Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bukhgaltersky_oblik / Сєрікова Т.М., Понікаров В.Д. Бухгалтерський облік

.pdf
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 4.

Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

4.1. Бухгалтерські рахунки, їх побудова

За допомогою балансового узагальнення в бухгалтерському обліку здійснюється постійний контроль за всіма ресурсами підприємства, зобов’язаннями і власним капіталом шляхом зіставлення показників активу і пасиву. Але складання повного бухгалтерського балансу є дуже трудомістким процесом навіть в умовах використання ПЕОМ, тому він складається, як правило, тільки один раз на квартал. Тобто баланс служить лише для відображення стану активів підприємства, зобов’язань і власного капіталу на певну дату, а від бухгалтерського обліку вимагаються відомості про їх постійний рух і стан на будь-який момент часу.

У процесі господарської діяльності підприємство здійснює велику кількість операцій, кожну з яких практично неможливо відобразити безпосередньо у балансі. Якби навіть кожна господарська операція відображалася прямо у балансі, неможливо було б виявити і контролювати взаємний зв’язок між ними. Крім того, у балансі ресурси відображаються тільки у грошовому вимірі і тільки на певну дату. Для цілей управління керівництву підприємства необхідно знати щодня наявність і рух активів, зобов’язань і власного капіталу як у грошовому, так і в натуральному вимірі. Засобом для ведення поточного обліку й одержання відомостей про рух господарських засобів і джерел їх формування служить система бухгал-

терських рахунків.

Система рахунків – це спосіб поточного відображення, економічного групування й оперативного контролю за активами, зобов’язаннями і власним капіталом підприємства та їх рухом. Саме на рахунках бухгалтерського обліку на основі відповідної первинної документації відображаються господарські операції.

61

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Рахунки відкриваються на кожен об’єкт обліку (зокрема на кожен вид активів, зобов’язань і власного капіталу), тобто відповідно на кожну статтю балансу. Записи на рахунках ведуться в різних вимірниках – натуральних, трудових, але обов’язково й у грошовому вимірі.

Графічно бухгалтерський рахунок можна представити як таблицю (рис. 4.1).

Найменування рахунку

Дебет

 

 

Кредит

 

 

 

 

 

 

Рис. 4.1. Схема побудови бухгалтерського рахунку

Ліва сторона рахунка називається дебетом, а права – кредитом. Підсумки записів сум операцій за дебетом і кредитом називаються оборотами. Різниця між сумами, проставленими на одній стороні рахунка і сумами, зазначеними на іншій стороні, називається залишком, чи сальдо.

За своєю природою групування ресурсів підприємства за видами у бухгалтерському обліку протилежне їх групуванню за джерелами формування. Тому залишки, а також збільшення чи зменшення об’єктів, що враховуються, записуються на різних сторонах рахунка в залежності від того, що враховує цей рахунок: активи чи зобов’язання і власний капітал.

У залежності від того, що відображається на тому чи іншому рахунку – активи або зобов’язання і власний капітал – рахунки поділяються на активні і пасивні.

Активними називають рахунки, що відображають види ресурсів (тобто їх назва відповідає статтям активу балансу), а пасивними – рахунки, що відображають зобов’язання і власний капітал підприємства (тобто їх назву взято з пасиву балансу).

Рахунки бухгалтерського обліку тісно пов’язані з бухгалтерським балансом. Дані балансу використовуються при відкритті рахунків на початку звітного періоду шляхом проставлення в них початкових залишків.

62

Тема 4. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

На рахунках, що відображають види ресурсів, тобто на активних рахунках, початкове сальдо (залишок) і збільшення об’єкта, що враховується, записується у дебеті рахунку, а зменшення – у кредиті. Кінцевий залишок (сальдо) також записується в дебеті і визначається як початковий залишок плюс оборот за дебетом мінус оборот за кредитом рахунку.

На рахунках, що служать для обліку зобов’язань і власного капіталу, тобто на пасивних рахунках, початковий залишок і збільшення показника, що враховується, відображається у кредиті, а зменшення – в дебеті. Кінцевий залишок (сальдо) так само кредитовий і визначається як початковий залишок плюс оборот за кредитом мінус оборот за дебетом рахунку.

Схему записів на рахунках бухгалтерського обліку наведено на рис. 4.2.

