Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політична економія Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
912.9 Кб
Скачать

Передмова

Дисципліна «Політична економія» є базовою навчальною дисципліною економічної теорії і відіграє важливе значення у фундаментальній підготовці фахівців з економіки і підприємництва.

Вона сприяє формуванню ґрунтовних знань про економічну систему суспільства, законів її функціонування і розвитку для розуміння чинників зародження, утворення і напрямів розвитку сучасних соціально-економічних систем, їх спроможності задовольнити потреби людей.

На методологічних засадах цивілізаційної теорії розвитку суспільного виробництва – продуктивних сил і економічних відносин-формується певний тип економічного мислення, економічна психологія та світогляд студентів, забезпечується засвоєння ними знань та методів цивілізаційного, синергетичного та діалектичного аналізу економічного життя суспільства; познання закономірностей розвитку економічних систем; з’ясування механізму дії економічних законів і механізму використання їх людьми у процесі господарської діяльності; визначення принципових рис основних соціально-економічних систем та напрямів їх еволюції, ролі політекономії в розробці шляхів планомірної трансформації постсоціалістичної економіки в соціально орієнтовану економічну систему.

Навчально-методичний посібник складений на основі програми навчальної дисципліни «Політична економія» для студентів заочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” напрямами підготовки “Фінанси і кредит”, “Економіка підприємства”, “Управління персоналом та економіка праці”.

Навчально-методичний посібник “Політична економія” призначений допомогти студентам у вивченні дисципліни, розкрити зміст політекономічних термінів та категорій.

Матеріали посібника систематизовано у чотирьох змістових модулях:

У першому змістовому модулі “Основи розвитку економічних систем” розкрито основні положення, щодо розвитку економічної системи суспільства та відносин власності. Значна увага приділяється виробництву матеріальних благ, зокрема розкриваються організаційні форми виробництва, виробнича інфраструктура, фактори виробництва. Розкрита сутність товарної форми організації товарного виробництва.

У другому змістовому модулі “Матеріальне виробництво та його результати” показано особливості первісного нагромадження капіталу, його перетворення у інші форми, зміст теорій заробітної плати. Головними проблемами у цьому модулі визначені такі проблеми: як ринок, його структура, моделі і функції; підприємство як товаровиробник; домогосподарство в системі економічних відносин.

У третьому змістовому модулі “Держава в системі суспільного відтворення” розкриваються питання, які відображають особливості суспільного відтворення, економічного зростання та економічного розвитку на сучасному етапі. Показано роль держави в системі суспільного відтворення господарського механізму та визначені економічні функції держави.

У четвертому змістовому модулі “Закономірності розвитку економічних систем” визначено закономірності та етапи розвитку капіталістичної та соціалістичної економічних систем. Розкрита сутність сучасних економічних систем та особливості розвитку перехідних економік. Визначені форми міжнародних економічних відносин, суть і структура світового господарства. Розкрита проблема глобалізму, як форми світового економічного розвитку.

У посібнику приділяється велика увага вивченню сучасних інструментів економічного аналізу, знання яких дозволяє кожному, хто вивчає дану науку, самостійно аналізувати складні економічні явища та процеси і робити вірні економічні висновки.

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без будь-яких зусиль усвідомити проблемний характер окремих положень.

Матеріал, викладений у посібнику, дозволить активізувати пізнавальну діяльність студентів при вивченні дисципліни.

Навчально-методичний посібник “Політична економія” може бути корисним для студентів всіх форм навчання економічного спрямування.