Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політична економія Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
912.9 Кб
Скачать

Ситуаційні завдання

Варіант 1

Статутний капітал компанії – 900 млн. грн. Визначений прибуток, що підлягає розподілу між акціонерами, складає 84 млн. грн. Випущено 6 млн. акцій. Ставка банківського відсотка – 15%. Яка мінімальна вартість акції? Який очікуваний розмір дивіденду? Який курс акції?

Варіант 2

Компанія випустила в обіг 200 тис. простих акцій, 10 тис. привілейованих акцій номінальною вартістю по 100 грн. і нормою дивіденду 6%. Отримано 220 тис. грн. чистого прибутку. Розрахуйте скільки компанія повинна виплатити власникам простих акцій і скільки власникам привілейованих акцій.

Варіант 3

Власний капітал банку – 350 тис. грн. Залучений капітал - 2500 тис. грн., капітал, наданий у позику – 2850 тис. грн. Норма банківського відсотка, що сплачується вкладникам – 8% річних, норма позичкового відсотка – 12% річних. Витрати по веденню банківської справи (зарплата службовців, амортизація обладнання й ін.) склали 15 тис. грн. Розрахуйте норму банківського прибутку.

Варіант 4

Підприємством випущено 2000 простих акцій. В аналізованому році прибуток, що підлягає розподілу у вигляді дивідендів склав 700000 грн. Визначити курс акції, якщо норма банківського відсотка склала 15%.

Варіант 5

Як зміниться курс акції, якщо номінальна ціна акції складає 600 грн., а дивіденд, що припадає на 1 акцію, зміниться зі 100 грн. до 300 грн. При цьому зміниться ставка банківського відсотка з 5% до 20%.

Варіант 6

На кожну акцію номінальною вартістю 500 грн. припадає 200 грн. дивідендів. Визначити курс акції, якщо банківський відсоток складає 12%.

Варіант 7

На трьох однакових за родючістю ділянках, але розташованих на різній відстані від ринку збуту, при однакових витратах на виробництво одержано однаковий урожай. Транспортні витрати, пов'язані з реалізацією продукції на першій ділянці становлять 2200, на другій - 1200, на третій - 200 грошових одиниць. Визначте величину диференціальної ренти 1 на середній і кращій земельних ділянках.

Варіант 8

Фермер-орендар одержує 20% прибутку на 50 тис. грн. вкладеного в землю капіталу. Величина додаткового продукту, одержаного після реалізації продукції, складає 30 тис. грн. Визначте величину ренти, одержуваної власником землі.

Варіант 9

Якою буде ціна земельної ділянки, якщо річна земельна рента збільшиться з 1000 до 1200 грн., а норма банківського відсотка зменшиться з 15 до 12%?

Варіант 10

Фермер-орендар одержує 15% прибутку на 100 тис. грн. вкладеного в землю капіталу. Величина додаткового продукту, одержаного після реалізації продукції, складає 12 тис. грн. Визначте величину ренти, одержуваної власником землі.

Питання для самоконтролю

  1. Із чого складається підприємницький дохід?

  2. Яким чином розподіляється підприємницький дохід?

  3. В чому полягає економічна сутність категорії рента?

  4. Чому сучасне сільськогосподарське виробництво не може розвиватись без агробізнесу?

Бібліографічний список до теми

1.1.[§48-55,75]; 1.2.[T.5-6;11-14]; 1.3.[гл.2,9]; 1.4.[Т.5,11]; 1.5.[р.20,21]; 1.7.[Т.11,12]

Змістовий модуль 3. Держава в системі суспільного відтворення

Тема 11. Суспільне відтворення. Суспільний продукт та його основні форми

Мета роботи: розширити та закріпити знання про процес економічного відтворення суспільного продукту методи його обчислення та розподіл національного доходу на споживання та заощадження.

План вивчення теми

1. Специфіка формування продуктивності суспільної праці на сучасному етапі та її роль у відтворювальному процесі.

2. Специфіка розподілу національного доходу в умовах формування ринкової економіки.

3. Проблеми економічного зростання в умовах формування ринкової економіки.

Методичні рекомендації

Виходячи з того, що виробництво є безперервним процесом повторення, тобто споживання факторів виробництва, які необхідно відновлювати, а це і є процес відтворення.

Суспільне економічне відтворення не є простою сумою одиничних процесів відтворення окремих підприємств. Воно включає в себе слідуючи елементи:

  • відтворення суспільного продукту в його конкретних формах;

  • відтворення людського ресурсу, як фактора виробництва та його зайнятості;

  • відтворення засобів виробництва, як необхідних умов суспільного процесу відтворення;

  • відтворення національного багатства;

  • відтворення самих економічних відносин.

Як ми уже знаємо, що людський фактор у своїй єдності із засобами виробництва складають продуктивні сили суспільства, тому відтворення продуктивних сил є матеріальною базою всієї економічної системи суспільства.

Розподіл у відтворенні виконує потрійну роль:

По-перше є умовою виробництва; по-друге виступає результатом виробництва; по-третє, визначає характер і кількісний рівень споживання. Існують дві моделі розподілу національного доходу (НД) – функціонально-факторна та індивідуальна.

Функціонально-факторний розподіл означає розподіл НД, залежно від ролі кожного фактора виробництва продукту (праці, землі, капіталу, підприємництва). Відповідно до означених факторів НД розподіляється на заробітну плату, ренту, процент та прибуток. Ці доходи від розподілу НД називають первинними, або основними.

На основі перерозподілу НД формуються вторинні доходи – це трансферні платежі держави (пенсії, стипендії, допомоги, пільг).

Це офіційний розподіл і перерозподіл НД, який фіксується статистикою. Але більшим від офіційного є неофіційний перерозподіл що відбувається внаслідок існування тіньової економіки.

Індивідуальний розподіл показує джерела особистих доходів: заробітна плата, процент дивіденду, орендна плата, соціальні виплати, страхування.

У теоретичному і практичному аспекті поняття „економічне зростання” тісно пов’язане з терміном „розширене відтворення”, але за своїм змістом це не економічні категорії. Економічне зростання характеризує рух, направленість розвитку економіки на макрорівні національному чи світовому. Сьогодні відокремлюють два типи економічного зростання – екстенсивний і інтенсивний. Але необхідно пам’ятати що вони існують не окремо а одночасно з переважаючим із них. Економічне зростання з переважаючим інтенсивним типом веде до прогресу. Руйнівними силами економічного зростання є суперечності. Основною і рушійною силою розвитку виробництва є його суперечлива взаємодія зі споживанням. Слід чітко розібратися в моделях економічного зростання: одно факторна модель Харрода-Домара, багатофакторні моделі Е.Денісона, В. Леонтьева.