Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політична економія Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
912.9 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що таке суспільний і природний поділ праці?

  2. Які критерії, на Вашу думку, можна використовувати для визначення типу економічної системи?

  3. Як ви вважаєте, чи має Україна альтернативний варіант економічного розвитку?

  4. Чи сприятиме роздержавлення розвитку конкуренції?

  5. Яким шляхом має відбуватися приватизація в Україні?

  6. Як ви гадаєте, чому досить повільно здійснюється роздержавлення в Україні?

Бібліографічний список до теми

1.1.[§13-17]; 1.2.[T.3]; 1.3.[гл.2]; 1.4.[Т.3-4]; 1.5.[р.5]; 1.7.[Т.3-4]

Тема 5. Товарна форма організації суспільного виробництва. Товар і гроші

Мета роботи: навчитися визначати вартість товару та її зміну в залежності від зміни продуктивності та інтенсивності праці, поглиблення знань про закони грошового обігу.

План вивчення теми

1. Вартість товару та його особливості.

2. Гроші та їх складові.

Методичні рекомендації

Величина вартості товару значною мірою визначається суспільно необхідними витратами праці і виміряється суспільно необхідним робочим часом. Величина останнього, як правило, збігається з індивідуальними витратами праці тих товаровиробників, що доставляють на ринок переважне більшість товарів одного виду, і встановлюється стихійно в процесі конкурентної боротьби. Такі товаровиробники знаходяться в кращому положенні, чим їхні конкуренти, що затрачають більше праці, оскільки останні несуть утрати на суму реалізованої продукції, помножену на різницю суспільної й індивідуальної вартості продукції.

Суспільно необхідний робочий час і обумовлена їм величина суспільної вартості не залишаються незмінними і залежать від продуктивної сили праці і його інтенсивності. Продуктивна сила праці визначається, у свою чергу, рівнем розвитку науки, природними здібностями, досвідом, культурою і кваліфікацією працівника, а також суспільною комбінацією виробничого процесу і природних умов, у яких він відбувається. Продуктивність праці виражається в кількості продукції, зробленої за одиницю часу (година, робочий день, місяць і т.п.), чи кількістю часу, витраченим на виготовлення одиниці продукції. Величина вартості товару змінюється прямо пропорційно кількості і назад пропорційно продуктивній силі праці.

Під час більш інтенсивної праці одиниця часу виражає велику масу праці. Це свідчить про те, що саме по собі робочий час не може дати повного представлення про фактичні витрати праці. Тому при різній інтенсивності праці воно не може бути безумовним мірилом вартості. Суспільно необхідні витрати праці виміряються робочим часом лише при його середній інтенсивності.

У товарному виробництві важливе значення має дотримання закону грошового обігу. Суть його полягає в тому, що кількість грошей, необхідна для обігу товарів, повинна дорівнювати сумі усіх проданих товарів, поділеній на середнє число оборотів однойменної грошової одиниці. При цьому від суми цін товарів треба відняти суму цін товарів, проданих у кредит, і суму взаємних платежів і додати суму платежів, за якими настав час оплати.

деКГ – кількість грошей, необхідних для обігу;

СЦ- сума цін товарів, що знаходяться в обігу;

К– сума цін товарів, що продані у кредит;

П– платежі, по яким настав час оплати;

ВП– взаємні платежі;

О– середнє число оборотів грошової одиниці.

Рівняння Фішера:

MV=PQ

де M – кількість грошей в обігу;

V – швидкість обігу

P – кількість товару на ринку;

Q – ціна товару.

Надмірний випуск паперових грошей, кількість яких перевищує існуючу товарну масу, веде до зниження купівельної спроможності грошових одиниць, тобто інфляції. Проблеми інфляції будуть вивчатись детально в курсі макроекономіки, але вже зараз необхідно чітко засвоїти, що причиною інфляції є серйозні помилки і прорахунки в економічній політиці, стихійні катастрофи, економічні кризи, війни та інші соціальні потрясіння, коли значно скорочуються можливості випуску товарів і в той же час не зменшуються або навіть зростають витрати на підтримку обсягів виробництва шляхом емісії паперових грошей.