Д-т Активний рахунок

К-т

Д-т Пасивний рахунок К-т

 

 

 

 

 

Початковий

 

 

 

Початковий

залишок

 

 

 

залишок

 

 

 

 

Оборот за д-том

Оборот за к-том

Оборот за д-том

Оборот за к-том

збільшення

зменшення

 

зменшення

збільшення

об’єкта (+)

об’єкта (–)

 

об’єкта (–)

об’єкта (+)

 

 

 

 

 

Кінцевий залишок

 

 

 

Кінцевий залишок

(сальдо)

 

 

 

(сальдо)

 

 

 

 

 

Рис. 4.2. Схема записів на активних і пасивних рахунках

Як правило, назви рахунків збігаються з назвами відповідних статей балансу. Це зумовлено тим, що в основі групування статей балансу, як і бухгалтерських рахунків, лежить класифікація ресурсів підприємства за видами та джерелами формування.

Однак є випадки, коли назви рахунків не збігаються з назвами статейбалансу.Наприклад,існуєактивнийрахунок«Виробництво», а стаття балансу називається «Незавершене виробництво».

63

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

4.2. Сутність подвійного запису на рахунках

Кожна оформлена документально операція знаходить своє відображення на двох взаємопов’язаних рахунках. Зв’язок між бухгалтерськими рахунками забезпечується використанням способу подвійного запису.

Подвійний запис – це спосіб відображення господарських фактів у одній і тій же сумі, що виражена у єдиному грошовому вимірнику, одночасно на двох або декількох взаємопов’язаних рахунках – на дебеті одного і кредиті іншого.

Однак відображення господарських операцій не відразу відбувається на рахунках бухгалтерського обліку. Попередньо всі різнорідні господарські операції реєструються за чергою їх здійснення у спеціальній відомості, де кожній операції привласнюється порядковий номер, під яким вона і значиться надалі в обліку. Таке послідовне відображення економічно різнорідних господарських операцій одержало назву хронологічного запису, метою якого є суцільна реєстрація всіх операцій даного підприємства.

Схему журналу реєстрації господарських операцій наведено у табл. 4.1.

 

 

 

 

 

Таблиця 4.1

 

Журнал реєстрації господарських операцій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кореспонденція рахунків

Зміст операції

Доку-

Сума

Дебет

Кредит

з/п

мент

 

 

рахунку

рахунку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

1

За готівку було куплено

Копія

10

Товари

Каса

товари

чека

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відпущено зі складу

 

 

 

Виробничі

2

підприємства у вироб-

Вимога

15

Виробництво

запаси

 

ництво матеріали

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64

Тема 4. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

Закінчення табл. 4.1

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

За рахунок коротко-

 

 

 

 

 

строкового кредиту

Платіж-

 

Розрахунки з

Короткостро-

 

банку було погашено

 

постачальни-

3

не дору-

20

кові кредити

кредиторську забор-

ками і підряд-

 

чення

 

банків

 

гованість за товари

 

 

никами

 

 

(зобов’язання)

 

 

 

 

 

Із заробітної плати

Розра-

 

 

 

 

робітників підприєм-

 

 

Розрахунки

 

хункові

 

Розрахунки з

4

ства утримано суму

5

за податками

відо-

оплати праці

 

податку з доходу фізич-

 

і платежами

 

мості

 

 

 

них осіб

 

 

 

 

 

 

Товарно-

 

 

Розрахунки

 

Від постачальників

транс-

 

 

 

 

 

з постачаль-

5

надійшли товари

портна

30

Товари

никами і під-

 

(гроші не сплачені )

наклад-

 

 

 

 

 

рядниками

 

 

на

 

 

 

 

 

 

 

 

На поточний рахунок

 

 

 

Короткостро-

 

підприємства зарахова-

Виписка

 

Рахунки в

6

50

кові кредити

но короткостроковий

банку

банках

 

 

банків

 

кредит банку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За рахунок грошових

Платіж-

 

Короткостро-

 

 

коштів погашено ко-

 

Рахунки

7

не дору-

40

кові кредити

роткострокову позику

в банках

 

чен-ня

 

банків

 

банку

 

 

 

 

 

 

 

 

Видано із каси підпри-

Платіж-

 

Розрахунки з

 

8

ємства заробітну плату

на відо-

12

Каса

оплати праці

 

робітникам

мість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Записи на рахунках бухгалтерського обліку робляться за визначеною системою, тому відображення операцій на рахунках називається систематичним записом. Систематичний запис дозволяє згрупувати операції за певними економічними ознаками, що необ-

65

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

хідно для одержання зведених показників про діяльність підприємства з метою її аналізу. Тому після хронологічної реєстрації всіх здійснених господарських операцій необхідно вказати, на яких сторонах (дебеті або кредиті) яких рахунків відображається кожна операція.

