Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Міжнародний менеджмент Наоч. навч посібник 2014.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Теорії міжнародних інвестицій

Теорія конкурентних переваг, зумовлених володінням цінними активами – компанія здійснює прямі іноземні інвестиції (ПІІ) завдяки тому, що вона володіє цінними активами, що забезпечують їй монополістичне перевагу на зарубіжних ринках. 

Електична теорія (Джон Даннінг) це універсальна теорія прямих іноземних інвестицій, що поєднує в собі аналіз трьох аспектів ведення бізнесу на території зарубіжних країн:

1)переваги від володіння цінними активами;

2)переваги від розміщення виробництва за кордоном;

3) переваги від інтерналізації процесу випуску продукції або надання послуг. 

Теорія інтерналізації – якщо транзакційні витрати вище витрат, пов'язаних з прямим інвестуванням капіталу у власні закордонні підприємства, то випуск продукту, що реалізується на міжнародному ринку, слід здійснювати в рамках корпорації.  Транзакційні витрати - це витрати, пов'язані з веденням переговорів з укладення контракту і його реалізацією.

Стратегії проникнення на закордонні ринки

Ліцензування (liccensing) угода, відповідно до умов якої фірма (ліцензіар) продає іншій компанії (ліцензіату) право на використання своєї інтелектуальної власності в обмін на виплату роялті.

Міжнародний франчайзинг (franchising) спеціальна форма ліцензування, яка надає незалежному підприємцю чи компанії (франчайзі - franchisee) право вести бізнес під ім'ям іншого підприємця або компанії (франчайзера - franchisor) в обмін на виплату винагороди. Франчайзер, на відміну від ліцензіара, надає більш потужну підтримку своїм франчайзі.

Спеціалізовані способи проникнення на зарубіжні ринки

Контрактне виробництво (contract manufacturing) – процес залучення інших компаній з метою скорочення обсягу фінансових і трудових ресурсів, необхідних для фізичного виготовлення продукції.

Управлінський контракт (management contract) – угода, відповідно до якої одна компанія надає управлінські, технічні та інші спеціалізовані послуги другій компанії за певну винагороду. Управлінські контракти дозволяють отримати додаткові доходи без інвестиційних ризиків.

Контракт на будівництво об'єктів під ключ (turnkey contract) – це договір, відповідно до якого компанія бере на себе зобов'язання з проектування, будівництва і оснащення об'єкта з подальшою передачею замовнику. Останнім часом все більшої популярності набувають так звані «проекти БЕП» - «будівництво - експлуатація - передача» (BOT, built - operate - transfer).

Найголовніші рішення щодо входження:

  • до яких ринків входити;

  • коли до них входити;

  • в яких масштабах.

Найпривабливіші іноземні ринки, як правило перебувають у політично стабільних розвинутих країнах і країнах, що розвиваються, де існують системи вільного ринку і де немає стрімкого зростання темпів інфляції або заборгованості приватного сектора.

Раннє входження до національного ринку, випередження інших міжнародних фірм обіцяє кілька переваг, яки необхідно порівнювати з новаторськими витратами, а також із більшим ризиком навдачі в бізнесі.