Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_vitratami_Den_Bakal_2012.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю студентів

  1. Обґрунтуйте для чого створюються запаси на під­приємстві.

  2. Як впливає неефективне управління запасами на ре­зультати діяльності підприємства?

  3. У чому сутність системи управління запасами на під­приємстві?

  4. Які переваги й недоліки існуючих моделей управління запасами з фіксованим розміром запасу і з фіксованим пе­ріодом поставки?

  5. За яких умов доцільним є формування системи управ­ління запасами «точно за часом»?

  6. У чому полягає необхідність поділу витрат залежно від зміни обсягів поставки запасів? Які витрати називаються релевантними?

  7. Як визначити витрати на придбання, на розміщення за­мовлення і на зберігання запасів?

  8. Що таке оптимальний розмір замовлення і як його ви­значити за критерієм витрат?

  9. Яким чином визначається час наступного замовлення матеріалів?

  10. З якою метою на підприємстві утримують резервний запас і як його визначити?

  11. Як визначити оптимальний розмір замовлення за умов релевантних витрат на придбання запасів?

  12. Як впливають методи оцінки вибуггя запасів на витрати підприємства?

  13. За яких умов доцільно використовувати метод собівартості перших за часом надходжень запасів (ФІФО)?

  14. У чому особливості оцінювання запасів під час їх вибуття у виробництво за методом середньозважених витрат?

Бібліографічний список

1, 3, 4, 6, 12, 14, 15, 18, 19, 23

3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Модуль 1. Управління витратами

Змістовий модуль 1. Загальні засади управління витратами

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 1

Тема 1, 2. Загальна характеристика витрат та чинники їх формування. Система управління витратами

Мета заняття: засвоєння, закріплення і систематизація знань про характеристику витрат та чинники їх формування та концептуальні основи та методику управління витратами.

План заняття

  1. Класифікація витрат і її практичне застосування в управлінні і прийнятті господарських рішень, різноманітність витрат і їх групування за певними ознаками.

  2. Вплив співвідношення прямих і непрямих витрат на точність калькулювання.

  3. Трансфертні ціни і їхня роль у формуванні витрат, цілі і методи трансфертного ціноутворення.

  4. Управління витратами як процес цілеспрямованого формування витрат за їх видами, місцями і носіями за постійного контролю їх рівня та стимулювання зниження.

  5. Функціональний аспект системи управління витратами: нормування, планування, облік, аналіз витрат, стимулювання їх зниження.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При вивченні даної теми та підготовці до семінарського заняття студентам необхідно з'ясувати, що наступним кроком до прийнятті господарських рішень є вивчення класифікації витрат за певними ознаками.

Вивчаючи тему, особливу увагу слід приділити таким питанням: склад і характеристика елементів системи управління витратами, зв'язки між ними, управлінський і фінансовий аспекти формування витрат підприємства.

Управління витратами на підприємстві можна визначити як взаємопов'язаний комплекс робіт, які формують коригуючи впливи на процес здійснення витрат під час господарської діяльності підприємства, спрямовані на досягнення оптимального рівня (в межах допустимих відхилень) витрат в усіх підсистемах підприємства за виконання в них будь-яких робіт. Зрозуміло, що критерієм оптимізації у такому разі є мінімальні витрати.

Перше питання це питання його структуризації витрат підприємства з урахуванням їх різноманітності з метою їх практичного застосування в управлінні і прийнятті господарських рішень.

Необхідність структуризації середовища випливає з необхідності класифікації сил впливу та необхідності кількісної або якісної оцінки цих сил.

Усі витрати підприємства можуть бути ідентифіковані за видом, місцем виникнення і носієм. Ці три параметри відображають об'єктивні властивості процесу витрачання господарську ресурсів, є вузловими елементами його структури

На точність калькулювання впливає співвідношення прямих і непрямих витрат, тому при вивченні цього питання слід звернути увагу на склад прямих та непрямих витрат на основі ПСБО 16.

Третє питання присвячено трансфертним цінам, слід визначити їхню роль у формуванні витрат, а також цілі і методи трансфертного ціноутворення. На основі підготовленого матеріалу слід позначити цінову політику окремого підприємства.

Управління витратами передбачає процес цілеспрямованого формування витрат за їх видами, місцями і носіями за постійного контролю їх рівня та стимулювання зниження.

Управління витратами передбачає виконання всіх дій, які реалізуються під час управління будь-яким об'єктом, тобто розроблення і реалізацію рішень, а також контроль за їх виконанням. Такі дії реалізуються через елементи управлінського циклу: прогнозування, планування, організацію, мотивацію, облік та аналіз.

Система управління витратами (СУВ), як і будь-яка система управління, складається з двох підсистем: тієї, яка управляє, і тієї, якою управляють (об'єкта управління).

Управління витратами на підприємстві здійснюється свідомо суб'єктами управління, якими є керівники, фахівці підприємства та його структурних підрозділів (цехів, відділів, дільниць тощо). Об'єктом управління в СУВ є процеси, операції, явища, які виникають на підприємстві під час його господарської діяльності, що розглядаються з точки зору здійснення витрат, тобто витрачання ресурсів.

Щоб визначити процес стимулювання зниження витрат слід розглянути шляхи зниження витрат та місце їх виникнення, для цього необхідно визначити функціональний аспект системи управління витратами: нормування, планування, облік, аналіз витрат та стимулювання їх зниження.

У формуванні витрат підприємства вирізняють управлінський і фінансовий аспекти. Управлінський аспект пов'язаний із внутрішніми потребами підприємства щодо планування, обліку та регулювання витрат у процесі господарської діяльності. Його зміст має конфіденційний характер.

Фінансовий аспект стосується потреби переважно зовнішніх підприємств, агентів (державних установ, банків, акціонерів), хоча його інформація може використовуватися й працівниками управлінського персоналу даного підприємства. Слід зазначити, що зміст фінансового аспекту формування витрат є відкритим, публічним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]