Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_vitratami_Den_Bakal_2012.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2 формування витрат і собівартість продукції

Тема 3. Формування витрат центрів відповідальності та підприємства в цілому

Поняття «центри відповідальності», «місця витрат». Мета диференціації витрат за місцями їх формування і центрами відповідальності. Ієрархічна структура місць витрат на підприємстві. Вимоги до організації центрів відповідальності. Функціональний і територіальний критерії організації центрів відповідальності. Кошториси підрозділів. Склад витрат в місцях їх формуван­ня різного ієрархічного рівня. Методика складання кошто­рисів підрозділів різного функціонального призначення. Гнучкі кошториси підрозділів. Розподіл витрат допоміжних та обслуговуючих підрозді­лів за складання кошторисів. Проблема розподілу витрат допоміжних і обслуговую­чих підрозділів між підрозділами основного виробництва. Методи розподілу витрат. Особливості та сфера застосування окремих методів розподілу витрат допоміжних і обслуговую­чих підрозділів.

Тема 4. Методичні основи обчислення собівартості окремих виробів

Суть і загальні засади обчислення собівартості окремих виробів. Методи калькулювання та сфера їх застосування. Розподіл непрямих витрат під час калькулювання. Калькулювання у комплексному (сумісному) виробництвах. Собівартість готової та реалізованої продукції. Сутність АВС-методу та його роль в удосконаленні калькулювання. Локалізація ресурсів і обчислення витрат за окремими видами діяльності. Розподіл витрат діяльності між об’єктами калькулювання.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3. КОНТРОЛЬ І АНАЛІЗ ВИТРАТ

Тема 5. Облік у системі управління витратами

Облік витрат як основна передумова їх контролю. Формування облікової інформації. Облік витрат за їх видами. Облік матеріальних витрат, трудових, витрат пов’язаних з основними засобами. Облік браку у виробництві. Методи обліку витрат: по детальний метод, за групами виробів, за замовленнями, за процесами, нормативний метод, метод стандарт-костинг.

Тема 6. Контроль витрат і стимулювання економії ресурсів

Види та методи контролю витрат. Функції витрат як засіб оцінювання роботи підрозділів – центрів витрат. Система контролю витрат на основі їх нормування (стандартизації). Внутришній контроль, структура и функції. Фактори, що впливають на систему внутрішнього контролю. Ефективність облікових і контрольних систем. Внутрішні резерви зниження витрат та стимулювання економії ресурсів. Форми стимулювання залежно від величини економії, яку можна спрямувати на преміювання за зниження витрат. Розподіл премії між учасниками заходу з еко­номії витрат.

Тема 7. Аналіз системи «витрати – випуск – прибуток» як інструмент обґрунтування виробничо-маркетингових рішень

Сутність і передумови аналізу системи «витрати—випуск— прибуток» (CVP). Показники, що обчислюються та аналізуються за CVP-аналізу. Розподіл витрат на змінні та постійні. Роль маржинального прибутку в аналізі та прийнятті рішень. Спрощена модель лінійних співвідношень за CVP - аналізу та графічна інтерпретація її. Аналіз рівноваги операційної діяльності. Аналіз за умов невизначеності та безпеки виробництва. Залежність прибутку від операційної активності та структури витрат. Операційний ліверидж (важіль), визначення його та застосування в оперативному аналізі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]