Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / КР_МДФЕИ_методичка_дневное_отделение.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Варіант 15

Задача № 1.

А) Громадянам України в процесі приватизації державного майна було видано 45626220 приватизаційних майнових сер­тифікатів. Станом на 01.01.2010 року інвестиційними фондами було залучено 19146175 приватизаційних майнових сертифікатів. Враховуючи що вартість на 2000р. одного майнового сертифікату становила 10грн 50 коп., визначити:скільки відсотків громадян України взяли участь у при­ватизації державного майна через інститути спільного інвестування;на яку суму було приватизовано державного майна інвестиційними фондами, які фінансові інструменти могли бу­ти використані ІСІ при цьому?

Б) Коефіцієнт бета компанії „Ltava" становить 1,4. Дохідність ринкового портфеля акцій за Доу Джонсом 14 %, дер­жавні облігації дають 9 %, щорічний приріст дивідендів компанії становить 3,5 % і в наступному році прогноз на отримання дивіденду на акцію становить 45 грн.. Визначте за цими даними поточну ціну акції.

В) Визначити співвідношення ринкової і балансової вартості акцій підприємств; якщо балансова вартість акціонерного капіта­лу становить 245 000 грн, капіталізована вартість акцій - 876 000 грн, а резервний фонд становить 129 000 грн.

Задача № 2.

А) Власник складських і торговельних приміщень планує протягом 4 років отримувати щорічний дохід від оренди в розмірі 60 тис. грн., після чого передбачається продати приміщення за 1350 тис. грн. Ліквідаційні витрати плануються в розмірі 2 % від продажної ціни. Розбіжності в рівні ризиків, пов'язаних із прогнозуванням доходів від оренди та доходів від продажу, обумовлюють різний рівень ставок дисконту: 8 % -для доходів від оренди приміщень і 20% -- для доходів від продажу. Розрахувати поточну вартість загальної суми доходів від оренди та майбутнього продажу приміщень.

Б) Найбільш ефективним варіантом використання земельної ділянки є будівництво торговельного центру, вартість якого оцінюється в 1,5млн. гри. За прогнозними розрахунками щорічний чистий операційний дохід від експлуатації нерухомості (земельна ділянка та приміщення під торговельний центр) дорівнюватиме 200 тис. грн., коефіцієнт капіталізації для земельної ділянки - 10 %, для будівлі - 12 %. Оцінити вартість земельної ділянки.

Задача № 3.

А) За даними двох проектів (тис. грн.):

П1

– 10

5

3

2

4

П2

– 10

2

3

5

4

  • Визначте, за яким критерієм різниці між цими проектами немає.

  • Не виконуючи спеціальних розрахунків, визначте а) чи однакові значення IRR для цих проектів; б) якщо IRR різні, то який проект має більше значення IRR і чому? Обґрунтуйте відповіді.

Б) За наведеними у таблиці значеннями розподілу імовірності NPV для проектів Х та У: розрахуйте очікуване значення NPV, стандартне відхилення та коефіцієнт варіації для кожного проекту. Який з цих проектів, що виключають один одного, варто прийняти?

Імовірність

Проект Х (грн.)

Проект Y (грн.)

0,2

2 000

0

0,6

3 000

3 000

0,2

4 000

6 000

Задача № 4.

А) Підприємство придбало нову машину за 200 тис.грн. Крім того, на її доставку й монтаж було витрачено 4 тис.грн. Визначити щорічні суми амортизаційних відрахувань за умови застосування підприємством рівномірного (прямолінійного), методу зменшення залишкової вартості, подвійно-залишкового (прискореного зменшення залишкової вартості) та кумулятивного методів нарахування амортизації. Прогнозний термін використання машини 5 років, а її ліквідаційна вартість становить 2 тис.грн.

Б) Фабрика придбала нову технологічну лінію вартістю 12000 тис.грн. Очікується, що використання лінії дозволить підприємству виробити 500 тис.од. виробів за увесь строк експлуатації. Ліквідаційна вартість обладнання оцінюється на рівні 10 тис.грн. За поточний місяць на лінії виготовлено 5 тис. виробів. Розрахуйте суму амортизаційних відрахувань по технологічній лінії за місяць, використовуючи виробничий метод нарахування амортизації.

Задача № 5.

Визначте, виходячи з наступних даних, на скільки ТОВ „Альфа” необхідно збільшити у плановому періоді обсяг реалізації випущеної продукції для досягнення точки беззбитковості. У звітному періоді збиток від операційної діяльності склав 183,4 тис. грн. при обсягу реалізації в розмірі 238,6 тис. виробів по оптовій ціні 125,0 грн. за одиницю виробу. Сукупні постійні витрати ТОВ „Альфа” у звітному періоді склали 4 964,4 тис. грн., однак у плановому періоді очікується їх зростання на 5%. Очікується, що абсолютна величина умовно–змінних витрат у плановому періоді не зміниться. Для стимулювання попиту підприємство планує зменшити оптову ціну на 10%.

Задача № 6. Побудувати багатофакторну економіко-математичну модель (первинні данні для побудови моделі за вибором студента), перевірити адекватність побудованої моделі та її параметрів. Провести перевірку на автокореляцію та мультиколінеарність. Навести економічну інтерпретацію побудованої моделі.

Задача № 7. На основі побудованої багатофакторної економіко-математичної моделі (задача 6) зробити прогноз результативного показника за декілька періодів. Перевірити адекватність зробленого прогнозу. Навести економічну інтерпретацію отриманих результатів.

Задача № 8. Провести економіко-статистичний аналіз інвестиційних процесів в регіонах Україні за п’ять останніх років (на прикладі Львівської області).

Задача № 9. Провести економіко-статистичний аналіз функціонування місцевих бюджетів (на прикладі бюджету Львівської області) за п’ять останніх років.

Соседние файлы в папке МИФЭИ