Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Біохімія тести КРОК 1

.pdf
Скачиваний:
622
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

495. Жінка 53 років, ріст 163 см, вага 92 кг, рівномірне відкладання жиру, малорухлива, апатична. При натисканні шкіри ноги залишається ямка. Порушенням функції якої залози зумовлений стан хворої?

А. Паращитоподібних

В. Статевих

С. Щитоподібної *

D. Надниркових

E. Гіпофізу

496. У жінки 62 років розвилась катаракта (помутніння кришталика) на фоні цукрового діабету. Посилення якого процесу при діабеті являється причиною помутніння кришталика?

А. Ліполізу

В. Кетогенезу

С. Гліколізу білків *

D. Протеолізу білків

E. Глюконеогенезу

497. На прийом до лікаря прийшов пацієнт дуже високого зросту, з довгими товстими пальцями рук, великою нижньою щелепою та відвиснутою нижньою губою. Підвищену секрецію якої залози слід підозрювати?

А. Гонадотропного гормону передньої долі гіпофізу

В. Антидіуретичного гормону задньої долі гіпофізу

С. Соматотропного гормону передньої долі гіпофізу *

D. Гормонів наднирника із групи глюкокортикоїдів

E. Гормонів щитоподібної залози

498. У хворої 55 років виявлено збільшення розмірів гіпофізу, гіперплазія кори наднирників. АД – 190/90мм.рт.ст.; вміст глюкози в крові – 20 ммоль/л, присутня глюкозурія, ожиріння, гірсутизм. Для якої патології характерні виявлені зміни?

А. Адипозогенітальна дистрофія

В. Синдром Іценко-Кушинга

С. Хвороба Барракера-Сіммондса

D. Хвороба Аддісона

E. Хвороба Іценко-Кушинга *

121

499. У дитини, 6 років, розвинулася гіперергічна форма запалення верхніх дихальних шляхів. З‗явилася загроза серйозного пошкодження дихання, а тому виникла необхідність застосувати протизапальні гормони. Який з гормонів має протизапальний ефект?

А. Адреналін

В. Кортизол *

С. Соматотропін

D. Тестостерон

Е. Інсулін

500. Тривале застосування альдостерону призвело до появи у пацієнта м‗язової слабкості. Що лежить в основі патогенезу цього явища?

А. Гіпонатріємія

В. Гіперкаліємія

С. Гіпернатріємія

D. Гіпокаліємія *

Е. Гіперволемія

501. У хворого після ішемії міокарда розвинувся реперфузійний синдром. Зростання вмісту якого електроліту в цитоплазмі кардіоміоцитів обумовлює посилення ушкодження серця?

А. Хлору

В. Калію

С. Магнію

D. Кальцію *

Е. Заліза

502.У хворого виявлено збільшення концентрації вазопресину в крові. Вплив на функцію якого органу цей гормон обумовлює гіпотензію?

А. Печінки

В. Нирок *

С. Серця

D. Легень

Е. Надниркових залоз

503.У хворого виявлено аденому, що походить із клітин клубочкової зони кори надниркових залоз. Внаслідок цього розвинувся первинний гіперальдостеронізм (хвороба Конна). На обмін якого іону впливає цей гормон?

122

А. Кальцію

В. Хлору

С. Магнію

D. Натрію *

Е. Заліза

504.У хворого хронічна недостатність кіркової речовини надниркових залоз (хвороба Аддісона). Недостатність якого гормону має місце при цьому патологічному процесі?

А. Вазопресину

В. Інсуліну

С. Адреналіну

D. Тироксину

Е. Альдостерону *

505.Через 1-2 доби після видалення прищитоподібних залоз у собаки спостерігалися млявість, спрага, різке підвищення нервово-м‗язової збудливості з розвитком тетанії. Яке порушення обміну електролітів має місце при цьому?

