Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Міжнародний менеджмент Наоч. навч посібник 2014.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Передмова

Радикальні зміни, які відбуваються в українській економіці, потребують від вищої школи забезпечити підготовку кваліфікованих менеджерів, які могли б працювати в організаціях національної економіки, що залучені у міжнародні економічні зв'язки. Більше того, навіть менеджери організацій, які орієнтовані на внутрішній ринок, все частіше стикаються з різноманітними аспектами міжнародного менеджменту, оскільки, по-перше, у всякому випадку конкурують з іноземними виробниками на своєму ринку, і, по-друге, мають можливість вступати в кооперацію з фірмами різних країн, що являється необхідною умовою підтримки конкурентоспроможності.

Міжнародний менеджмент необхідно вивчати з таких причин: всі організації, в яких студенти будуть працювати в майбутньому, так чи інакше залучені у процес глобалізації економіки; відсутність знань та навичок у сфері міжнародного бізнесу може стати серйозною перешкодою на шляху кар'ерного зросту; сучасний спеціаліст повинен бути в курсі останніх досягнень у сфері технологій управління. Менеджери все частіше будуть підтримувати контакти з колегами, споживачами, постачальниками і конкуруючими фірмами з країн з різною культурною спадщиною.

Навчально-методичний посібник з дисципліни «Міжнародний менеджмент» підготовлений з метою надати допомогу студентам у вивченні теоретичного матеріалу, набутті та розвитку навичок управління сучасними організаціями, що функціонують у міжнародному діловому середовищі.

Наочний навчальний посібник підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни «Міжнародний менеджмент»для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр» за галуззю знань 0305 - Економіка та підприємництво.

Програмою навчальної дисципліни передбачається вивчення семи тем, які розглядають особливості економічного розвитку і ділові можливості в різних країнах, відмінності міжнародного менеджменту від національного менеджменту, стратегічні аспекти ведення міжнародного бізнесу, класифікація міжнародних корпоративних стратегій, процес формування стратегій міжнародної компанії, фактори, які визначають способи проникнення на міжнародні ринки, управління у міжнародних організаціях (маркетинг, управління операціями (виробничий менеджмент), фінансовий менеджмент, фінансовий і управлінський облік, управління людськими ресурсами).

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без будь-яких зусиль усвідомити проблемний характер окремих положень. Матеріал, викладений у посібнику, дозволить активізувати пізнавальну діяльність при вивченні дисципліни, вивільнити час для практичної підготовки.

Посібник призначений для студентів, аспірантів, викладачів економічних дисциплін вищих навчальних закладів, а також всіх, кого цікавлять проблеми та особливості міжнородного менеджменту.

Тема 1. Суть і характерні риси міжнародного менеджменту Загальна характеристика міжнародного бізнесу

Міжнародний бізнес – це підприємницька діяльність того або іншого економічного суб’єкта (компанії, підприємства, банку і т.д.) у двох і більше країнах.

Основні причини виходу бізнесу на міжнародний рівень:

1) прагнення до отримання додаткового прибутку;

2) загострення конкуренции в країні; 3) вихід до нових джерел корисних копалин і сировини; 4) доступ до нових ринків робочої сили; 5) засвоєння нових ринків збуту