";

Кт 40 "Статутний капітал".

Фактичне надходження внесків засновників і учасників акціонерного товариства зменшує їхню заборгованість за акціями, які вони передплатили, і в фінансовому обліку відображається на кредиті рахунка 46 "Неоплачений капітал".

Дебетуються при цьому рахунки матеріальних цінностей, нематеріальних активів, грошових коштів (у національній або іноземній валюті) відповідно до форми зроблених внесків. Майно, передане в натуральній формі у власність підприємства в рахунок оплати акцій, оцінюється за домовленістю учасників. Підставою для відповідних записів у бухгалтерському обліку є документи, що засвідчують факт передачі об'єктів акціонерному товариству.

Рахунок 46 "Неоплачений капітал" призначений для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу підприємства. На дебеті рахунка відображають заборгованість засновників (учасників) за внесками до статутного капіталу підприємства, а також номінальну вартість розміщених неоплачених акцій. На кредиті - сплату заборгованості за внесками до статутного капіталу і номінальну вартість оплачуваних акцій. Сальдо рахунка відображає заборгованість засновників (учасників) за внесками до статутного капіталу підприємства, а також номінальну вартість розміщених неоплачених акцій на кінець звітного періоду і віднімається при визначенні підсумкової суми власного капіталу.

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщення неоплачених акцій і за кожним засновником (учасником) підприємства.

Акціонерне товариство має право викупити в акціонерів оплачені ними акції з метою наступного анулювання, перепродажу або розповсюдження серед працівників. Викуплені акції мають бути протягом року реалізовані або анульовані. У цей період розподіл прибутку акціонерного товариства здійснюється без урахування вилучених з обігу власних акцій.

Вилучений капітал обліковують на рахунку 45 "Вилучений капітал" у разі: повернення вкладів на вимогу учасника або правонаступника (спадкоємця) акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю або повного товариства; викупу власних акцій у акціонерів з метою перепродажу чи анулювання, а також у разі зменшення номінальної вартості акцій.

На дебеті цього рахунка відображають суми вкладів, які повертаються учаснику товариства, вартість викуплених у акціонерів власних акцій за купівельною ціною та суми, на які зменшується розмір внесків або номінальна вартість акцій; на кредиті - вартість анульованих або перепроданих акцій. Дебетове сальдо цього рахунка показує вартість викуплених акцій на кінець звітного періоду і відображається в Балансі від'ємними числами.

Рахунок 45 "Вилучений капітал" має такі субрахунки:

451 "Вилучені акції";

452 "Вилучені вклади і паї";

453 "Інший вилучений капітал".

Аналітичний облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій (вкладів, паїв).

Викуплені власні акції відображають за ціною придбання:

Дт 451 Кт 30, 31.

У Балансі сума вилученого капіталу наводиться в дужках і віднімається при визначенні підсумку власного капіталу. Якщо балансова вартість вилучених акцій підприємства перевищує їх номінальну вартість, то різницю списують як зменшення за статтею "Додатковий вкладений капітал":

Дт 30, 31 Кт 451 - на номінальну вартість придбання.

Дт 421 Кт 451 - на суму, що перевищує номінальну вартість.

Від'ємна різниця збільшує цю статтю, а за відсутності кредитового сальдо на відповідному рахунку визнається як витрати періоду, в якому було здійснено анулювання акцій:

Дт 30, 31 Кт 451

Дт 451 Кт 421.

За аналогічною схемою відображають і повторний випуск акцій в обіг:

Дт 30 31 Кт 451 якщо номінальна вартість

Дт 30, 31 Кт 421 перевищує балансову;

Дт 30 31 Кт 451 якщо номінальна вартість

Дт 421, 443 Кт 451 менша за балансову.

За анулювання вилучених акцій зменшується статутний капітал і на суму номінальної вартості анульованих акцій роблять запис: Дт 40 Кт 451.