А. Гіпермагніємія

В. Гіперкальціємія

С. Гіпомагніємія

D. Гіпокальціємія

Е. Гіпонатріємія

506. Хвора, 26 років, скаржиться на в‗ялість, швидку розумову та фізичну втомлюваність, диспептичні порушення. Під час обстеження виявлено позитивні туберкулінові проби, гіпоглікемію, артеріальний тиск – 90/60мм.рт.ст., гіпонатріємію, пігментацію шкіри. При якій патології наднирникових залоз спостерігаються подібні явища?

А. Хворобі Аддісона *

В. Синдромі Іценко-Кушинга

С. Гострій недостатності кори надниркових залоз

D. Гіпофункції мозкового шару надниркових залоз

Е. Синдромі Конна

507. Хвора, 44 років, скаржиться на загальну слабкість, збільшення маси тіла, ріст волосся на обличчі, припинення менструацій. Артеріальний тиск – 165/100мм рт.ст. Що допоможе диференціювати хворобу Іценка-Кушинга та синдром Іценка-Кушинга?

123

А. Визначення рівня андрогенів у плазмі крові В. Визначення рівня кортизолу в плазмі С. Визначення вмісту 17-оксикетостероїдів

D. Визначення рівня кортикотропіну в плазмі крові *

Е. Визначення кількості еозинофілів у крові

508. У хворої через кілька місяців післі пологів почалося випадіння волосся та зубів, втрата маси тіла, млявість. Артеріальний тиск, температура тіла, рівень глюкози в крові – знижені. Рівні соматотропіну і кортикотропіну в крові знижені. Яке порушення функції гіпофіза має місце?

А. Нецукровий діабет

В. Гіпофізарний нанізм

С. Акромегалія

D. Хвороба Іценка-Кушинга

Е. Пангіпопітуїтаризм *

509. У дитини, 10 років, розвинулася гіперергічна форма ревматоїдного артриту з вираженим больовим синдромом, яка не піддавалася лікуванню нестероїдними протизапальними засобами. Тому виникла необхідність застосувати протизапальні гормони. Який гормон справляє протизапальний ефект?

А. Адреналін

В. Кортизол *

С. Соматотропін

D. Тестостерон

Е. Інсулін

510. У хворої, 50 років, після перенесеного інфекційного захворювання головного мозку значно збільшився діурез – до 12 л за добу. Рівень глькози в крові становить 4,1 ммоль/л. Якого гормону недостатньо?

А. Альдостерону

В. Глюкагону

С. Інсуліну

D. Кортизолу

Е. Антидіуретичного *

511. У хворого виявлено стабільне підвищення температури тіла, тахікардію, емоційну лабільність, тремор. Зі зміною продукції якого гормону пов‗язане виникнення цього стану?

А. Вазопресину

124

В. Тироксину *

С. Тестостерону

D. Альдостерону

Е. Інсуліну

512. Жінка, 44 років, скаржиться на загальну слабкість, біль у ділянці серця, значне збільшення маси тіла. Об‗єктивно: обличчя місяцеподібне, гірсутизм, артеріальний тиск – 165/100 мм рт.ст., зріст – 164 см, маса тіла – 103 кг, переважно накопичення жиру на шиї, верхньому плечовому поясі,. Животі. Який основний патогенетичний механізм ожиріння жінки?

А. Зниження продукції тиреоїдних гомонів

В. Підвищення продукції глюкокортикоїдів *

С. Підвищення продукції інсуліну

D. Знижння продукції глюкагону

Е. Підвищення продукції мінералокортикоїдів

513. Хворий, 50 років, скаржиться на спрагу, п‗є багато води; виражена поліурія. Глюкоза крові – 4,8 ммоль/л, у сечі глюкози й ацетону немає, сеча безбарвна, відносна щільність 1002-1004. Яка причина поліурії?

