Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політична економія Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
912.9 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Проаналізуйте альтернативні підходи до визначення прибутку.

  2. Продумайте, які фактори можуть збільшити прибуток чи його норму?

Бібліографічний список до теми

1.1.[§56-58]; 1.4.[Т.12]; 1.5.[р.18]; 1.7.[Т.7]

Тема 9. Домогосподарство в системі економічних відносин

Мета роботи: розширити та систематизувати знання студентів щодо сутності домогосподарства та його місця у ринковій економіці.

План вивчення теми

  1. Місце та роль домогосподарства в суспільному відтворенні.

Методичні рекомендації

Вивчення даної теми необхідно розпочати зі з’ясування суті поняття, “домогосподарство”, яка чітко розкривається виходячи із його функцій – постачальника ресурсів та капіталу, як у формі майна так і у формі грошей на ринок. А також домогосподарство одночасно виступає як основний споживач на ринку товарів та послуг.

Основними джерелами доходів домогосподарства можуть бути: заробітна плата, підприємницький прибуток, земельна рента, депозитні вклади, цінні папери Додатковими джерелами доходу можуть бути трансфертні платежі держави та інші банківські вклади, та страхові поліси. Слід розібратися із процесом використання доходу, чітко розмежувати витрати на споживання та заощадження, зрозуміти ефект доходу та ефект заміщення.

Питання для самоконтролю

  1. Чи тотожні поняття “родина” та “домогосподарство”?

  2. Чому домогосподарство є важливим елементом ринкової економіки?

  3. Покажіть та обґрунтуйте джерела надходжень доходу домогосподарства.

  4. Як розподіляються доходи домогосподарств?

Бібліографічний список до теми

1.1.[§48-55,75]; 1.2.[T.5-6;11-14]; 1.3.[гл.2,9]; 1.4.[Т.5,11]; 1.5.[р.20,21]; 1.7.[Т.11,12]

Тема 10. Підприємництво. Галузеві особливості функціонування капіталу. Форми прибутку: торгівельний, процент, рента

Мета роботи: закріпити і розширити знання студентів про підприємництво як самостійну ініціативну і ризикову господарську діяльність.

План вивчення теми

1. Підприємство в умовах аграрного сектору.

Методичні рекомендації

Підприємець є одним з людських факторів виробництва без якого ринкова економіка неможлива. Щоб стати підприємцем не обов’язково мати реальний капітал і бути власником майна, оскільки головним капіталом підприємця є не гроші, не знаряддя або предмети праці, а його господарський хист, уявлення про суспільні потреби, знання психології споживача.

Необхідно і важливо відрізняти підприємця від менеджера і бізнесмена.

Сільське господарство є однією з провідних галузей народного господарства, де процеси мають свої особливості, які зумовлюються значним впливом на нього природних факторів та формами землекористування.

В аграрному секторі виникають специфічні виробничі відносини, які визначаються системою відносин власності, а також процесом виробництва сільськогосподарської продукції, її розподілу, обміну та використання. Основними суб'єктами аграрних відносин є землевласники, підприємці орендатори, наймані працівники, селяни - фермери.

Відносини власності на землю є основним елементом аграрних відносин. Останні - це відносини між людьми, господарствами, членами суспільства, з одного боку, і державою - з другого, з приводу привласнення засобів виробництва і використання доходів сільськогосподарських підприємств.

Земельні відносини у всіх країнах світу пройшли тривалий шлях розвитку, й у кожній країні були свої особливості в цьому процесі. У всіх зарубіжних країнах великого розвитку набула оренда землі у землевласника селянином-фермером і капіталістом підприємцем.

Складовою частиною аграрних відносин є рентні відносини. Слід зауважити, що якою б великою не була роль природних , біологічних та інших факторів, сільськогосподарський продукт створюється працею людей.

Земля розглядається як капітальна вартість, що приносить доход. Вона продається за таку суму, що будучи покладена в банк, приносила би доход дорівнює ренті

Ціна землі = Рента / банківський відсоток · 100%

Ціна землі знаходиться в прямої залежності від величин ренти й у зворотній залежності від банківського відсотка. Навколо цієї величини коливаються ринкові ціни на землю: ціни залежні від попиту та пропозиції. Пропозиція землі, не еластично, і при рості попиту ціна землі має тенденцію до підвищення.