Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2013.doc
Скачиваний:
246
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Освіта та ринок праці в умовах трансформації українського суспільства

Нагальною вимогою сьогодення в сучасній Україні є посилення взаємозв’язку ринку праці та ринку освітніх послуг. Без злагодженого функціонування цих складових елементів ринкової економіки в принципі неможливими стають процеси економічного зростання та подолання безробіття, підвищення рівня життя населення, демократизації суспільства, становлення середнього класу та інші соціальні складові ефективного суспільного розвитку.

Ситуація з підготовки кадрів в Україні дуже складна. З одного боку, вражають кількісні показники підготовки майбутніх фахівців: в понад 800 вищих навчальних закладах різних рівнів акредитації навчаються приблизно 2,5 млн. студентів. З іншого боку, набула поширення відсутність можливості працевлаштування випускників вищих та професійно-технічних закладів через «непотрібність» їхніх професій у ринковій економіці чи невідповідність рівня кваліфікації потребам роботодавця. В той же час ринок робочих місць швидко трансформується. Зміни на ринку праці, поява нових професій, відродження різних галузей промисловості призвели до підвищеного попиту на робітників високої кваліфікації та загострили проблему дефіциту кадрів для багатьох підприємств. Вісімка найбільш затребуваних професій 2012 р. (за даними Інтернет-порталу rabota.ua) виглядає наступним чином: 1) менеджер з продажу; 2) регіональний торговий представник; 3) спеціаліст з розробки програмного забезпечення; 4) бухгалтер; 5) медичний представник; 6) менеджер з В2B продажу; 7) мерчандайзер; 8) головний бухгалтер. Найчастіше, відповідаючи на запити ринку, молодь шукає роботу в сфері продажу – торговими представниками, менеджерами, операторами call-центрів, мерчандайзерів. У цій сфері легко знайти роботу без особливого професійного досвіду, з можливістю відносно високого заробітку і кар’єрного зростання.

В багатьох випадках продукт ринку освітніх послуг відкидається сучасним ринком праці, але, незважаючи на це, продовжує відтворюватися незалежно від потреб кінцевих споживачів. Ринок освітніх послуг сьогодні не набув суттєвої ринкової ознаки – орієнтації на роботодавця. Вища освіта постійно відстає від запитів вітчизняного ринку праці, загострюється проблема працевлаштування сучасної студентської молоді. Головними причинами такого стану є недостатня сформованість ринку освітніх послуг, недосконалість законодавчої бази в галузі освіти, відсутність механізму безпосередньої взаємодії між державними інституціями, роботодавцями та споживачами освітніх послуг. Суперечність інтересів навчальних закладів та роботодавців є об’єктивною. Продуктом навчання завжди є кваліфікація працівника, тоді як потребою роботодавця – його компетентність. Різниця між здобутою кваліфікацією і потрібними компетентностями існуватиме завжди, спонукаючи навчальні заклади адаптуватись до запитів нового економічного середовища. Тому сьогодні для українського суспільства першочерговим завданням стає пошук та впровадження ефективного механізму забезпечення ринку праці затребуваними професійними кадрами. Складовими цього процесу, на наш погляд, мають бути такі заходи: 1) посилити взаємодію між освітою, наукою, бізнесом і владою на основі їх плідного співробітництва; 2) обґрунтувати та затвердити із залученням роботодавців нові стандарти вищої освіти, адекватні умовам ринкової економіки; 3) посилити взаємодію вищих учбових закладів з підприємствами, створити дієву систему професійної орієнтації молоді на затребувані ринком праці професії; 4) забезпечити діяльність незалежних агентств з моніторингу якості освітньої діяльності в українських вищих навчальних закладах; 5) поліпшити систему оцінювання навчальної діяльності студентів; 6) забезпечити впровадження компетентнісного підходу до навчання та новітніх інтерактивних технологій.

Тільки комплексні взаємоузгоджені заходи сприятимуть розвитку повноцінних партнерських стосунків між учбовими закладами та роботодавцями, поліпшенню якості підготовки фахівців, позитивним змінам на ринку працевлаштування.

Дейнеко Александра

Харьковский национальный университет имени В.Н.Каразина

(Украина, Харьков)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]