А. Тиреотоксикоз

В. Гіпотиреоз

С. Інсулінова недостатність

D. Альдостеронізм

Е. Недостатність вазопресину *

514. Хворий перебуває на обліку в ендокринологічному диспансері з приводу гіпертиреозу. Крім схуднення, тахікардії, тремтіння пальців рук, спостерігається підвищення температури тіла й основного обміну. Який механізм дії тиреоїдних гормонів на основний обмін?

А. Конкурентне гальмування дихальних ферментів

В. Гальмування синтезу дихальних ферментів

С. Активація окисних процесів *

D.Посилення синтезу дихальних ферментів

Е. Специфічне зв‗язування активних центрів дихальних ферментів

515. Під час клінічного обстеження в жінки виявлено посилення потовиділення, тахікардію, схуднення, тремор. Яка ендокринна патологія може це спричинити?

125

А. Гіпергонадизм

В. Гіпотиреоз

С. Гіпертиреоз *

D. Гіпогонадизм

Е. Гіпоальдостеронізм

БІОХІМІЯ КРОВІ

516.При хворобі Вільсона (гепатоцеребральна дистрофія) в крові знижений вміст церулоплазміну. Що є наслідком недостатності цього транспортного білка?

A.Декарбоксилювання амінокислот.

B.Розпад тканинних білків.

C.Комплексоутворення амінокислот з мідю. *

D.Синтез сечовини.

E.Переамінування амінокислот.

517.Під час обстеження чоловіка 58 років було виявлено підвищення асиміляції жирів, що обумовлено збільшенням секреції:

A.Інсуліну *

B.Статевих гормонів

C.Соматотропного гормону

D.Адреналіну

E.Тироксину

518.У людини не виявлено порушень синтезу глюкагону та взаємодії його з рецепторами, але при цьому спостерігається гіпоглікемія. Підвищення активності якої сполуки це може бути обумовлено?

A.Протеінфосфатази. *

B.Трансамінази

C.Гідролази.

D.Протеінкінази

126

E.Фосфорилази

519.Взаємодія лігандів (норадреналіну, адреналіну) із а1 та а2- адренорецепторами супроводжується глікогенолізом у печінці та м‘язах, ліполізом у жировій тканині. Зміна якого внутрішньоклітинного показника активує ці процеси?

A.Зростання рівня цАМФ *

B.Зниження рівня цАМФ

C.Зростання рівня цГМФ

D.Зниження рівня цГМФ

E.Зниження цАМФ/цГМФ

520.Іони Са2+ - один з еволюційно найдревніших вторинних месенджерів в клітинах. Вони є активаторами глікогенолізу, якщо взаємодіють з:

A.Кальмодуліном. *

B.Кальцитоніном

C.Кальциферолом.

D.Кіназою легких ланцюгів міозину.

E.Фосфорилазою С

521.У хворого виявлено гіпохолестеринемію, гіпоглікемію, зменшення кількості кортикостероїдів у крові та їх метаболітів у сечі. Ймовірні причини даної ситуації:

A.Хвороба Аддісона. *

B.Гіпертиреоз

C.Збільшення вмісту ЛПВГ

D.Дефіцит вуглеводів у харчуванні

E.Хвороба печінки

522.У хворого відмічається схуднення при підвищеному апетиті і доброму харчуванні. В крові гіпохолестеринемія. Надлишок якого гормону спричиняє такі зміни:

A.Тироксину *

B.Глюкагону

C.АКТГ

D.Інсуліну

E.Адреналіну

127

523.У хворого відзначено слабкість м‖язів, остеопороз, атрофію шкіри, погане загоювання ран, посилене відкладання жиру у верхній частині тіла (на лиці, шиї). При аналізі крові виявлено збільшення натрію і хлору, та зменшення калію. Яка хвороба у даного пацієнта?