Між підсумками хронологічних і систематичних записів на рахунках існує певна залежність, яка заключається в тому, що підсумок хронологічних записів у журналі повинен дорівнюватися підсумкам оборотів за дебетом або кредитом усіх рахунків.

4.3. Бухгалтерські проводки, їх види

Вказівка рахунків, що дебетуються та кредитуються, і суми господарської операції називається бухгалтерським записом (проводкою). Причому всі бухгалтерські проводки складаються на підставі документів, якими оформлені відповідні господарські операції.

Схему відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку наведено у табл. 4.2.

Таблиця 4.2

Схема відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку

 

Активні

 

Пасивні

 

 

1

 

 

2

 

 

Д-т Основні засоби

К-т

Д-т Статутний капітал

К-т

 

 

 

 

 

 

Сн = 100

 

 

 

 

Сн = 100

Об = 0

 

Об = 0

Об = 0

 

Об = 0

Ск = 100

 

 

 

 

Ск = 100

Д-т

Товари К-т

 

Д-т Короткострокові кредити банків К-т

 

 

 

 

 

Сн = 50

 

 

 

 

Сн = 200

 

 

 

 

7) 40

 

 

1)

10

 

 

 

3) 20

5)

30

 

 

 

 

6) 50

 

 

 

 

 

 

Об = 40

 

Об = 0

Об = 40

 

Об = 70

Ск = 90

 

 

 

 

Ск = 230

66

Тема 4. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

 

 

 

 

Закінчення табл.4.2

 

1

 

 

2

 

 

 

Д-т

Виробничі запаси

К-т

Д-т Розрахунки з постачальниками К-т

 

і підрядниками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сн = 100

2) 15

 

3) 20

 

Сн = 200

 

 

 

 

5) 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Об = 0

Об = 15

 

Об = 20

 

Об = 30

 

Ск = 85

 

 

 

 

Ск = 210

Д-т

Виробництво

К-т

Д-т

Розрахунки з оплати праці

К-т

 

Сн = 50

 

4)

5

 

Сн = 70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) 15

 

 

8) 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Об = 15

Об = 0

 

Об = 17

 

Об = 0

 

Ск = 65

 

 

 

 

Ск = 53

Д-т

Рахунки в банках

К-т

Д-т

Розрахунки за податками

К-т

 

і платежами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сн = 275

7) 40

 

 

 

Сн = 30

 

6) 50

 

 

 

4) 5

 

 

 

 

 

 

Об = 50

Об = 40

 

Об = 0

 

Об = 5

 

Ск = 285

 

 

 

 

Ск = 35

 

Д-т Каса К-т

 

 

 

 

 

 

 

Сн = 25

1) 10

 

 

 

 

 

 

 

8) 12

 

 

 

 

 

 

Об = 0

Об = 22

 

 

 

 

 

 

Ск = 3

 

 

 

 

 

 

Як видно з табл. 4.2, сума кожної з чотирьох типів господарських операцій обов’язково фіксується на двох бухгалтерських рахунках, що відповідають двом статтям, яких стосується ця операція, причому обов’язково на дебеті одного і на кредиті іншого, що і називається подвійним записом.

Подвійний запис господарських операцій приводить до взаємозв’язку бухгалтерських рахунків. Цей взаємозв’язок називається кореспонденцією рахунків. Рахунки, між якими виникає такий зв’язок, називають кореспондуючими.

67

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

У практичній діяльності усі бухгалтерські проводки поділяються на прості і складні.

Бухгалтерські проводки, що відображаються на двох рахунках – дебеті одного і кредиті іншого – називаються простими.

Складні проводки можуть бути двох видів: перший – коли один рахунок дебетується, а два й більше рахунків кредитуються, другий – коли один рахунок кредитується, а два й більше дебетуються.

Приклад складної проводки:

На підприємство надійшли від одного постачальника сировина і матеріали на суму 30 од. і товари на суму 20 од.

Д-т Виробничі запаси К-т

Д-т Товари К-т

 

Д-т

Розрахунки

К-т

 

з постачальниками і підрядниками

9) 30

 

 

9) 20

 

 

 

 

9) 50

 

 

 

 

 

 

 

(30 + 20)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На наведену операцію треба скласти бухгалтерську проводку

Дебет рах. 20

«Виробничі запаси»

 

 

 

 

Дебет рах. 28

«Товари»

 

 

– 50

 

Кредит рах. 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками».

