Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
234.5 Кб
Скачать

Visual Basic

  1. Складові частини вікна

Visual Basic--потужна с-ма програмування, яка дозволяє створити складні програми, що працюють в середовищі Windows. Після активізації Microsoft Visual Basic з'являється вікно нового проекту. Проект-- це завершена програма, яка може складатись з декількох файлів. У вікні є вкладка NEW, що містить перелік кількох проектів. За умовчуванням активізується Standart. exe., кн. "Открыть", Новый проект. З'являється вікно: 1) General-- панель (зліва), яка містить набір елементів керування, які використовуються при створенні проекту, 2) Project -- панель (зправа), яка містить список елементів (файлів), що складають проект, 3) кнопки View Code, View Object (зправа зверху) для переходу у режим кодів і навпаки, 4) Properties- панель, де ми задаємо властивості кожному об'єкту проекту (назву, колір, розмір і т.д.), 5) Form Layout --розмежування форми на екрані, 6) Project --cама форма. Засоби керування використовуються для створення об'єктів у формі (командна кнопка, поле типу Label). Об'єкт --це елемент інтерфейса користувача, створений за допомогою засобів керування. У вікні властивостей можемо змінювати властивості.

  1. Типи змінних

Змінна --місце розташування данних в програмі. Змінні можуть зберігати початкові значення, значення результатів розрахунків, значення властивостей. Змінну в програмі оголошують. При оголошенні визначають ім'я, тип і розмір змінної. Ім'я обов'язково починається з літери, вміщує до255 символів але не може містити крапок. Іменем не можуть бути стандартні назви (Label…) або ключові слова. За умовчуванням всі данні мають тип Variant. Типи змінних: Integer-2б; LongInteger-4б; Single-precision Floating point- 4б; Currency-8б; String-8б; Date-8б; Variant-16б-число, 22б+1б- символ. Для оголошення змінної використовується оператор DIM<ім'я змінної>[AS<тип>].

  1. Функції InputBox, MsgBox та інші.

Ф-ія --це оператор, який виконує визначені дії і повертає результат роботи в програму. Ф-ія може мати 1 або декілька аргументів, які беруться в дужки і відокремлюються комами.

InputBox використовується для збереження вхідних даних. При використанні цієї ф-ії на екрані з'являється діалогове вікно із запитом для вводу значень, які присвоюються змінній, що є аргументом ф-ії. Заг. вигляд ф-ії: InputBox (арг.1[, арг.2,…])

MsgBox виводить у форму попередньо введені значення в діалоговому вікні. Заг. вигляд ф-ії: MsgBox (Messege [, Button][, Title]). Messege --повідомлення на екрані, Button --це число в залежності від значення якого змінюється вигляд діалового вікна (16- вікно з цим повідомленням, 64- інформаційне вікно, 3- у вікні з'явл. кн. Да, Нет, Отмена), Title-- текст в рядку заголовка вікна.

Інші: ABS(n)- абсолютне значення n,Cos(n)- косинус кута n, Exp(n)- константа, Log(n)- натуральний логарифм від n, Rnd(n)- генерація випадкового числа; Sgn(n)- повертає -1, якщо n<00, 0 якщо n=0, +1 якщо n>0; Sin(n)- синус, Sqr(n)- корінь квадратний, Tan(n)- тангенс, Val(n)- перетворення рядкової велчини в число, Str(n)- перетворює чисельне значення в рядкову величину.

Ф-ії для роботи з рядковими зм-ми: Ucase -перетворення всіх символів у верхній регістр (великі літери), Lcase - перетворення всіх символів у нижній регістр, Right -перетворення заданого числа символів починаючи від кінця рядка (Right ("Petrov", 2)="ov", Mid -повертання заданого числа символів починаючи з вказаної позиції (Мшв("Ivanenko",2,3)="van", String -повторення вказаного символа визначену кількість разів (String (4,"$")=$$$$, Asc -повертання кода для вказаного символа їз таблиці символів (Asc("R")=82, CHR -повертання символа для вказаного кода.

  1. Умовні оператори

Умовні оператори використовуються в програмах для керування кодом виконання програми в залежності від значення умови, яка перевіряється. Результатом перевірки умови є значення TRUE або FALSE. І це значення може бути збережено у змінних типу Variant або Boolean. IF <умова> THEN <дія> (IF passw="100" THEN Load.Form). Якщо дія включає декілька операторів, тоді після THEN відбувається перехід на наступний рядок

IF passw="100" THEN

Load.Form1

Form1.show

End IF

У випадку коли дія повинна виконуватися при значенні умови FALSE використ. оператор

IF not passw="100" THEN

MsgBox "Пароль невірний"

Якщо умовний оператор має декілька умов, він наз. складним умовним оператором і має вигляд:

IF <умова1> THEN

<дія1>

ELSE IF <умова2> THEN

<дія2>

ELSE

<дія3>

End If.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]