A.Хвороба Іценко-Кушинга *

B.Аддісонова хвороба

C.Хвороба Реклінгаузена

D.Базедова хвороба

E.Синдром Конна

524.Використання гормонів в клініці частіше за все складає замісну терапію при гіпофункції відповідних залоз (інсулін, тироксин та ін.). Виключення складають глюкокортикоїди (кортизон, гідрокортизон та ін.), які широко застосовуються і при нормальній функції кори наднирників (лікування бронхіальної астми, ревматоїдного артириту, СКВ та ін.). Які з ефектів цих гормонів пояснюють їх широке застосування?

A.Протизапальний та антиалергічний *

B.Гіпоглікемічний та гіпотонічний

C.Гіперглікемічний та гіпертензивний

D.Гіпокальціємічний

E.Гіперліпемічний

525.Синтетичні естрогени, які використовуються як контрацептивні засоби, не повинні мати властивостей природних естрогенів, окрім:

A.Інгібують синтез і секрецію гонадотропних гормонів *

B.Впливають на вторинні статеві ознаки

C.Впливають на розщеплення і обмін жиру

D.Визначають м‘язову масу

E.Баруть участь в регуляції кальцієвого гомеостазу

526.На основі тестостерону і дигідротестостерону синтезовані препарати, які використовують при захворюваннях, що супроводжуються з виснаженням, при переломах і т.д. Який ефект в дії цих препаратів максимально посилений в порівнянні з вихідними структурами?

A.Анаболічний *

B.Андроген ний

C.Естроген ний

D.Катаболічний

E.Амфіболічний

128

527.Бронзове забарвлення шкіри при гіпофункції кори наднирників (бронзова хвороба, хвороба Аддісона) обумовлене надлишковою продукцією аденогіпофізом попередника гормонів:

A.Кортикотропіну та меланотропіну *

B.Фолітропіну та лютропіну

C.Соматотропіну та тиреотропіну

D.Тиреотропіну та меланотропіну

E.Кортикотропіну та β-ліпотропіну

528.У хворої А, 50 років, різкий біль у І плесно-фаланоговому суглобі, набряк, підвищення температури. В крові

підвищений рівень С-реактивного білка, -протеїназного інгібітора. Яке лабораторне дослідження крові необхідне для

1

діагностики ураження суглобу?

А. Визначення вмісту сечовини

В. Визначення вмісту сечової кислоти *

С. Визначення вмісту креатиніну

D. Визначення вмісту креатину

Е. Визначення вмісту гексуронових кислот

529. Вміст якого із гострофазних білків різко підвищується при ревматичних хворобах?

А. Трансферин

В. С-реактивний білок *

С. Гаптоглобін

D. Церулоплазмін

Е. - Інгібітор протеїназ (а - іП)

1 1

530. Який механізм лежить в основі підвищення вмісту -протеїназного інгібітора ( -іП) в крові при запаленні.

1 1

А. Активація синтезу в гепатоцитах під впливом цитокінів *

В. Підвищення секреції в ендотеліоцитах С. Надмірний синтез в ентероцитах

D. Недостатня ескреція нирками

Е. Зв‘язування протеолітичних ферментів в клітинах

129

531.Який білок плазми крові зв‘язує в транспортує мідь?

А. Трансферин

В. Церулоплазмін *

С. Брадикінін

D. С-реактивний білок Е. Калікреїн

532.Який тип гемоглобіну є основним у крові дорослої лідини?

А. Hb S

В. Hb A1 *

С. Hb A2

D. Hb F

Е. Hb C

533. Для діагностики компенсованого цукрового діабету використовують визначення в крові гемоглобіну. Якого?

А. Hb F

В. Hb A1

С. Hb A*

D.Hb М

Е. Hb S

534.Назвіть буферну систему крові, яка має найбільше значення у регуляції кислотно-основного гомеостазу?

А. Фосфатна система В. Система білків плазми крові С. Система гемоглобіну

D.Бікарбонатна система *

Е. –

535. Яка з приведених величин характеризує рН крові в нормі?

А. 7,00-7,30

В. 7,30-7,35

С. 7,35-7,45 *

130