Однак будь-яка складна бухгалтерська проводка складається з декількох простих, тобто можна сказати, що спочатку надійшли сировина і матеріали, а потім товари.

Економічно грамотне складання бухгалтерських записів (проводок) за господарськими операціями є свого роду бухгалтерською мовою. Усі показники облікової інформації формуються на основі кореспонденції рахунків, тому від правильності, обґрунтованості і законності бухгалтерських записів залежить якість бухгалтерського обліку. А чітке володіння бухгалтерською мовою, тобто кваліфіковане складання проводок, є важливою частиною облікової роботи і вимагає глибокого розуміння змісту господарських операцій, знання всієї системи рахунків і основних принципів бухгалтерського обліку.

68

Тема 4. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

Разом з тим більшість господарських операцій має типовий, стандартний характер і може бути описана бухгалтерською мовою у вигляді проводок. Для цього міркування бухгалтера можуть бути формалізовані у такій логічній послідовності (табл. 4.3).

 

 

 

 

 

Таблиця 4.3

 

Алгоритм складання бухгалтерської проводки

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

Послі-

 

 

 

 

дов-

 

 

 

госпо-

 

Зміст міркувань

Відповіді на питання

 

ність

дарської

 

у формі питань

і визначення проводки

 

мірку-

операції

 

 

 

 

 

вань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кредиторська

 

 

1

Яких двох об’єктів обліку

Товари

заборгованість

 

 

стосується дана операція?

постачальникам

 

 

 

 

 

за товари

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Що відбувається з цими

Збіль-

 

 

 

2

об’єктами – збільшення чи

Збільшення

 

 

шення

 

 

 

зменшення?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Від поста-

 

 

Де знаходяться в балансі

 

 

 

3

ці об’єкти – в активі чи в

В активі

У пасиві

чальників

 

 

 

пасиві?

 

 

надійшли

 

 

 

 

 

 

Які два рахунки відповіда-

 

Розрахунки з

товари

 

 

 

 

4

Товари

постачальни-

(гроші не

 

ють даним об’єктам?

 

 

 

ками

сплачені)

 

 

 

 

 

5

Які це рахунки – активні чи

Актив-

Пасивний

 

 

 

 

пасивні?

ний

 

 

 

 

 

 

 

На якій стороні рахунка

 

 

 

 

6

відображається дана зміна

На

На кредиті

 

 

об’єкта – на дебеті чи на

дебеті

 

 

 

 

 

 

 

кредиті?

 

 

 

 

 

Бухгалтерський запис

Дебет рах. «Товари»

 

 

7

(проводка), тобто вказівка

Кредит рах. «Розрахун-

 

 

рахунків, що дебетуються

ки з постачальниками і

 

 

 

 

 

 

та кредитуються

підрядниками»

69

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

При всьому значенні прийому подвійного запису в бухгалтерському обліку не можна обмежуватися тільки фіксацією операцій на відповідних балансових рахунках. Для інформаційних цілей зміст господарських операцій вимагає подальшої деталізації.

4.4. Синтетичний і аналітичний облік на рахунках

Для одержання різних за ступенем деталізації показників у бухгалтерському обліку існує два види рахунків: синтетичні й аналітичні.

Синтетичні рахунки дають узагальнені показники про ресурси, зобов’язання, капітал і господарські операції та ведуться тільки в грошовому вимірі. Наприклад «Основні засоби», «Виробничі запаси», «Розрахунки з постачальниками і підрядниками», «Розрахунки з оплати праці» та ін. Облік, який організовано на цих рахунках, називається синтетичним.

Аналітичні рахунки служать для детальної характеристики об’єктів бухгалтерського обліку. За допомогою аналітичних рахунків дані, що містяться в синтетичних рахунках, деталізуються і конкретизуються; вони мають не тільки грошові, але й натуральні чи трудові показники.

Аналітичні рахунки бувають двох видів:

1)кількісно-сумові, наприклад, з обліку товарно-матеріальних цінностей, де, крім грошового вимірника, використовуються також і натуральні;

2)сумові – аналітичні рахунки з обліку різних розрахунків, де використовується тільки грошовий вимірник.

Облік, що ведеться на аналітичних рахунках, називається аналітичним.

Аналітичний облік матеріальних цінностей дозволяє визначати запаси матеріальних ресурсів у цілому і для кожного матеріалу окремо. Аналітичний облік розрахунків з постачальниками та покупцями дає інформацію про взаємні розрахунки з кожним підприємством.

70